George Best – Manchester United legend

George Best – Geni och galenskap på samma gång

Aldrig har en fotbollsspelare haft en så positiv inverkan på samhället i allmänhet som George Best. Best föddes den 22 maj 1946 i Nordirland och blev en av de mest älskade och avgudade fotbollsspelare som landet någonsin har sett. Han blev också en av de mest flyktiga och självdestruktiva fotbollsspelare som spelet någonsin har skådat.

Läs mer om Manchester United

Best upptäcktes som 15 åring

Georgie Best upptäcktes som en mager 15-åring i Belfast av Uniteds scout Bob Bishop. Bishop kontaktade Unitedmanagern 1961 med de numera legendariska orden ”Jag tror att jag har hittat ett geni”. George Best blev så småningom värvad av chefsscouten Joe Armstrong och legenden hade börjat. Best gjorde sin debut i första laget två år senare mot WBA. Ett mål av David Sadler gav United en 1-0-seger över Midlanders och en försmak av vad som komma skulle för Best som skulle göra sitt första av sina 137 mål för United mot Burnley den 28 december 1963.

George Best

Bild: Wikimedia 

Gjorde hela 137 mål för United

Best gjorde lovande 4 mål på 17 matcher under sin första hela säsong (1963/64) och vid 18 års ålder under säsongen 1964/65 gjorde han imponerande 10 mål på 41 matcher. En fantastisk avkastning från en spelare som hade så mycket potential att visa upp. Grejen med George Best är att han bokstavligen var den kompletta spelaren.

Den kompletta fotbollsspelaren

Högerfot, vänsterfot, han kunde huvudtackla bollen, spåra tillbaka och tackla. Han var också den som gav några utmärkta genomskärare och gjorde fantastiska mål. Hans största tillgång var dock hans sublima dribblingsförmåga som endast ett fåtal spelare (Garrincha, Cruyff och Maradona) föds med.

Vann ligan 64/65

Manchester United och Best vann 1964/65 ligatiteln och gav United sin sjätte ligatitel. Det som vissa anser vara hans bästa prestation kom dock ett år senare när United slog fem gånger förbi hjälplösa Benfica för att fullborda en 8-3-match mot de portugisiska mästarna på deras egen bakgård. Best fick då den berömda titeln ”El Quinto Beatle” – den femte Beatlen. Manchester United skulle sedan slås ut av Partizan Belgrad i semifinalen av Europacupen, men deras tid, tillsammans med George Bests, skulle komma.

Man United

Fick namnet – Den femte Beatlen

Vid 21 års ålder var George Best, även vid en så ung ålder, i sin bästa ålder och hade gjort otroliga 28 mål på 41 matcher för United under säsongen 1967/68. Som tidigare nämnts var Best också en fantastisk givare av assist och han satte upp det semifinalmål mot Real Madrid som Bill Foulkes gjorde och som skickade Manchester United till sin första Europacupfinal.

Tog Manchester United till Europacupfinal

Manchester United mot Benfica ägde rum på Wembley den 29 maj 1968. Denna match markerade tio år efter flygkatastrofen i München och var höjdpunkten för det tredje och sista stora laget från den legendariske managern Sir Matt Busby. George Best ställde upp på högerytterkanten och var hårt markerad av Benfica-spelarna. Även om Best inte hade lika mycket kreativ frihet som mot Benfica tre år tidigare producerade han ett magiskt ögonblick i slutet av matchen.

Hård match i finalen 1968

United hade tagit ledningen genom ett mål i den 53:e minuten av den inspirerande kaptenen Bobby Charlton, men United där klättrade tillbaka till 1-1 när Jamie Graca gjorde mål i den 75:e minuten. Den legendariske anfallaren Eusebio, som tidigare turneringar hade lyst upp med sina sublima mål och sin rena kraft, hade möjlighet att vinna matchen sent på ordinarie tid, men Alex Stepneys mod och skottstoppande förmåga hindrade den magnifika portugisiska anfallaren. Det var dags för förlängning och i den 93:e minuten kom ett genidrag från den unge irländaren.

Manchester United Blogg

George Best briljerar i Europacupfinalen

George Best fick bollen via ett inspel efter en lång frispark från Stepney. Han fortsatte sedan med att sätta en nutmeg, tunnel, på den kommande försvararen, öppna upp sin kropp till höger och runda målvakten genom att kolla till vänster (Best) med bollen. Han fortsatte sedan med att slå in bollen i det tomma målet med sin vänstra fot och United ledde med 2-1. En helt lysande individuell briljans som gjordes av ingenting. Det har sagts att han hade velat föra upp bollen till linjen, ställa sig på alla fyra och stöta över bollen med huvudet.

Han visar på sitt fotbollsgeni

Han valde dock att inte göra det på grund av det retirerande portugisiska försvaret. Ett legendariskt stycke fantasifullt geni från den store showmannen själv. Manchester United gjorde ytterligare två mål och tog hem Europacupen. Det var första gången för klubben och det första engelska laget att göra det. Sir Matt Busby hade äntligen krönts till Europas kung, och hans kreativa geni hade blivit överflödigt.

Best kommer inte upp till 1968 års nivåer

Bests karriär nådde aldrig upp till höjderna från säsongen 1967/68, både prestationsmässigt och målmässigt. Geniets undergång skulle också sammanfalla med Manchester Uniteds undergång som skulle bli nedflyttad säsongen 1973/74 – bara sex år efter att ha blivit krönt till Europamästare. Det fanns ikoniska ögonblick senare i hans karriär, till exempel målet mot Sheffield United säsongen 1971/72, där Best slog en hel rad spelare innan han sköt bollen förbi målvakten. Hans firande skulle bli ett ikoniskt minne av ett rent geni.

Osams med tränaren och bytte klubb

Best fortsatte att spela för ett antal andra klubbar efter att ha blivit osams med den dåvarande Unitedmanagern Tommy Docherty. Bland dessa klubbar fanns Stockport, LA Aztecs och Fulham. Det måste dock sägas att vid 26 års ålder var George Bests största dagar bakom honom när han lämnade Manchester United för alltid och började en livsstil som så småningom skulle bli hans undergång.

Manchester United

Destruktivt leverne tar livet av George Best

Sorgligt nog avled George Best den 25 november 2005 till följd av en lunginfektion och flera organsvikt. Det var väl dokumenterat genom åren att Best var alkoholist och inte kunde besegra vanan. Hans missbruk tog till slut livet av honom vid en ung ålder av 59 år. Landet sörjde en man som bokstavligen var en av de största underhållare som landet någonsin sett. Han definierade en epok, en generation och ibland en fotbollsklubb. Han kommer för alltid att bli ihågkommen för sina fantastiska fotbollsexplosioner och sin unika fotbollsstil och förmåga.

Helt enkelt – ”Maradona bra, Pelé bättre, George Best”.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *