Information om spelberoende
Spelberoende är något som de flesta av oss – men inte alla – lyckas undvika. För den som drabbas kan konsekvenserna bli ödesdigra, med förlorat jobb, förlorad familj, förlorad bostad, och i värsta fall leda till kriminalitet. Vad som gör spelberoende till ett så lömskt problem är att det ofta kommer smygande.
De flesta går inte från att en dag ha varit en ”vanlig” spelare till att nästa dag vara beroende, utan det är ofta något som sker gradvis. Det är därför viktigt att hålla ögonen öppna, för att se tecknen innan de utvecklas till spelberoende. Det gäller inte bara en själv, utan också personer i ens omgivning.
Se tidiga tecken
Ett vanligt tecken på att man är på väg in i spelmissbruk är att man ljuger om sitt spelande. Dels då hur mycket man spelar för, och dels hur mycket man har förlorat. Att det kan vara skämmigt att erkänna att man förlorat är en sak, men om det börjar bli till en vana and man underdriver hur mycket man spelar och förlorar, och överdriver hur mycket man vinner är inte ett bra tecken.
Spelar man sedan med mål att ”vinna tillbaka” förlorade pengar, så är det ytterligare ett dåligt omen. Att spela för att minska sina förluster fungerar sällan eller aldrig. Det vettiga att göra om man är i en situation när man spelat bort lite mer än man klarar är att ta en paus från spelandet – inte att spela mer. Gör man det, så skulle många säga att man definitivt är spelmissbrukare.
Var aktsam om dig och dina pengar
Abstinens är något som kanske mest förknippas med alkohol och droger. Men även spelmissbrukare kan känna abstinens. Om du ständigt tänker på spel när du inte spelar, och lätt blir irriterad när saker ”kommer i vägen” för ditt spelande, så är det ett mycket dåligt tecken, speciellt om det som ”kommer i vägen” är familj och jobb.
Om du känner att du kanske är på väg in i spelberoende, eller redan är fast, så finns det hjälp att få. Du kan vända dig till Spelberoendes Riksförbund för att få mer information om vilken hjälp och vilket stöd du kan få. Du kan även vända dig till dem om du tror att någon i din närhet lider av spelberoende eller befinner sig i riskzonen.