Sir Matt Busby – Manchester United legend

Sir Matt Busby – En gigant inom Manchester United

På baksidan av Old Traffords East Stand står en staty av Sir Matt Busby. Många som går förbi den på matchdagar inser förmodligen inte att utan honom skulle de inte vara där. De skulle troligen stödja något annat fotbollslag. Sir Alex Fergusons framgångar har gjort Manchester United till den Goliat inom världsfotbollen som det är idag, men det byggdes på Busbys legendariska grund.

Du har mycket att tacka Sir Matt Busby för

Busby är nämligen mannen som gjorde Manchester United världsberömt redan på 1950-talet. Han etablerade klubbens fotbollsideologi, spelstil och filosofi, samtidigt som han byggde upp två av den engelska fotbollens mest berömda lag någonsin. Busby föddes i Orbiston, Lanarkshire, och var en legend som var huggen ur samma sten som de andra skotska managerlegenderna Bill Shankly, Jock Stein och naturligtvis Sir Alex Ferguson.

Sir Matt Busby

Bild: Wikimedia

Halvback som spelare

Som spelare var han en halvback som vann en landskamp för Skottland 1933 och en medalj i FA-cupen för Manchester City året därpå. Ironiskt nog spelade Busby för Uniteds bittra rivaler Manchester City 1929-1936 och för Liverpool 1936-1939. Hans spelarkarriär avbröts av krigsutbrottet, under vilket han tjänstgjorde i Army Physical Training Corps.

Blev tränare som 36 åring

År 1945, vid 36 års ålder, erbjöds han ett jobb i tränarstaben på Anfield. Lyckligtvis tackade han nej till det och accepterade posten som manager i Manchester United. Det var en skrämmande uppgift eftersom klubben var i upplösning. Old Trafford hade skadats svårt i blitzen under andra världskriget och laget var dåligt, 14:e i division ett och hade nått få framgångar under de föregående 15 åren.

Man kan säga att Manchester United då var som dagens Sheffield Wednesday eller Man City. En stor klubb från norr med potential, men som inte lyckades och som inte riktigt fick stöd eller var känd utanför sin egen stad. United hade inte vunnit en trofé sedan 1911, en lucka på 34 år. Arsenal var onekligen den största klubben i England efter sina fyra ligatitelsegrar på 1930-talet.

Busbys första stora lag

Busby började ändra på detta. Skotten trodde på en offensiv, fri fotboll, han ville att hans lag inte bara skulle vara framgångsrika utan också entusiasmera publiken. Denna strategi skulle utgöra grunden för Uniteds spelstil fram till idag.

Laget spelade på Maine Road under hans tre första år eftersom Old Trafford hade bombats sönder under kriget. Samtidigt som stadion byggdes upp igen så byggdes även laget upp, för 1947 organiserades en omfattande ungdomspolitik och scouting-systemet utökades och omorganiserades. Genom skicklig planering och kloka inköp skapade Busby ett lag som tog sig till FA-cupfinalen 1948 och besegrade Blackpool med 4-2.

I laget spelade de första av förkrigstidens stora Unitedspelare, Carey, Mitten, Pearson och Rowley. Efter att ha varit tvåa i flera år fortsatte United att vinna ligamästerskapet 1952 och gjorde massor av mål på vägen.

Man United

Busby the Man

Till skillnad från sin föregångare Scott Duncan från tiden före andra världskriget och många andra managers från den tiden var Busby en mycket praktisk och modern ledarstil. Han föredrog att bära en träningsoverall och att träna sina spelare på träningsplanen, på så sätt kunde han få sina idéer direkt till spelarna.

Mjuk utåt men tuff ledare

Bilden av Busby är ofta den av en vänlig farfarsfigur som föredrog att hans assistent Jimmy Murphy skulle sköta disciplinen. Sanningen är att Busby använde sig av denna bild offentligt, men privat kunde han vara lika hänsynslös som alla andra.

Det skulle vara naivt att tro att någon utan en viss grad av stål skulle kunna vinna lika mycket i fotbollens mördande värld. Till skillnad från många andra var han inte en förespråkare av ökad spelarmakt med bättre kontrakt och löner. Samtidigt som han tolererade George Bests egensinniga genialitet straffade han andra spelare hårt, som Charlie Mitten, för att de gick över gränsen och undergrävde hans auktoritet som manager.

Busby Babes och München

Efter framgångarna under säsongen 1952 kände Busby att hans lag hade förlorat sin spets, att glöden och glöden hade försvunnit. För att råda bot på detta fattade han ett drastiskt och berömt beslut genom att ersätta de flesta av sina förstalagsspelare med ljusa, spännande unga spelare: de legendariska Busby Babes var födda.

Ett lag med huvudsakligen unga spelare tog ligan med storm och gav en fläkt av optimistisk frisk luft till det bistra efterkrigstidens England. Med talanger som Bobby Charlton, Duncan Edwards, Eddie Colman, Dennis Viollet, Tommy Taylor, David Pegg, Billy Whelan, Bill Foulkes och Jackie Blanchflower var de spännande, lysande och förödande. Två ligatitlar följde 1956 och 1957, och den visionäre Busby tog United till Europacupen för mästare.

Manchester United

Busby och Europa

Som den första engelska klubben att göra det såg Busby med rätta europeiska tävlingar som framtiden för klubbfotbollen och trotsade ligans motstånd. Det var en vision som inte delades av de trångsynta fotbollsmyndigheterna på den tiden. De gav inte United någon hjälp när det gällde arrangemanget av matcher, vilket innebar att laget ofta skyndade sig tillbaka från europeiska matcher utan någon större förberedelse.

Efter att ha återvänt hem från en Europamatch mot Röda Stjärnan i Belgrad 1958 inträffade en tragedi när lagets plan kraschade på ett flygfält i München och dödade många av flygplanspassagerarna, däribland åtta av spelarna, samt skadade Busby svårt. Laget som varit Englands mästare de två senaste säsongerna hade nästan helt utplånats.

Flygkraschen var ett hårt slag

Busby Babes var borta och världen berövades spelare som Edwards och Taylor för alltid. Tragedin hade en djupgående effekt på det brittiska folket. München blev inte en Manchester United-katastrof utan en nationell katastrof. I denna mindre cyniska tidsålder uppstod en enorm våg av sympati och stöd för United. Fans från hela världen kände nu till det stora laget från Manchester som utplånats. Människor som bara hade följt resultaten för sitt lag kände sig lockade av klubben, och de som aldrig tidigare hade följt dem fick nu en särskild plats i sina hjärtan för United.

Busby återvänder för att erövra Europa

Busby tog månader på sig att återhämta sig och han behövde övertalas för att överhuvudtaget återvända till fotbollen. Flera år senare erkände han att han kände sig skyldig för att ha tagit med sig sitt lag över hela Europa, vilket i slutändan ledde till deras död. Jimmy Murphy tog tillfälligt över och utförde ett mirakel när det provisoriska laget nådde FA-cupfinalen 1958. Busby gjorde sitt första offentliga framträdande på Wembley, men det skulle inte bli någon sagosuccé då United förlorade med 2-0 mot Bolton.

Man UTD Old Trafford

Skapade nytt slagkraftigt United

Efter att ha återhämtat sig från sina skador tog Busby itu med den enorma uppgiften att skapa sitt tredje stora och kanske största av alla United-lag. Det som skulle göra det som hans barn aldrig gjorde. Återigen infördes hans ungdomspolitik och United upptäckte talangerna Stiles, Brennan, Kidd och den genialiske George Best.

Tillsammans med Bobby Charlton, som överlevde München, och med värvningar av Paddy Crerand, David Herd, Alex Stepney och Denis Law kunde United återvända till toppen och vinna FA-cupen 1963 och två ligatitlar 1965 och 67. Genom att spela som baborna tidigare, med stil, genialitet, flair och offensiv briljans, fångade 60-talets Manchester United med Charlton, Best och Law en helt ny skara fans och fantasin hos fotbollsälskare världen över.

Seger 1968 i Europacupen

Segern 1967 gav Busby förmodligen en sista chans att nå sin ”heliga graal” och den 29 maj 1968 vann det bästa av hans tre United-lag Europacupen genom att besegra Benfica med 4-1. Hela nationen stod bakom United den kvällen, folk ville att de skulle vinna den för dem som förlorades i München. Detta var Busbys största bedrift, det första engelska laget att vinna pokalen, och på så sätt hade Manchester United utdrivit spökena från München och blivit en nationell institution.

Busby blev adlad 1968 och efter att ha uppnått sitt mål drog han sig tillbaka från Manchester United som manager 1969. Han hade fortfarande en roll på Old Trafford som general manager och detta skulle påverka hans efterträdare. Wilf McGuinness, endast 31 år gammal, utnämndes i april 1969, men den skotska legendens skugga vilade över honom. Tyvärr var McGuinness ett dystert misslyckande och styrelsen lät Busby ta över igen i december 1970 för att styra klubben från den nedflyttningssituation som den befann sig i.

Lämnade tränarrollen för styrelsen

I juni 1971 lämnade Busby över makten till Frank O’Farrell och tog en plats i Uniteds styrelse. Sir Matt var alltid en svår akt att följa. Hans närmaste efterträdare stod alltid i hans skugga och kunde helt enkelt inte leva upp till den höga standard han satte upp. När sextiotalets stjärnor gick i pension eller flyttade vidare ersattes de inte på ett lämpligt sätt, och dessutom behövde den skiftande George Best desperat Busbys faderliga inflytande för att dämpa sina rebelliska instinkter.

Klubben gick kraftigt nedåt och 1974 följde nedflyttning. Endast sex år efter sin största stund var de röda på sin lägsta nivå sedan 1930-talet. Så småningom återvände United till vinnarnivå, men ingen kunde komma i närheten av Busbys prestationer förrän 1986 när en annan smart skotte vid namn Alex Ferguson kom söder om gränsen. Busby blev Uniteds klubbdirektör 1982 och hade också en hög position i Football League Management Committee.

Old Trafford Man utd

Sammanfattning

Den 20 januari 1994 dog Busby vid 85 års ålder, men han levde tillräckligt länge för att se det röda imperium han skapat i säkra händer. Han hade haft stort nöje av att leda Fergusons återupplivning där United spelade med den stil och känsla som han hade älskat i sina egna lag. United var återigen bäst i landet och fem år senare, på hans födelsedag 1999, skulle de överträffa hans bedrift från 1968 och vinna trippeln med Europacupen, FA-cupen och Premier League-titeln.

Lade grunden för hela Manchester United

Arvet från Busby är att han tillhandahöll grunden, filosofin, stilen och passionen som förvandlade en en gång vanlig klubb från den dystra industriella norra delen av England till att i dag vara det mest kända, glamorösa, rikaste och nu utan tvekan största laget i världen. Sir Matt Busby skapade legenden Manchester United och blev därmed själv en legend för alltid i fotbollshistorien.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *