Nottingham Forest 1-0 Arsenal: Gunners ut ur FA-cupen

Arsenal åkte ut i tredje omgången av FA-cupen för bara andra gången på 26 säsonger efter att Lewis Grabban säkrade Nottingham Forest en sen 1-0-seger på söndagen. Mikel Arteta återvände till bänken efter att ett anfall av coronavirus tvingade honom att missa säsongens kanske bästa prestation i 2-1 nederlaget mot Manchester City förra helgen.

Ingen riktig tändning för Arsenal

Men han kommer inte att ha varit nöjd med vad han såg på City Ground, med Gunners letargi och brist på inspiration i början av matchen som ett tecken på vad som komma skall. Premier League-laget hade två gånger tur som inte hamnade i underläge i den andra halvleken, men turen tog till slut slut slut sju minuter från slutet, då inhopparen Grabban satte segern.

Tråkig första halvlek

Ingen av sidorna imponerade i en i stort sett tråkig första halvlek, och den enda halvchansen tillföll Eddie Nketiah, vars vänsterfotade försök avvek i sidnätet. En av de mer anmärkningsvärda händelserna i den första halvleken var att Nuno Tavares drogs ut efter en bedrövligt slarvig 34:e minut – vänsterbacken kastade sina handskar på marken som svar.

arsenal fotboll

Forest fick sin första möjlighet strax efter paus, Brennan Johnson sprang ifrån Rob Holding och satte bollen till Philip Zinckernagel, vars första försök räddades av Bernd Leno.

Nketiah missade sedan en nick i andra änden för att låta Forest komma undan, innan Leno återigen fick agera och höll James Garners frispark från 30 meter utanför det övre hörnet.

Leno var dock hjälplös i slutet av matchen när Ryan Yates’ lockande cross vändes in av Grabban, utan att Arsenal kunde ta igen underläget.

Vad betyder det? Gunners misslyckas på City Ground igen

Det är inte ofta som Arsenal faller vid första hindret i FA-cupen, och detta är bara den andra gången på 26 år.

Den senaste pinsamheten före detta? Även det mot Forest på City Ground, redan 2017-18.

Det var inte heller så att Forest behövde vara utmärkta. Arsenal var så undermåliga, vilket säkert kommer att vara enormt frustrerande för Arteta med tanke på hur bra de var i nederlaget mot City.

Lewis är Grabban hyllas

Forests kapten fick sitta kvar på bänken, men han bevisade verkligen en poäng när han kom in. Ingen av Grabbans lagkamrater överträffade hans två skott trots att han bara spelade i 22 minuter.

Tavares gör ett raseriutbrott… och sina handskar

Det här var en dag att glömma för Tavares, även om Arteta kanske inte låter honom göra det. Vänsterbacken blev utvisad före halvtid efter en fruktansvärd uppvisning, där han ofta misshanterade bollen, gav bort den och väckte oro med en hemsk backpassning som kunde ha gått in om Leno inte hade tagit den till hörna.

Viktiga fakta

– Arsenal slogs ut i FA-cupens tredje omgång för bara andra gången på de senaste 26 säsongerna – båda dessa nederlag har kommit borta mot Nottingham Forest, förlust med 4-2 i januari 2018 och 0-1 här.

– Forest har vunnit fyra av sina sex senaste FA-cuphemmamatcher mot Premier League-lag (D1 L1), med segrar mot Charlton Athletic 2007, West Ham 2014 och Arsenal 2018 och 2022.

– Grabban gjorde sitt första FA-cupmål på över tio år, sedan han hittade nätet i december 2011 för Rotherham mot Shrewsbury.

Vad händer härnäst?

Forest kommer att vara värd för Leicester City i den fjärde omgången i början av nästa månad. Arsenal har nu en enorm vecka att förbereda sig inför då de möter Liverpool hemma i den första delen av EFL Cup-semifinalen, innan ett derby i norra London borta mot Tottenham om en vecka.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *