Duncan Edwards – Manchester United legend

Duncan Edwards – Enormt talanfull

Han han ha varit den största röda någonsin? Duncan Edwards enorma talang rycktes grymt bort från fotbollsvärlden 1958 när han dödades i flygkraschen i München. Men inte innan han hade etablerat ett rykte som en av de största spelarna i sin generation.

Läs mer om Manchester United

Han rankas i toppen av alla United spelare

Att han av många av den tidens spelare rankas högre än Charlton, Best och Law är desto mer fantastiskt eftersom han bara var 21 år gammal när han dog. Nästan alla som såg honom spela anser att han är deras främsta spelare genom tiderna. Edwards hade en enorm fysisk styrka i kombination med en fantastisk bollkontroll och touch. I sin ungdom hade han tvingat sig in i sitt lokala pojklag i Dudley redan som 11-åring när alla andra pojkar var 15 år gamla. På Old Trafford värmde hans lagkamrater upp genom att göra fyra varv runt planen, medan Duncan gjorde tio varv.

Duncan Edwards

Bild: Wikimedia

Så mycket mer än bara mittfältare

Hans passningar och tacklingar var perfekta och hans skytte var imponerande, både när det gällde kraft och precision. Han kunde slå spelare och gå förbi försvarare med lätthet. Mittfältet var hans specialitet men Duncan var otroligt mångsidig och kunde spela var som helst på planen. En gång gjorde han 6 mål i en match för England under 23 år och spelade som mittfältare. Och när det gällde luftstrider var han fantastisk på att vinna huvudtacklingar både som försvarare och anfallare. Kort sagt, Duncan Edwards var den kompletta spelaren.

Fysiskt och mentalt enormt stabil

Den stora Midlandaren hade inte bara de fysiska färdigheterna utan även hans mentala inställning var förstklassig. Duncan hade ett fanatiskt träningsschema som han använde för att behålla sin teknik. Han hade stor medvetenhet, var modig, engagerad och beslutsam, men ändå alltid lugn och sportslig.

Manchester United

Duncan Edwards var utöver det vanliga

Den store Bobby Charlton sade: ”Duncan Edwards var den enda spelare som fick mig att känna mig underlägsen”. Sir Matt Busby ska en gång ha sagt att han trodde att Edwards var ”den bästa spelaren i världen”, men att han aldrig skulle säga det till Edwards om det skulle göra honom orolig. Han var världsklass när United hade bollen och deras bästa spelare när motståndarna hade den. På sin favoritposition på mittfältet som flygelhalva gav Duncan försvaret stål och om han fick en halv chans kunde han gå in i anfallet med en ostoppbar löpning.

Uttagen i A-Laget vid 16 år

Sir Matt Busby hörde för första gången talas om ”man-boy” när han spelade för sitt pojklag i Dudley 1949. Senare sågs han i en skolpojklandskamp 1950 av scouten Joe Armstrong som helhjärtat rekommenderade honom till Sir Matt. I juni 1952 anslöt Edwards sig till United och inom ett år spelade han i första laget vid en ålder av 16 år, vilket då var ovanligt. När han debuterade den 4 april 1953 blev han den yngsta spelaren någonsin att spela i första divisionen.

Old Trafford Man utd

Yngste någonsin att spela för England

Inom två år spelade han för England. Vid 18 års ålder var han den yngsta någonsin att spela för England (ett rekord som hölls fram till 1998) och han lyckades vinna 18 landskamper på kort tid. Duncan hjälpte United att vinna två raka ligatitlar 1956 och 1957, en stor prestation i en tid då lagen var jämnt fördelade och mästarna sällan återfick sin krona.

Ledde United

Edwards ledde Uniteds framfart i Europa 1956 och de stod på gränsen till att bli det första brittiska laget att lyfta Europacupen och skulle säkert ha gjort det om det inte hade varit för tragedin i München. Han förväntades först överleva efter kraschen men hans tillstånd försämrades. Men när han låg döende på sjukhuset Rechts der Isar i München var läkarna redan då förvånade över hur han kämpade för sitt liv i två långa veckor.

Står som staty i sin hemstad

Hans död den 21 februari 1958 var ett förkrossande slag för alla med anknytning till Manchester United. Han begravdes på Dudley Cemetery fem dagar senare. I sin hemstad har han sedan dess hedrats med två glasmålningar i St Francis’s Church och i oktober 1999 avtäcktes en staty av Edwards, i sin engelska dräkt, i stadens centrum.

Man UTD Old Trafford

Hur bra hade Duncan kunnat bli?

Frågan kommer alltid att kvarstå: Vad skulle ha hänt om Edwards inte hade förlorat sitt liv vid bara 21 års ålder? Han skulle förmodligen ha fortsatt att bli den mest uttagna Engelska spelaren någonsin. Denna ultimata allroundspelare, som ibland var ett lag i sig själv, skulle utan tvekan ha varit i klass med storheter som Pelé, Beckenbauer, Cruyff och Best. Det faktum att han aldrig gjorde det och att världen så grymt berövades en sådan talang är fortfarande det sorgligaste arvet från München. I dag, i en värld som skiljer sig från 1950-talet, är Giggs, Beckham, Rooney och co de moderna legenderna, men alla som sett Duncan Edwards spela kommer att säga att han var bättre än dem alla.

Sir Matt Busby hyllade Duncan Edwards

Sir Matt Busbys assistent Jimmy Murphy sammanfattade honom perfekt: ”När jag brukade höra Muhammad Ali förkunna för världen att han var den störste, brukade jag le. Du förstår, den störste av dem alla var en engelsk fotbollsspelare vid namn Duncan Edwards. Om jag blundar nu kan jag se honom.

Byxorna som sattes upp, de vilda sprången av pojkaktig entusiasm när han kom springande ut ur tunneln, den enorma kraften i hans tacklingar, alltid rättvisa men fruktansvärda, den enorma kraften på bollen. Det går att räkna på en hand hur många gånger han blev berövad bollen när han hade den vid sina fötter. Han var en spelare. Den störste? Det fanns bara en, och det var Duncan Edwards”.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *