Denis Law – Manchester United legend

På 1960-talet, när Eric Cantona fortfarande var i sin vagga, var Denis Law kungen av Old Trafford. När det gällde att göra mål, från långt håll, från huvudskott, över huvudet, från nära håll – Law var mästaren, ett skiftande geni när det gällde att sätta en boll i mål.

Läs mer om Manchester United

Denis Law var ett geni på planen

Han var en spelare som alla fans älskade eftersom han gav absolut allt när han var på planen. Denna vildsinta skotte kämpade för allt och var inte rädd för någon, få spelare kunde matcha denna mans tävlingsinstinkt.

Gjorde mål från vart som helst

Law var endast medelmåttig och smal till kroppsbyggnad, men han hade ett lejonhjärta och en kämpaglöd. Han spelade alltid med sina långa skjortärmar tydligt knutna i varje näve och kunde ofta hoppa över mycket högre män för att göra mål med huvudet. Denis kunde göra mål varifrån som helst och på nära håll var han livsfarlig. Om målvakten fumlade, slog han till och inom några sekunder var lagmannen på väg iväg med armen i luften för att fira.

Denis law

Bild: Wikimedia

Hyllad av George Best

George Best sade om honom: ”Denis var den bäste i branschen, han kunde göra mål från en hundradel av en chans, och än mindre från en halv chans. Förutom att han gjorde mål var han också en skarpsinnig passare av bollen som bidrog till att hjälpa andra runt omkring honom.

Ett enormt öga för spelet

Ironiskt nog föddes Denis Law och Jimmy Greaves inom fyra dagar efter varandra och båda tillbringade åratal som rivaler och suveräna underhållare. Många stora spelare använder sitt sinne lika mycket som sina fysiska egenskaper. Laws viktigaste förmågor var medvetenhet och framförhållning. Han verkade alltid se handlingen något före alla andra och med sina fantastiska reflexer visste han hur han skulle använda detta till dödlig fördel.

Till manchester United för rekordpengar

Han inledde sin fotbollskarriär i Huddersfield Town 1956. Efter en olycklig tid i Italien med Torino anslöt han sig till United för en ny brittisk rekordtransfer på 115 000 pund i augusti 1962. Han gjorde två mål i sin debut 1962 och efter att ha gjort mål i Uniteds FA-cupfinal 1963 följde en ström av mål. 160 av dem på bara 222 matcher under hans första fem säsonger. Många av dem var upprörande, vissa till synes omöjliga, men allt gjordes med en självsäker och arrogant stil som fansen fann oemotståndlig.

Årets spelare i Europa 1964

Law vann utmärkelsen Årets fotbollsspelare i Europa 1964 och var lagkapten vid flera tillfällen. Han hjälpte United att vinna ligan två gånger, 1965 och 1967, och bildade den legendariska trion Best, Law och Charlton. På den internationella scenen var han en vanlig spelare med Skottland. Law spelade i många möten med England, mest känd när de slog de dåvarande världsmästarna med 3-2 på Wembley 1967.

Målrekord i Skotska landslaget

Han spelade totalt 55 gånger för Skottland och innehar tillsammans med Kenny Dalglish det gemensamma skotska internationella målrekordet med 30 mål. Tyvärr var Law ibland skadad på grund av sin starka konkurrensförmåga, vilket inte var mer kostsamt än när han missade Europacuptriumfen 1968 på grund av en knäskada.

Både för Man Utd och Man City

1973 blev han kontroversiellt nog fri från Tommy Docherty, men han hade fler bra stunder med Manchester City och Skottland. I en ökänd incident på Old Trafford 1974 när United var djupt nere i botten av ligan och spelade mot City, spelade Law i den 85:e minuten halvhjärtat baklänges på bollen i Uniteds mål. City vann matchen med 1-0 och United blev därmed nedflyttade (även om de var nedflyttade oavsett resultatet).

Drog sig tillbaka 1974 efter VM

Förödelsen i Laws ansikte efter målet visade vilket band han fortfarande hade till sin gamla klubb. Det var faktiskt hans sista spark i ligafotbollen någonsin eftersom han var så nedstämd att han drog sig tillbaka direkt efter matchen. Det faktum att United-fansen aldrig klandrade honom för det visade också deras stora tillgivenhet och respekt för honom. Hans karriär inom fotbollen avslutades efter att ha spelat för Skottland i VM 1974. Sedan dess har han varit involverad i mediearbete och arbetar för närvarande för BBC Radio 5, Sky och MUTV.

Denis Law en stor spelare

Denis Law kommer alltid att bli ihågkommen som en storhet, en spelare som satte varje fans passioner och fantasi i brand. Den ultimata United-målskytten, den förste och vissa kanske fortfarande hävdar att han var kungen av Old Trafford.

Denis Law trivia

  • Denis var son till George Law, en fiskare, och hans fru Robina, och var yngst av sju barn. Själv har han fem barn.
  • Han stödde Aberdeen som pojke men spelade aldrig för dem.
  • Law hade en allvarlig ögonsjukdom som ungdom som tvingade honom att bära glasögon för att korrigera skelning. Efter att han anslutit sig till Huddersfield Town genomgick han en operation för att korrigera problemet.
  • Denis innehar fortfarande Manchester Uniteds klubbrekord för flest gjorda mål under en säsong med 46 mål 1963-64. Ruud van Nistelrooy var nära 2003 med 44 mål.
  • År 1966 blev han osams med Busby om en löneförhöjning och sattes upp på transferlistan. Law tvingades göra en offentlig ursäkt men Busby gav honom löneförhöjningen.
  • I semifinalen i Europacupen 1969 fick Law ett mål bortdömt mot AC Milan på Old Trafford som senare tydligt visade sig ha passerat linjen och som skulle ha tagit de röda till finalen.
  • I den ökända matchen 1974 skulle United ha blivit nedflyttade ändå, även om Law inte hade gjort mål.
  • Laws Manchester United-testmatch var mot Ajax Amsterdam den 3 oktober 1973 på Old Trafford.
  • Denis tilldelades en hedersdoktorsexamen från University of Aberdeen i juli 2005.
  • Den 23 februari 2002 avtäcktes en staty av Denis Law på Old Trafford, i Stretford End (West Stand) i den övre däckshallen.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *