DOHA: Al Thumama Stadion – Ras Abu Aboud Stadio

VM-fans kommer utan tvekan att vilja lära sig mer om Qatar och allt som landet har att erbjuda sina besökare nu när manteln har gått från Ryssland till Qatar. Gästerna kommer utan tvekan att vilja veta var evenemangen och matcherna kommer att äga rum för att få en känsla för den lokala kulturen och klimatet.

Al Thumama Stadion och Ras Abu Aboud Stadion

Vissa arenor är fortfarande under uppbyggnad. Stadions unika utformning har skapats av världsberömda arkitekter. Alla dessa arenor förkroppsligar Qatars kultur, men de är också tillgängliga, bekväma, hållbara och kommer att skapa ett betydande arv för Qatars folk.

Under den här serien av inlägg kommer vi att titta närmare på några av de arenor för VM 2022 som byggdes från grunden. Vi kommer att fokusera på två av dem i dag.

VM stadio Qatar

Al Thumama-stadion

I arabvärlden är den sedvanliga gahfiya (som är den traditionella mössa som bärs av lokalbefolkningen) en utmärkande arkitektonisk ikon. Al Thumama Stadium är inget undantag. Araber över hela världen delar en kulturell samhörighet med denna design.

I den arabiska kulturen är den ett värdefullt inslag i familjelivet som står för varje ung mans värdighet och självförtroende när han växer upp till manlighet.

När flygplanen landar på Hamads internationella flygplats får många besökare sin första glimt av denna majestätiska stadion. Många arabiska familjer identifierar sig omedelbart med denna fantastiska form eftersom den representerar en så viktig aspekt av deras liv och kultur.

Koncept och utformning

I generationer har män och pojkar i Mellanöstern burit en rund vävd huvudbonad som en symbol för status och ära. Som ett resultat av detta förmedlar den arabiska civilisationens bredd och komplexitet och ländernas gemensamma kulturella och historiska arv.

Al Thumama Stadium utformades och designades av Arab Engineering Bureau (AEB), en av Qatars äldsta ingenjörs- och arkitektorganisationer. Stadions gröna arkitektur innebär att den använder 40 % mindre färskvatten än en traditionell stadion. De gröna områdena vattnas med återvunnet vatten.

Kapacitet

Stadions antal platser kommer att minskas till 20 000 och skänkas till utvecklingsländer efter evenemanget, som kommer att äga rum i Dohas södra stadsdelar inom några minuter från Hamad International Airport. Stadion har plats för minst 40 000 personer.

Stadions dimensioner kommer att minskas efter evenemanget för att göra den mer lämplig för lokalt bruk. Resten av medlen kommer att ges till andra länder. Stadion kommer att omvandlas till ett lyxhotell och en Aspetar Sports Clinic efter VM.

Ras Abu Aboud-stadion

Utvecklingen av Ras Abu Aboud-stadion är en nyhet för idrottsarenor i hela världen. Stadion byggdes av containrar och kommer att tas bort och de resurser som användes för att bygga den kommer att återanvändas.

De återanvända delarna av stadion kommer att användas för både idrottsliga och andra projekt efter fotbolls-VM 2022. Det kommer att byggas ett vattenområde där stadion för närvarande står.

Koncept och utformning

Ras Abu Aboud har en fotbollsstadion som heter Stadium 974 (tidigare Ras Abu Aboud Stadium). Årets nya stadion, som kallas Stadium 974, bygger på Qatars globala handel och maritima arv. Kod 974 är både Qatars internationella uppringningskod och den handfull containerfartyg som används vid byggandet.

Stadium 974 fungerar som en modell för stadionbyggare och turneringsarrangörer runt om i världen och tillhandahåller den nödvändiga infrastrukturen för idrottsevenemang runt om i världen. Byggkostnaderna kunde hållas nere genom att man använde färre material på grund av arenans tillfälliga karaktär och dess geniala modulära utformning.

Stadion har en fantastisk utsikt över West Bay skyskraporna och Omanbukten och ligger bara en kort bilresa från Hamads internationella flygplats.

Kapacitet

Stadion med 40 000 platser kommer att vara den första i FIFA:s världsmästerskapets historia som monteras ned helt och hållet, vilket gör den till ett verkligt exceptionellt arkitektoniskt verk. Modulära ”byggklossar”, t.ex. containrar, används för att bygga upp strukturen.

Byggkostnaderna kunde hållas nere genom att man använde färre material på grund av arenans tillfälliga karaktär och dess geniala modulära utformning.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *