5 häftiga saker om Qatar: Fotbolls VM 2022

Årets FIFA World Cup kommer för första gången någonsin att hållas i Mellanöstern med Qatar som värdland för det historiska evenemanget. Qatar, Mellanösterns mest kända land, kommer att förbereda sig för ett månadslångt firande när VM börjar 2022.

Nästa fotbolls-VM i Qatar har mycket att erbjuda

För att hjälpa dig att förbereda dig inför årets VM har vi sammanställt en lista med fem viktiga (och häftiga) fakta och information som du bör känna till om turneringen.

Världsmästerskapet i Qatar blir det första vinter-VM någonsin på norra halvklotet

FIFA World Cup 2022 i Qatar har en intressant nyhet att dela med sig av. För första gången kommer ett vinter-VM att hållas på norra halvklotet 2022. VM har traditionellt sett hållits på det södra halvklotet under sommarmånaderna, när det är minst troligt att regionen drabbas av vinterns effekter.

qatar VM

I Qatar blir det däremot lite mer komplicerat. Det lilla landet i Mellanöstern plågas av tryckande värme som kan nå temperaturer på upp till 50 grader Celsius. Att organisera ett fotbolls-VM under dessa förhållanden är nästan omöjligt.

Som ett resultat av detta har VM flyttats från sin traditionella sommarsäsong till vintermånaderna för att kunna hantera vädret i Qatar. Det kommer att vara första gången ett vinter-VM hålls på norra halvklotet på grund av detta.

Att slå den varma temperaturen med luftkonditionerade arenor

De oroväckande höga dagstemperaturerna i Qatar, värdlandet för FIFA 2022, får inte förbises när man bedömer landet.

Med tanke på att temperaturen på sommaren kan nå upp till 50 grader Celsius var det nästan omöjligt att arrangera VM 2022 här.

Dagstemperaturerna på vintern kan vara tillräckligt höga, när det gäller vintrar. Som ett resultat av detta har Qatar utarbetat en lösning på detta problem. Landet kommer för allra första gången att arrangera fotbolls-VM i arenor med full luftkonditionering.

För att upprätthålla en hälsosam och bekväm tittarupplevelse för fansen och för att låta spelarna gå på planen kommer alla åtta arenor att vara luftkonditionerade.

Världsmästerskapet i Qatar kommer att ha det minsta antalet arenor på senare år

Det finns många arenor i Qatar för VM 2017, vilket är bra att veta om turneringen. FIFA 2022-turneringen i Qatar kommer att hållas på endast åtta arenor, vilket är det minsta antalet platser för ett VM på senare tid.

Åtta platser valdes ut för evenemanget, men endast en av dem är bara helt ombyggd, medan de andra sju byggs från grunden i sina respektive länder.

Som ett resultat av detta kommer VM i Qatar att genomföras på endast åtta arenor i Qatar, men majoriteten av matcherna kommer dock att hållas i landet.

Logotypen för VM i Qatar symboliserar oändlighet och harmoni

Tänkt att symbolisera oändlighet och harmoni, och även formen av en sanddyn är VM 2022-logotypens band. Traditionella arabiska motiv pryder bandet. Två och noll är synliga i logotypen, de siffror som förknippas med turneringsåret.

Färger från Qatars flagga och vit arabisk klädsel används för att avbilda den. Arabiska bokstäver används för Qatar 2022.

Alkoholkonsumtion är inte tillåten på arenorna, men…

Qatar gör allt för att se till att FIFA 2022 blir en stor framgång, och supporterområdena (eller supporterzonerna) är en viktig del av detta arbete. Tillgången till alkohol i Qatar under VM har varit ett hett ämne under en längre tid, men den diskussionen har gradvis avtagit.

Även om alkohol inte är tillåten på arenorna har Qatar kommit med ett alternativ som skulle kunna fungera. Till reducerade priser kommer alkoholhaltiga drycker att serveras i supporterzoner runt om i landet. 2022 skulle detta vara ett helt nytt koncept för fotbolls-VM, och supportrarna skulle kunna se matcherna live från supporterzonerna samtidigt som de kan njuta av billig sprit.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *