6 anledningar till att VM borde tagits bort från Qatar

Att säga att fotbolls-VM 2022 i Qatar inte har mötts av allmänt gillande är en underdrift. Från värmen till Qatars ganska tvivelaktiga människorättsregister till det föreslagna bytet från den utlovade sommar-turneringen till en vinterturnering, skulle det inte vara någon stor chock om FIFA skulle ta bort turneringen från Gulfstaten.

Mer om Fotbolls VM

Här nedan ser du 6 skäl varför Qatar aldrig skulle ha fått VM

Men borde de det? Turneringen tilldelades trots allt i ett fritt val av FIFA-delegater. De valde platsen, så det skulle innebära en enorm omsvängning om de ändrade sig och gav tävlingen till en annan nation.

Det finns dock flera övertygande skäl för att flytta turneringen från Qatar till en annan mer förtjänt nation.

Sex argument för att flytta VM 2022

Qatar VM 2022

Hettan

När en värmebölja drabbar ett västerländskt land som inte är vant vid sådana temperaturer kommer ett företagsamt TV-nyhetsteam nästan oundvikligen att försöka steka ett ägg på en motorhuv, eller kanske till och med på trottoaren.

Om de försöker sig på det tricket i Qatar kan de öppna ett kafé där de säljer stekta äggmackor till förbipasserande britter, för värmen kommer, som ni vet vid det här laget, att vara helt outhärdlig.

När de ansökte om att få arrangera turneringen innehöll Qatars anbud alla möjliga håraktiga planer, inklusive luftkonditionering på området och svävande ”solmoln” som skulle skugga planen, vilket rapporterades av The Daily Mail. Det visade sig oundvikligen att dessa planer inte gick att genomföra, så om turneringen ska spelas vid den traditionella, utlovade tiden på året kommer det att ske i en värme som i genomsnitt är 105 grader Fahrenheit, enligt Al Jazeera.

Effekterna av att tvinga människor att idrotta under sådana förhållanden borde vara uppenbara, men för att få ett exempel på vad som kan hända behöver man bara vända sig till Australian Open i år, då spelet fick avbrytas vid flera tillfällen efter att temperaturen översteg 105 grader, och den brittiske spelaren Jamie Murray fick behandlas för värmeslag, som The Guardian rapporterade.

Till skillnad från tennis har FIFA ingen policy för extrema väderförhållanden vid sina turneringar, utan man nöjer sig med att råda spelarna att dricka mycket vatten. Tyvärr förmedlade de inte heller den kloka visdomen att spelarna nog också borde andas in och ut om de ville fortsätta springa runt.

Vissa kanske säger att VM har spelats i extrem värme tidigare, och det har de gjort, inte minst i Mexiko och diverse sydamerikanska länder. Spelet är dock så mycket snabbare, så mycket mer atletiskt nu, att den här sortens värme helt enkelt är farlig.

Störningar i de europeiska ligorna

För att bekämpa värmeproblemet verkar lösningen för närvarande vara att flytta turneringen till vintern, då temperaturen är mycket mer hanterbar.

Detta innebär naturligtvis ett antal problem, inte minst att de europeiska ligorna kommer att få en två månader lång period avbruten mitt i säsongen.

Vissa har helt rimligen hävdat att inte alla berörda länder har en säsong från augusti till maj, så störningarna kommer bara att drabba några få stora och mäktiga lag som borde sluta gnälla.

En stor del av de berörda spelarna kommer dock att representera europeiska klubbar. UEFA är det överlägset mest representerade förbundet i turneringen, med 13 av de 32 nationerna från Europa, och många av spelarna från andra länder har sina dagjobb där också.

Till exempel spelar 30 av de 49 spelare som Brasilien kallade in under det senaste året och 19 av de 23 i den senaste argentinska truppen för europeiska lag. Huvuddelen av spelarna i VM 2022 kommer att spela för europeiska lag, om det inte sker ett våldsamt maktskifte under de kommande åtta åren, och en övergång till en vinterturnering kommer att innebära att de måste påbörja en säsong, stanna halvvägs och spela vad som för många kommer att bli den viktigaste tävlingen i deras karriär, och sedan återvända tillbaka och avsluta sina inhemska kampanjer.

Att säga att det inte är idealiskt skulle vara ett understatement.

Qatar 2022

Homofobi

Homosexualitet är olagligt i Qatar. Argumentet om huruvida världens näst största idrottsturnering efter OS ska hållas i ett sådant land borde egentligen sluta där.

I en civiliserad värld borde den här typen av attityder inte tolereras, än mindre skrivas in i lagen, men FIFA tar uppenbarligen inte sådana frågor på särskilt stort allvar, om man ser till presidentens inställning.

Sepp Blatter sade vid en presskonferens, när han fick frågan om vad homosexuella personer bör göra om de vill åka till Qatar (enligt BBC), att de bör ”avstå från sexuell aktivitet”.

Blatter förtydligade (eller försökte åtminstone förtydliga) sitt uttalande efteråt, men att han kände sig tvungen att behandla en så allvarlig fråga så lättvindigt talar för hans allmänna attityd.

Bortsett från allt annat kommer vi år 2022 med största sannolikhet att ha en öppet homosexuell internationell fotbollsspelare som valts ut för att spela i VM. Även om det för närvarande inte finns någon öppen toppspelare ökar antalet idrottsmän och kvinnor som avslöjar sin sexualitet, och det verkar oundvikligt att det kommer att finnas minst en om åtta år.

Skulle de vara välkomna? Skulle de känna att de kan resa till ett land som så uppenbart motsätter sig deras livsstil? Med all sannolikhet inte.

Arbetstagare

Enligt Jamie Doward i The Observer har 400 nepalesiska migrantarbetare dött i byggbranschen i Qatar sedan budet på VM vann. Det skulle vara illa nog, men nepaleserna utgör bara omkring 20 procent av arbetskraften, som ofta tvingas arbeta under fruktansvärda förhållanden.

Jim Murphy, Storbritanniens skuggminister för internationell utveckling, skrev i The Guardian:

Människor behöver inte dö för att ge oss detta eller något annat världsmästerskap eller sportevenemang; inte en enda arbetare dog när man byggde platserna för de olympiska spelen i London 2012. Enligt internationella TUC riskerar VM 2022 att leda till 4 000 liv…

Fifa måste få en fullständig rapport från Qatar, som katalogiserar problemets hela omfattning – och en seriös plan för att rätta till problemen. Inget mindre än så kommer att räcka. Bristerna i det nuvarande systemet gör att alltför många sårbara människor är utsatta.

Qatar har kommit otroligt långt under de senaste tjugo åren, och det har skett verkliga framsteg som inte får ignoreras. Men det enkla faktum är att de förhållanden som en del av dessa arbetstagare utsätts för – och ingen påstår att det är varenda en av dem – faller inom ramen för Internationella arbetsorganisationens definition av tvångsarbete.

Det är omöjligt att inte hålla med. Organisationskommittén för Qatar 2022 har utfärdat en stadga som tydligen garanterar arbetarnas säkerhet, men man kan tvivla på att situationen kommer att förbättras dramatiskt, och skadan har säkert redan gjorts.

Detta kommer att bli ett VM som byggs på blod.

Fotbolls VM 2022

Infrastruktur

Detta är ett land utan någon riktig fotbollshistoria, så det är knappast en överraskning att det för närvarande inte finns någon riktig infrastruktur som kan hantera ett evenemang av VM:s storlek.

Det kommer att kosta omkring 220 miljarder dollar (138 miljoner pund, enligt ESPN) att bygga de arenor, hotell och diverse andra delar av infrastrukturen som krävs. Som jämförelse kan nämnas att det kostade 3,5 miljarder dollar att förbereda Sydafrika för turneringen 2010.

Föreställ dig för en sekund vad dessa pengar skulle kunna användas bättre till. Det är i huvudsak en meningslös övning, eftersom det är osannolikt att 220 miljarder dollar plötsligt kommer att spenderas på fotbollens gräsrötter eller gå till välgörenhet om VM tas bort från Qatar i morgon, men det verkar ändå vara ett fruktansvärt slöseri med pengar.

Här är den verkliga kicken om hur bristfällig infrastrukturen är i Qatar för närvarande. Den stad som ska vara värd för finalen, Lusail City, finns faktiskt inte ännu. De måste bygga en helt ny stad, cirka 15 km norr om Doha, för att kunna ta emot turneringen.

Om det fanns med i en film skulle man skratta åt det som fullständigt osannolikt.

Det går att göra

De fem föregående argumenten är alla teoretiska. Ingenting kommer eller kan hända utan FIFA:s åtgärder, men viktigt är att de kan flytta VM.

Det finns fortfarande tid. Med åtta år kvar kan ett land med mer etablerad infrastruktur ta över med minsta möjliga krångel, vilket undanröjer alla andra problem som tas upp i den här artikeln.

Och Sepp Blatter har själv medgett att det kan hända. Han citerades av Martin Lipton i The Daily Mirror när han 2011 sade följande:

Vi går steg för steg in i de frågor som vi måste ta itu med och om de någonstans genom denna lösningskommitté säger att vi måste titta på det, så kommer vi att göra det.

När jag talade med Zwanziger insåg han att det är för lätt att säga att vi ska öppna saker på nytt. Han vet att han först måste komma till FIFA med bevis och alla måste lägga fram bevis. När det gäller sponsorerna har jag inte fått några, låt oss säga, reservationer från någon av FIFA:s sponsorer om att vi bör ändra något med Qatar – ännu.

Artikeln är inspirerad av: https://bleacherreport.com/articles/1964708-six-reasons-why-the-world-cup-should-be-taken-away-from-qatar

Det finns en FIFA-kongress som ska äga rum nästa år och där beslutet kan fattas. Det är naturligtvis osannolikt, men det är möjligt.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *