Ett år med Tuchel: Hur har tysken klarat sig i Chelsea hittills?

När Thomas Tuchel anlände till Chelsea i januari 2021 fanns det en del höjda ögonbryn och nyfikenhet om huruvida tysken kunde lyckas där hans föregångare, klubblegendaren Frank Lampard, tveklöst hade misslyckats.

Mer om engelsk fotboll

Tuchel har gjort mycket med Chelsea under året som gått

Det tog inte lång tid för Tuchel att göra som en annan tysk tränare hade gjort vid ankomsten till England och förvandla tvivlare till troende och leda Blues till en topp fyra-placering (precis), en FA-cupfinal och en Champions League-triumf.

Men när 48-åringen nästa vecka ska fira ett år som ledare på Stamford Bridge upplever han kanske sin första stökiga period i England. Han har bara vunnit en av sina sju senaste Premier League-matcher och ligger 12 poäng bakom ledarna Manchester City efter att ha spelat en match mer.

Innan Tuchel blåser ut ljusen på sin jubileumstårta har Stats Perform tagit en titt på hans första år i Chelsea för att försöka ta reda på hur lyckat det har varit och hur det kan gå vidare.

chelsea

Välkommen till Premier League

Genom att utse Tuchel, som hade varit arbetslös sedan han lämnade Paris Saint Germain en månad tidigare, kan Chelsea ha försökt fånga blixten i flaskan som rivalerna i Liverpool hade när de anställde Jürgen Klopp några år tidigare.

Tuchels resa till England var kusligt lik Klopps, bortsett från ett stopp i Frankrike, med en oansenlig spelarkarriär som så småningom ledde till en ledarplats i Bundesliga-klubben Mainz, via Augsburgs andra lag, och sedan vidare till Borussia Dortmund.

Det var nästan en omöjlig uppgift att följa ”Kloppo” på Signal Iduna Park, men Tuchel gjorde tillräckligt bra ifrån sig för att fånga PSG:s uppmärksamhet, där han vann två ligatitlar, två inhemska pokaler och nådde Champions League-finalen 2020, innan han fick sparken efter en dålig start på Ligue 1-säsongen.

Han började även livet i Premier League med ett 0-0 i sin första match mot Wolves, precis som Klopp gjorde mot Tottenham, men därifrån kunde man ganska snabbt se skotten av förbättring, han vann sina fyra följande matcher och släppte bara in ett mål.

Faktum är att Chelsea bara släppte in två mål under Tuchels tio matcher långa obesegrade start i Premier League, innan en knappt trovärdig 5-2 hemmaförlust mot det till slut nedflyttade West Brom.

De återhämtade sig och vann fem av sina åtta senaste ligamatcher, även om ett 2-1 nederlag mot Aston Villa på säsongens sista dag innebar att de var beroende av Tottenham för en tjänst, vilket Spurs vederbörligen gjorde när de slog Leicester.

En lovande start på säsongen 2021-22 innebar att Blues ledde vägen, vann åtta av sina tio första matcher och tappade bara poäng mot titelrivalerna Liverpool och Manchester City.

Men sedan en 2-1-seger i Watford i början av december, som till och med Mason Mount medgav var ”en av våra sämsta [prestationer] hittills med managern”, har Chelseas form sjunkit och man har bara vunnit två av sina nio ligamatcher sedan dess, vilket har fått dem att hamna långt efter City.

1-1 i Brighton and Hove Albion i tisdags var Tuchels 42:a ligamatch sedan han kom hit, och hans facit är 23 segrar, 13 oavgjorda matcher och sex nederlag.

När man jämför med tidigare Chelseamanagers under Premier League-eran som också nått 42 ligamatcher är vissa av Tuchels siffror förvånansvärt klena.

Hans segerprocent på 55 ligger långt under Jose Mourinho (79), Antonio Conte (79) och Carlo Ancelotti (74), och endast Lampard (52) hade en sämre segerprocent i det här skedet av managers som anlände till klubben efter att Roman Abramovich tog över ägandet 2003.

Han har förlorat lika många matcher som Conte och Ancelotti (sex), men ingen Chelseamanager i Premier League-eran har spelat fler oavgjorda matcher än Tuchels 13 efter 42 matcher.

Antalet gjorda mål har varit ett problem eftersom endast Glenn Hoddle (49) och Gianluca Vialli (63) har gjort färre mål under sina 42 första matcher som ledare, men han har helt klart skärpt till det bakåt, eftersom endast Mourinho (15) har släppt in färre mål än Tuchels 31 mål mot.

Med det sagt är det bara Pep Guardiola (2,48) och Klopp (2,00) som kan skryta med ett bättre poängprotokoll per match i Premier League sedan Tuchel (1,95) anlände, så man kan hävda att formen bara är relativ till tävlingsstandarden.

Pressande frågor

Under Lampard under den första halvan av säsongen 2020-21 låg Chelsea på 13:e plats i ligan när det gäller höga spelvändningar, men under den andra halvan efter att Tuchel anlänt gick man upp till åttonde plats.

Hittills den här säsongen för samma mått ligger de på femte plats, bakom endast Liverpool, City, Brighton och Southampton, så även om det inte nödvändigtvis har blivit deras definierade taktik har deras presspel förbättrats markant under Tuchel.

Framväxten av Reece James och Ben Chilwell har också gjort det möjligt för Tuchel att använda sitt favoriserade system med tre backar, och det med god effekt eftersom han har lyckats få en imponerande mängd målinvolveringar från sina ytterbackar.

Innan deras respektive skador tidigare den här säsongen lyckades James göra fem mål och sju assist på 52 framträdanden under tysken på högerkanten, medan Chilwell fick fem mål och tre assist på 32 framträdanden från vänsterkanten. Marcos Alonso har sex målinsatser (G3 A3) på 41 matcher.

När det gäller Premier League har ingen försvarare gjort fler mål än James eller Chilwell (fyra), vilket är särskilt imponerande för den sistnämnde eftersom han bara har spelat 17 gånger i ligan under Tuchel, medan endast Liverpoolduon Trent Alexander-Arnold (107) och Andrew Robertson (58) samt Manchester Uniteds Luke Shaw (73) har skapat fler chanser än James (54).

En natt i Porto

Man kan säga vad man vill om Roman Abramovichs förkärlek för att sparka managers, men förra året var andra gången han tillsatte en ny manager halvvägs in i en säsong och slutade med en Champions League-trofé i skåpet.

Tuchel följde i Roberto Di Matteos fotspår 2012 genom att bara behöva ta sig igenom utslagsfasen och på ett imponerande sätt ta sig förbi Atletico Madrid, Porto och Real Madrid innan de tack vare en taktisk mästarklass besegrade Manchester City med 1-0 i finalen.

Det är inte konstigt att optimismen var så stor inför den här säsongen, trots en nedslående 1-0-förlust mot Leicester City i FA-cupfinalen, och det verkade rimligt att tro att det bara fanns ytterligare en bit att lägga till pusslet.

Lukakus gåta

Anledningen till att många tippade Chelsea att pressa Manchester City hela vägen i Premier League den här säsongen var främst baserad på den balans som Tuchel hade i sitt lag.

En exceptionell målvakt i Edouard Mendy, en erfaren backlinje med Cesar Azpilicueta, Thiago Silva och Antonio Rudiger, nästan alla typer av centrala mittfältare som en tränare kan drömma om med bland annat Jorginho, N’Golo Kante, Mateo Kovacic och Mount att välja mellan, medan en ung och lovande anfallslinje med Callum Hudson-Odoi, Christian Pulisic, Timo Werner och Kai Havertz kompletterades av 97 miljoner pund-mannen Romelu Lukaku.

Var fanns svagheterna? Jo, i en vändning som väldigt få såg komma var det i den återvändande belgaren.

För att vara rättvis mot Lukaku, som hämtades tillbaka till Stamford Bridge efter att ha registrerat 30 mål och 11 assist på 44 matcher i alla tävlingar förra året för Inter, började han tillräckligt bra då han gjorde fyra mål på sina fyra första matcher tillbaka, samtidigt som han också gjorde tre i två för sitt land under säsongens första landslagsuppehåll.

Sedan dess har det dock gått utför, Lukaku gjorde tio matcher utan mål mellan september och december och gjorde bara fyra mål på sina senaste 19 matcher för Blues, varav ett i FA Cupens tredje omgång i 5-1-segern mot icke ligan Chesterfield.

Det är dock inte bara bristen på mål. Lukkus spelstil verkar helt olämplig för det som Tuchel försöker uppnå.

Han trivdes i Inter när han spelade i ett samarbete med Lautaro Martinez, men ser inte alls ut som samma spelare i Tuchels system som använder sig av en central anfallare, något som Lukaku själv erkände i en intervju nyligen när han uttryckte frustration över managerens användning av honom.

Managern och spelaren tycktes begrava stridsyxan, bara för att Tuchel återigen lammade Lukaku efter hans uppvisning i 1-0-nederlaget mot Manchester City som nästan avslutade deras förhoppningar om titeln.

”[Lukaku] hade många bollförluster utan någon press, många bollförluster under mycket lovande omständigheter. Han hade en enorm chans”, sade Bluesbossen efter matchen.

”Vi vill tjäna honom, men han är en del av laget och prestationen framåt, särskilt i första halvlek, kan vi göra mycket, mycket bättre.”

Nästa steg

Nästan ett år in i jobbet känns det som om en mestadels positiv erfarenhet för båda når ett vägskäl. Chelsea har utan tvekan förbättrats under Tuchel, men deras senaste form har varit oroväckande och vi väntar nu bara på att se om det är en svacka eller om formen helt enkelt återgår till det normala.

Om tysken ska få saker och ting tillbaka på rätt spår känner man att nyckeln ligger i Lukaku-situationen. Antingen får han på något sätt den före detta Everton- och Manchester United-anfallaren att fungera – och han har redan sagt att han inte kommer att ändra lagets stil för att göra det – eller så väljer han en annan strategi.

Hans största bedrift och definitiva prestation sedan han kom till Stamford Bridge var segern i Champions League, och skillnaden i prestationer mellan Havertz, anfallare den kvällen och målskytt vid segermålet, och Lukkus uppvisning mot samma motstånd i förra veckan var natt och dag.

Det är ett stort beslut att fatta, men ett annat område där Tuchel kanske vill utveckla sitt lag ligger hos Mount, som utan tvekan är hans mest imponerande spelare under det senaste året.

23-åringen har haft fler målinblandningar än någon annan sedan Tuchel kom (22, G13 A9) och den engelske landslagsmannen är den enda anfallaren bland de tio spelarna med flest minuter under Tuchel (4 025).

Mount lämnades dock märkligt nog på bänken inför resan till City, vilket Tuchel förklarade: ”Vi valde helt enkelt att välja löpare. Vi trodde att vi kunde bryta linjen oftare med Hakim [Ziyech] som vänsterfot på vänsterkanten och att vi skulle gå för Christian [Pulisic] som högerkant på grund av Christians ankomst i boxen.

”Normalt sett är han lite mer offensiv, lite mer löpare än Mason och vi förväntade oss ytorna mer bakom sista linjen och inte framför de fyra bakre från City. Så det var det som var beslutet.”

Det var ett märkligt beslut, men var kanske ett sätt att försöka locka fram lite mer ur Mount när det gäller hans löpning.

Tuchel har redan uppnått mer än vad många trodde att han skulle göra i det här skedet, han har nått en FA-cupfinal, lyft Champions League och European Super Cup och nyligen vunnit priset FIFA Best coach of the year.

Men om han en dag vill vara med i samtalet om att vara bland Mount Rushmore av Chelseamanagers, kanske det är så enkelt att frigöra sitt lags fulla potential som att få Mount att rusa mer.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *