Barcelona: Xavi är upprörd över Copa del Rey-nederlaget

Xavi erkände att hans Barcelona-lag inte lyckades matcha Athletic Bilbaos intensitet när de åkte ur Copa del Rey i åttondelsfinalen, ytterligare ett slag i en dyster säsong. Ytterligare salt i såren är att Fati ådrog sig en ny skada. 

Barcelona kämpar vidare nu i ligan

Barcelona kan fortfarande klamra sig in på Champions League-platserna i La Liga, men deras troféjakt ser ut att vara dömd att misslyckas. De besegrades av Real Madrid förra veckan i Supercopa-semifinalen, och ett 3-2-nederlag efter förlängning mot Athletic i torsdags var ännu ett bittert piller för huvudtränaren Xavi och hans spelare.

Lägg därtill att ersättaren Ansu Fati förlorade vad Barcelona beskrev som ”en bicepsskada i vänster lår”, och det blev en katastrofala kväll på San Mames för gästerna. Barca är ute ur La Liga-titelkampen, och Napoli, som är motståndare till Europa League-slutspelet, kommer säkerligen att se sina chanser att ta Blaugranas skalp med tanke på de senaste bevisen.

FC Barcelona fotboll

Barcelona hoppas bygga nytt lag

Förlusten i Bilbao, där hemmalagets kapten Iker Muniain avslutade en inspirerande insats med två mål, innebär att Barcelona för första gången sedan 2009-2010 inte har lyckats nå åtminstone kvartsfinal i Copa del Rey.

Detta är också första säsongen sedan 2003-2004, då man spelade i UEFA-cupen, som Barcelona inte har deltagit i Champions Leagues utslagsrundor. Ett uttåg i gruppspelet gjorde det.

Barcelona fick vad de förtjänade i Bilbao. Beräkningen av förväntade mål (xG), baserad på varje lags chanser, visade att klyftan mellan dessa lag var större än slutresultatet.

Athletic hade ett xG på 3,33, medan Barcelonas var ett minikväll 0,36. Hemmalaget hade 19 skott mot bara sju skott från Xavis lag, och de 66,7 procent av bollinnehavet som Barcelona hade saknade oftast slutprodukt.

Tufft sedan Messi lämnade för PSG

Framgångarna har strömmat in i de katalanska jättarna de senaste åren, och Barcelona slog Athletic med 4-0 i Copa-finalen så sent som i april förra året. Lionel Messi gjorde två mål i den matchen och Antoine Griezmann nätade också. Båda har nu för länge sedan lämnat oss.

”Sammanfattningsvis tycker jag att Athletics intensitet överträffade vår”, sade Xavi. ”I dueller, i andrabollar. De levde varje boll som om det var deras sista.” Athletic ledde genom Muniain och Inigo Martinez, men Ferran Torres, med sitt första Barcelonamål, och Pedri, långt in på stopptid, svarade för Barcelona.

En handboll av Jordi Alba straffades av Muniain från straffpunkten mot slutet av den första halvan av förlängningen, och den här gången gav Athletic inte upp sin ledning.

Pedri gjorde mål

”Med Pedris mål verkade det som om det var vårt ögonblick”, sade Xavi på en presskonferens efter matchen.

Muniains straff berättade dock något annat för tränaren.

”Det verkar som att när det är huvud eller klave så får vi alltid klave. Vi måste ändra dynamiken”, tillade Xavi. Han var inte beredd att bestrida straffavgörandet efter slutsignalen. Alba träffades på armen av Nico Williams kryss och med VAR-ledning var det en uppenbar straffspark.

Den tidigare Al Sadd-bossen Xavi, som tog över Barcelonas toppjobb i november, sade att hans lag skulle ”kämpa” för sina återstående mål.

Får se när Fati återvänder från skada

Det återstår att se när Fati återigen ses i aktion. Han såg bedrövad och gråtfärdig ut när han lämnade planen knappt en halvtimme efter att ha kommit in i handling. Detta bakslag förvärrade eländet under en beklaglig kväll.

Xavi sade till Barca TV: ”Vi måste fortsätta att tro på det här projektet, fortsätta i LaLiga och fortsätta i Europa League. Det är så här vi ska göra, fortsätta att hålla igång och arbeta hårt.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *