The Gunners: Arteta beklagar Arsenals brist på gnista

Medger att januaris transferaffärer är ”komplicerade”. Mikel Arteta var frustrerad över bristen på skärpa från sitt Arsenal i det mållösa mötet hemma mot Burnley och Gunners-bossen verkade inte optimistisk om att han kommer att kunna ta in förstärkningar den här månaden. Arsenal försökte ta sig upp till fjärde plats i Premier League genom att besegra ett Burnley-lag som hade förlorat sina två senaste bortamatcher med 3-1.

Mer om engelska fotbollen

Arsenal lyckades inte göra hål på Burnley

Clarets höll dock stånd på Emirates Stadium i söndags, där Nick Pope gjorde några fina räddningar och Alexandre Lacazette slarvade bort en strålande möjlighet. Det betyder att Arsenal går in i Premier Leagues vinteruppehåll på sjätte plats, medan Burnley ligger sist men har mellan två och fyra matcher i hand på sina nedflyttningsrivaler.

Gunners hade 20 försök, varav fem träffade målet, men de har nu misslyckats med att göra mål i fyra raka matcher i alla tävlingar. Det är första gången sedan december 2005 som de har gjort en sådan svit.

Arsenal har också misslyckats med att vinna någon av sina fem första matcher under ett kalenderår för första gången på 27 år, samtidigt som det är första gången sedan oktober 2008 som de inte har slagit ett lag i botten av ligan på hemmaplan. ”Vi började långsamt, vi såg beniga ut och hade inte tillräckligt med rytm eller avsikt att attackera på det sätt vi ville”, sade Arteta till BBC Sport.

arsenal fotboll

Arsenal saknade gnistan idag

”Vi försökte på alla olika sätt men saknade kvalitet i den sista tredjedelen. I slutet, när vi har ett riktigt lågt block, behöver man gnista och kreativitet för att vinna fotbollsmatcher och idag gjorde vi inte det.”

För allt sitt bollinnehav (75,7 procent) skapade Arsenal bara en stor chans mot Burnley, definierat av Opta som en möjlighet från vilken en spelare förväntas göra mål, även om de slutade med ett förväntat målvärde (xG) på 1,4, vilket tyder på att deras avslut var undermåligt.

Pope gjorde två utmärkta räddningar för att förneka Martin Odegaard och Emile Smith Rowe, som sedan stod för Arsenals bästa chans, men Lacazette stötte utanför ett öppet mål från mittfältarens retur. Med Pierre-Emerick Aubameyangs framtid osäker – även om han inte var tillgänglig av hälsoskäl på söndagen – rapporteras Arsenal vara angelägna om att ta in en anfallare den här månaden, och det verkar som om det är ett viktigt behov om de ska säkra Champions League-kvalificering.

Dusan Vlahovic sägs vara ett mål, med Fiorentina villiga att sälja anfallaren, som gjorde 33 mål i Serie A 2021, vilket matchar Cristiano Ronaldos rekord från 2020. Viola har dock insisterat på att inget bud ännu har mottagits för en spelare som ryktas vara värderad till 70 miljoner euro (58,6 miljoner pund).

Arteta vill förstärka mittfältet i Arsenal

Evertons Dominic Calvert-Lewin har också kopplats ihop, medan Arteta tidigare har sagt att han vill förstärka sitt mittfält, men på frågan om Arsenals transferplaner för resten av januari svarade han: ”På den här marknaden är det komplicerat.”

Burnley bjöd på ett eget hot, där Dwight McNeil var särskilt farlig på kontringar. Ingen spelare hade fler än sina fyra försök, varav ett av dem nästan fick Arsenals målvakt Aaron Ramsdale kallt tidigt. Ramsdale gjorde dock sitt och det var den enda räddningen han behövde göra. Den före detta Sheffield United-målvakten upprepade Artetas klagomål på Arsenals anfallsresultat.

Arteta berömde Burnley

”Jag ska ge Burnley beröm, vi vet vad de är för något, det är frustrerande från vår sida eftersom vi satte bollar i boxen och det är kött och dryck för Burnley”, sade han till BBC Sport. ”Vi skapade inte den kvalitet som vi behövde.”

Ramsdale hade inte fel. Arsenal spelade 42 passningar/passningar in i boxen – ett säsongshögsta för Gunners. Faktum är att deras 23 crossar från öppet spel också var ett högt värde för 2021-22, men endast två av dessa lyckades.

Slagkraftiga Burnley gjorde 42 rensningar, inklusive 27 huvudlösa rensningar. Båda siffrorna är säsongshögsta för Sean Dykes lag.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *