Raheem Sterling: Går ner på knä innan avspark

Sterling övertygad om att det är kraftfullt att knäa när Southgate reflekterar över att vara ”uppfostrad”.

Raheem Sterling anser att Englands åtagande att ta ett knä vid Euro 2020 och därefter visar att gesten fortfarande kan vara kraftfull i kampen mot rasism trots att vissa fans uttrycker missnöje. År 2020 gav Premier League sitt stöd till Black Lives Matter-rörelsen efter George Floyds död, en afroamerikansk man som mördades av en vit polis i den amerikanska staden Minneapolis.

Black Lives Matter emblem

Klubbarna bar Black Lives Matter-emblem på sina tröjor, medan spelare, funktionärer och personal började knäböja i början av varje match.

Under 2021-22 fortsätter klubbarna i allmänhet att ta ett knä, även om det finns exempel på individer som väljer att inte göra det – Crystal Palaces Wilfried Zaha blev den första Premier League-spelaren att säga att han inte längre skulle ta ett knä tillbaka i februari 2021, den ivorianske landslagsmannen menade att gesten hade förlorat sin betydelse.

Debatterad gest med knäböjning

Ända sedan fansen började återvända till arenorna efter den första avspärrningen i samband med coronaviruspandemin har det varit ett ämne som debatterats att knäböja. Vissa supportrar har gått så långt som att bua ut spelare för att de deltagit, med motiveringen till sådana reaktioner att vissa uppfattar det som en ”politisk” gest trots vad spelare och myndigheter säger.

Raheem Sterling

Utskrattade spelare i Engelska landslaget

Englands spelare blev utskrattade inför Euro 2020 och det bekräftades att de skulle fortsätta att knäböja under turneringen – kränkningarna på nätet av Bukayo Saka, Marcus Rashford och Jadon Sancho efter deras straffmissar i finalen visade att det fortfarande fanns en kamp att utkämpa.

Three Lions engagemang för att knäböja visade hur den här generationen inte kommer att acceptera att sådana saker sopas under mattan efter några dagars upprördhet.

I ett samtal med manager Gareth Southgate till BBC Radio 4 sade Sterling: ”Hur vi som lag tog ställning, tror jag att den stora frågan var: ’Kommer vi att fortsätta att göra det under hela EM?’.

”Och jag tror att när rasism kommer upp eller något har hänt, tenderar vi ofta inom fotbollen och i majoriteten av samhället att ta upp det under den perioden, under de fem dagarna eller den veckan, och sedan sopar vi det under mattan och [låtsas] att allt är bra nu.

Ett inlägg delat av Raheem Sterling x (@sterling7)

”När nästa scenario inträffar. det är då vi går igen. Men vi som land, spelare som har varit med i de scenarierna möter en del av de rasistiska kränkningarna, i stort sett, vi vill bara fortsätta att lyfta fram det.

”Ja, det har funnits tillfällen då vi har satt oss ner och sagt: ’Är budskapet fortfarande kraftfullt?’, och vi har sagt ja och som grupp och som kollektiv har vi försökt att hålla det i gång.”

Sterling har i åratal varit högljudd när det gäller att kritisera rasism och har rutinmässigt uppmärksammat de brittiska mediernas beteende. I den förmodligen mest kända incidenten av detta slag lyfte Sterling fram hur en tidning rapporterade om sina unga lagkamrater Tosin Adarabioyo och Phil Foden från Manchester Citys utgiftsvanor redan 2018.

Rasismen finns i skuggorna hela tiden

Medan Foden omnämndes i ett positivt ljus för att han köpte ett nytt hem för 2 miljoner pund åt sin mamma, sades Adarabioyo – som är av nigeriansk härkomst – ha betalat en liknande summa för en ”herrgård… trots att han aldrig har startat en Premier League-match”, vilket rubriken tycktes antyda att han inte var värdig.

Enigheten och den sociala medvetenheten i den nuvarande engelska truppen har ofta lagts till Southgates ledning av laget, även om han pekade på att Sterlings ställningstagande hjälpte honom att öppna ögonen.

Southgate fortsatte på ämnet knäböjning och sade: ”Jag tror att killarna kanske inte insåg hur kraftfullt det skulle vara att gå in i en turnering eftersom de ville koncentrera sig på fotbollen.

Spelarna vill bli uppmärksammade för sin fotboll

”De vill i första hand bli bedömda på fotbollen, men vad Raheem har gjort, i det här utrymmet, i synnerhet…. Jag minns att du [Sterling] lade ut de två artiklarna om hur Tosin hade rapporterats om som ung spelare och en liknande sorts historia med Phil, och skillnaden, och det var tydligt hur dessa saker hade rapporterats.

”Så det var många saker som hände under de senaste åren, bland annat incidenten med George Floyd, som jag tror ledde… det lärde mig mycket och jag ville representera spelarna på bästa möjliga sätt.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *