Griezmann är mäktig – Stor under Deschamps tid

Griezmann den store: Frankrikes nästa centurion är stjärnan under Deschamps-eran. Efter VM-finalen 2018, när höjdpunkterna från Frankrikes spännande 4-2-seger spelades upp tillbaka på Luzhniki Stadium, var det framför allt en man som var hänförd. Antoine Griezmann stod på planen och ignorerade firandet som omgav honom, hans blick var fixerad uppåt på storbildsskärmen under den stormiga himlen. Händerna för munnen, ögonen vattnas, leendet strålar, och mannens ansikte bar ett uttryck av pojkaktig misstro: Jag var just matchens man i VM-finalen. Och vi vann.

Läs mer om fotboll i bloggen.

Griezmann – Mäktig i VM finalen

Det är osannolikt att något i Griezmanns karriär någonsin kommer att överträffa den där segern mot Kroatien i den ryska huvudstaden. Vinst eller förlust, söndagens Nations League-final mot Spanien kommer nästan säkert inte att göra det. Ändå kommer det att bli ännu ett speciellt tillfälle för Atletico Madrids anfallare, som kommer att vinna sin 100:e landskamp mot sitt adoptivlands landslag.

Det ger också en chans att reflektera över Griezmanns internationella karriär, som inleddes för bara sju år sedan. Under Didier Deschamps era har det inte funnits någon viktigare spelare.

Griezmann Frankrike

Didiers favorit – Griezmann

Att nå hundra landskamper är berömvärt för vilken spelare som helst – endast åtta män har lyckats med det för Frankrike tidigare. Det som gör Griezmann unik är att alla hans landskamper har kommit under samma tränare.

Det var Deschamps som gav Griezmann sin debut den 5 mars 2014 mot Nederländerna och startade anfallaren brett till vänster i en fronttrio. Griezmann har sedan dess använts över hela anfallslinjen i olika system, men hans närvaro i Deschamps uppställning har varit konstant: han har bara missat fyra Frankrike-matcher sedan sitt första framträdande och har spelat i 56 matcher i rad för Les Bleus, den längsta sådana serien i deras historia.

Griezmann – Given i Frankrikes landslag

Under Deschamps har endast Olivier Giroud (101) spelat oftare än Griezmann, medan endast målvakten och förbundskaptenen Hugo Lloris har startat fler matcher (96 jämfört med Griezmanns 84) eller spelat fler minuter (8 700 mot Griezmanns 7 300).

När han gjorde sitt andra mål i 2-0-segern i VM-kvalet mot Finland i september kom Griezmann upp i samma nivå som Michel Platini på 41 internationella mål. Endast Giroud (46) och Thierry Henry (51) har lyckats med fler i landslagets historia. Med tanke på att han gör drygt fem internationella mål per år ser det direkta rekordet ut att ligga inom Griezmanns räckhåll, även om han insisterar på att det inte är en ”besatthet” att få det.

Griezmann kan slå rekord

Ett annat rekord väntar 2022: om Frankrike når semifinalerna i Qatar kan Griezmann överträffa Henry och Fabien Barthez (båda 17) i fråga om flest framträdanden för Les Bleus i VM-slutspel.

Griezi gör det på den största scenen

I VM-finalen 2018 vann och tog Griezmann frisparken från vilken Mario Mandzukic gjorde det inledande självmålet, och han omvandlade straffen som återställde Frankrikes ledning när Kroatien började ta kontroll. Det var en avgörande insats i den största matchen under Deschamps-eran, men att Griezmann klev fram för sitt land när det gällde borde inte ha kommit som en chock.

Målgörare och framspelare

I knockoutspelet i Ryssland gjorde Griezmann mål i 4-3-segern mot Argentina, fick ett mål och en assist i kvartsfinalen mot Uruguay och passade till Samuel Umtitis huvudlösa segermål mot Belgien i åttondelsfinalen. Han fick bronsbollen som turneringens tredje bästa spelare och silverstöveln för att han slutade som tvåa i målprotokollet, två bakom Englands Harry Kane på sex.

Två år tidigare gjorde han två mål mot Irland, fick ett mål och två assist mot Island och ytterligare två mål mot Tyskland i utslagningen av Euro 2016 innan Frankrike föll i sista kvalet på hemmaplan mot Portugal. Både 2016 och 2018 kom han på tredje plats i Ballon d’Or-omgången.

Griezmann vann den gyllene stöveln och utsågs till turneringens spelare i Euro 2016. Faktum är att i EM-slutspelets historia har endast Cristiano Ronaldo (20) och Michel Platini (10) varit direkt inblandade i fler mål än 30-åringen (nio).

Griezmann – Atletico och Barcelona

Griezmann gjorde 22 mål på 74 La Liga-matcher för Barcelona när han kämpade för att hitta sin plats i systemet tillsammans med Lionel Messi under tre olika tränare. Det var en ganska dålig avkastning för 120 miljoner euro. Men för Frankrike har han, oavsett taktik och personal, levererat konsekvent när det gäller.

Sedan sin debut har Griezmann gjort nio mål och fyra assist på 16 VM-kvalmatcher. Ingen spelare har lyckats mer eller gjort fler framträdanden. Han leder också när det gäller skapade chanser (33, 14 fler än någon annan) och skott (46, sju fler än närmaste rivalen Paul Pogba).

Många matcher och många mål och assist

I EM-kvalet är det bara Giroud som matchar Griezmann när det gäller matcher (10) och slår honom när det gäller mål (sex), medan Atleti-mannen återigen ligger i topp när det gäller assist (sju). Faktum är att han har skapat 42 målchanser i dessa matcher, vilket är 28 fler än någon annan för Frankrike under sin internationella karriär.

Vid VM-slutspel har ingen fransk spelare spelat fler matcher (12), gjort fler mål (fyra) eller gjort fler assist (två) än Griezmann under Deschamps-eran. Hans 17 skapade chanser är återigen flest under denna tid.

EM och VM

Och i EM… ja, ni kan gissa vart vi är på väg här. Hans sju mål och två assist på 11 matcher är en bättre avkastning än någon annan fransk spelare sedan debuten. Om man lägger till fyra mål och en assist på 11 Nations League-matcher – återigen, ingen för Frankrike har spelat lika många – så står Griezmann på 43 direkta mål involveringar i tävlingslandskamper, vilket är 15 fler än någon annan spelare sedan han gjorde sin debut på seniorstadiet.

I Spanien gick Griezmann från underskattad talang från Real Sociedad till Atletico Madrids superstjärna och till Barcelonas svikt. I Frankrike har han varit Monsieur Dependable i mer än sju år. Om han markerar sin 100:e landskamp med en avgörande insats i en finalseger i Nations League skulle ingen – åtminstone inte bland fransmännen – bli förvånad.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *