Bryan Robson – Manchester United legend

Bryan Robson var den ledande mittfältaren i brittisk fotboll under 1980-talet. Han var en spelare med oöverträffat engagemang och beslutsamhet och var den drivande kraften bakom hela United-laget. Det sades ofta att Manchester United var ett ”enmanslag” och att de var helt beroende av Robson för att nå framgång.

Läs mr om Manchester United

Med Bryan var United en vinnande maskin

När han var på planen var United en seriös utmanare i mästerskapet, utan honom hade de alltid problem. Kort sagt, Robbo var skillnaden mellan klass och medelmåttighet. han gav kraft, disciplin, kreativitet och sitt fina ledarskap när han var med i laget. Som sagt; Han var skillnad mellan vinst och förlust många gånger.

Robson var den ultimata kaptenen

Robson var den ultimata ledaren och kaptenen, en utmärkt bollvinnare och tacklare, som kunde avvärja motståndare och göra snabba löpningar för att driva United framåt. Ibland sa resten av laget ”Kom igen Robbo, vinn den för oss” och det är inte många spelare man kan begära det av. Tyvärr ledde detta totala, orubbliga engagemang till att han blev skadad, ofta i avgörande matcher, vilket i slutändan utan tvekan förnekade United chansen att vinna titeln på 80-talet.

Bryan Robson

Bild: Wikimedia

Kom till United 1981 för rekordsumma

Född i Chester-le-Street började han sin karriär i West Bromwich Albion 1974 och flyttade till Manchester United 1981 för en då rekordstor övergångssumma på 1,7 miljoner pund. En avgift som i efterhand var värd varenda krona – om bara Ron Atkinsons andra värvningar hade varit lika smarta.

 12 år som lagkapten

Robsons 12 år som kapten gör honom till klubbens längst tjänstgörande kapten genom tiderna. Robbo är fortfarande den ende brittiske kaptenen som lett ett lag till tre FA-cupsegrar: 1983, 1985 och 1990. Han inspirerade United med två mål i FA-cupfinalens omspel mot Brighton 1983 och gjorde även mål i 1990 års final mot Crystal Palace.

När han inte var skadad var han ofta bäst

Robbo vann också Cup-Winners Cup 1991 och vann slutligen ligamästerskapet 1993 och 94. Han var också med i VM-slutspelet 1982, 1986 och 1990. Trots att han under stora delar av sin karriär var drabbad av de förbannade skadorna, fick han 90 landskamper (65 som kapten) och gjorde 26 internationella mål. Ett av dessa mål, mot Frankrike 1982 efter bara 27 sekunder, är det näst snabbaste som någonsin gjorts i VM-finalen.

Man United

Järnvilja och kämparglöd

Han var en riktig ledare och personifierade den järnvilja ”Three Lions”-attityd som fanns hos Englands spelare på den tiden, till exempel Gary Lineker, Terry Butcher, Tony Adams och Stuart Pearce. Många rivaliserande fans skulle ha älskat att ha honom i sitt lag, men trots alla erbjudanden från bland annat Italien förblev han lojal mot United, den enda klubb han någonsin ville spela för.

Gjorde enormt viktiga mål i United

Ett bra exempel på hans ledarskap var i en match i cupvinnarcupen mot Barcelona 1984 när United, som låg under med 2-0 i den första matchen, kom tillbaka och vann med 3-0 på Old Trafford, med två mål för Robson. Robson hade för vana att göra viktiga mål och han kunde säkert skjuta lika bra som någon av de bästa anfallarna på sin tid. Robbo gjorde ett fantastiskt långskott mot Liverpool i omspelet till semifinalen i FA-cupen 1985 och hans mål mot Brighton i finalen 1983 var ett skott från utsidan av boxen.

Blev spelaransvarig i Middlesbrough

När det stod klart att han inte längre kunde ha en plats i de titelvinnande United-slagen 93 och 94 tog han kanske motvilligt farväl av United. Efter att ha slutat 1994 tog han över som spelaransvarig för Middlesbrough och vann uppflyttning till Premier League 1995. Genom att värva de stora utlänningarna Juninho och Ravenelli nådde de både FA- och League Cup-finalen 1997, men blev också förvånansvärt nog nedflyttade. Robbo ledde dem direkt tillbaka till Premier League säsongen därpå och idag är de för närvarande ett av Premier Leagues mittenlag.

Manchester United

Blev tränare med blandad framgång

Många United-fans hade hoppats att han en dag skulle kunna återvända som United-manager då han visade sig vara en lika stor manager som han var som spelare. Tyvärr har detta inte varit fallet hittills och efter en nedflyttningskamp, även om den var framgångsrik, slutade Robson med Middlesbrough i maj 2001. Hans ersättare var ironiskt nog Uniteds tidigare assisterande manager Steve McClaren. År 2004 slöt han sin karriär och tog hand om West Bromwich Albion, men efter att ha misslyckats med att hålla Baggies kvar i Premier League i mer än en säsong lämnade han Hawthorns i september 2006.

En legendar i Manchester United

Det är dock vad han gjorde på planen som United-fansen alltid kommer att uppskatta Robson för. Och efter tolv långa år av slit och kamp var Robson 1993 äntligen mästare. United hade vunnit ligamästerskapet – den heliga graal som hade undgått dem och honom så länge. Året därpå vann de det igen, men då hade hans inflytande börjat avta. Robson lämnade United och Old Trafford i maj 1994 med Premier League-trofén i handen. Det var ett passande slut på ”Captain Marvels” United-karriär, mannen som var Manchester United under 1980-talet och som för alltid kommer att vara en United-legend.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *