Premier League – Säsongens flipp & flopp

Flippar och floppar i Premier League 2020

Årets Premier League-säsong är avklarad. En säsong som varit speciell på många sätt, men som ändå joggades hem av Jürgen Klopps mannar i Liverpool. Deras första Premier Leaguetitel är därmed äntligen bärgad, vilket är första gången sedan 1990 då de vann den engelska ligan. Detta är en genomgång med några av säsongens höjdpunkter/dippar, både lagmässiga och individuella.

Säsongens bästa spelare – Kevin De Bruyne

Det kan tyckas märkligt att en Liverpool-spelare inte får utmärkelsen. Den skulle lika gärna kunna gå till en spelare som Van Dijk eller James Milner, men i det här fallet utdelas den till KDB. De Bruyne har varit fenomenalt bra för Man City och än en gång visat att han sannolikt är världens bästa mittfältare för tillfället.

Det har inte blivit mindre än 13 mål och 23 assist för holländaren, vilket är snudd på osannolika siffror. De Bruyne har även visat en genomgående stabilitet och i viss mån burit ett ibland ojämnt Man City på sina axlar.

Säongens största flopp – Joelinton

En spelare som värvas för ett klubbrekord (40 miljoner pund) måste kunna leverera mer än vad den brasilianska anfallaren har gjort. Det har blivit 2 ynka mål på 38 matcher och de frågetecken som fanns i och med värvningen från Hoffenheim har inte rätats ut. Joelinton har dessutom skrivit på ett 6-årskontrakt.

Newcastle slutade trots detta på säker mark, men de var ett av lagen som gjorde minst antal mål. Ett problem som kan bli mer kännbart nästa säsong om brassen inte skärper sig.

Bild: Wikipedia

Säsongens prestation – Liverpool

Man borde även hylla Liverpool och deras prestation. De tog hem säsongen tidigare än något annat lag i Premier League mäktat med och såg länge snudd på oslagbara ut. Jürgen Klopp har fått ihop ett otroligt välspelande lag rakt igenom, med en sylvass offensiv i form av Mané, Firmino och Salah, spelare som Fabinho och Milner på mittfältet, samt giganten Van Dijk bakåt. Det blev förvisso ett tidigt respass i Champions League, så titeln kunde inte försvaras där, men laget har fortfarande haft en otrolig säsong.

Säsongens misslyckande – VAR

Det råder ständigt diskussioner kring VAR sedan systemet infördes till de största ligorna runt om i världen. Den nya tekniken skulle rätta till sånt som domarna förbisett, men enligt vissa har systemet varit långt ifrån fläckfritt. Ett ögonblick som blev extra omtalat uppkom i matchen mellan Aston Villa & Sheffield United.

Tittarna fick då se hur Aston Villas målvakt, Örjan Nyland, fumlade med bollen och uppenbart för de allra flesta ramlade in med bollen bakom mållinjen. De vilt jublande Sheffield United-spelarna fick dock ingen reaktion från domaren, orsaken till detta?

Den klocka som ska signalera om bollen är över mållinjen verkade inte att fungera vid tillfället. Detta kunde inte repareras av någon av de sju målkamerorna som enligt företaget Hawk-Eye var alla blockerade (av antingen spelare eller målstolpar). Sheffield United och Premier League fick en officiell ursäkt. Vi kommer sannolikt få höra fler diskussioner om VAR nästa säsong.

Källa: ”Mason Greenwood, 2017″ av Kane Brooker (CC BY 2.0)

Årets genombrott – Bukayo Saka & Mason Greenwood

Det är svårt att inte imponeras av hur engelskmännen har slagit sig in i respektive lag (Arsenal & Manchester United). En skada på Sead Kolasinac, gav Saka chansen på Arsenals vänsterkant och det råder inga tvivel om att han tog chansen! En oerhört hårt jobbande vänsterback/ytter som agerat mer som en rutinerad Premier League-spelare än en oerfaren 18- åring. Ett framtidsnamn som heter duga.

Mason Greenwood kan mycket väl vara Englands nästa anfallsstjärna. Han har fått chansen på topp i Ole Gunnar Solskjaers lag och imponerat stort. Vi har fått se både briljanta avslutningar och framspel, vilket gett honom 10 mål under säsongens gång.

Han har precis som Saka inte visat några tecken på omognad, utan leverarat när chansen har getts. Det skulle förvånas något enormt om han inte representerar England under nästa säsong/år. Enligt sports betting hos Mr Green är England favoriter i EM nästa år. Både Bukayo Saka och Mason Greenwood kan mycket väl vara aktuella till den trupp som ska tas ut av Gareth Southgate när det börjar dra ihop sig.

Säsongens avsked – David Silva

Tittarna får tråkigt nog inte se mer av den briljanta Silva i Premier League framöver. En av Premier Leagues absolut bästa (och kanske mest undervärderade) spelare under de senaste åren tackar nu för sig. Han kom till Manchester City för 10 år sedan och har hunnit med att vinna 4 ligatitlar. Han må inte vara stor i person, men desto större som spelare. Det är få spelare som har ändrat en klubb i så stor mån som Silva under de senaste årens gång. Han kommer bli oerhört saknad i Manchester City.

Bournemouth, Watford och Norwich får alla spela i The Championship nästa säsong. Vi får däremot tillbaka det gamla storlaget Leeds i Englands finrum igen. En comeback som ska bli spännande att följa!

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *