Fotbolls VM 2022: Kontroversiellt idrottsevenemang

VM 2022 är det mest efterlängtade sportevenemanget i år, men den här upplagan anses vara den mest kontroversiella hittills. Från frågor om mänskliga rättigheter till extrema klimatförhållanden står den här upplagan av VM för närvarande inför olika utmaningar som potentiellt skulle kunna störa det planerade evenemanget.

Hur blev VM 2022 ett av de mest kontroversiella idrottsevenemangen efter 2020?

Låt oss ta en titt på några av dessa problem ett efter ett.

Värdskapets kapacitet

Ända sedan Qatar tillkännagavs som värd för VM 2022 har det mötts av många höjda ögonbryn. Tja, till att börja med har landet ingen fotbollshistoria, och det är inte förvånande att landet inte har någon befintlig infrastruktur som kan ta emot sådana enorma evenemang som VM.

fotbolls VM kontroversiellt

Oro för migrerande arbetare

Det har rapporterats att över 6 500 migrantarbetare har dött vid byggandet av arenor och annan infrastruktur för VM och resten är utsatta för övergrepp. Det finns också rapporter om att arbetarna har behandlats hårt och fått dålig ersättning trots att de arbetat länge.

Flera människorättsförespråkare och organisationer har uppmanat Qatars regering att reformera sin politik när det gäller migrantarbetarnas säkerhet.

Anklagelser om mutor i anbudsförfarandet

Den anbudsprocess som ledde till att Qatar tilldelades värdskapet för VM i fotboll har mötts av anklagelser om mutor.

Rapporter om att FIFA:s före detta vice ordförande Jack Warner fick nästan 2 miljoner US-dollar från ordföranden för det asiatiska fotbollsförbundet Mohammed bin Hammam 2011 har offentliggjorts.

Det rapporterades också att flera afrikanska tjänstemän fick 1,5 miljoner US-dollar för att rösta på Qatar under anbudsförfarandet.

Homofobi oroar

Qatar har ett tydligt straff för homosexualitet som är lika allvarligt som dödsstraff. Detta har väckt oro hos hbtq-miljöer runt om i världen om säkerheten för homosexuella spelare och fans i fotbolls-VM.

Trots denna oro har FIFA:s arrangörer inte tagit denna fråga på allvar. FIFA:s ordförande Sepp Blatter försäkrade att de kommer att välkomnas i landet, så länge de undviker all sexuell aktivitet.

Extrem sommarvärme

Qatar är ett av de länder som ligger i en region som har stränga temperaturer under sommaren. Av denna anledning finns det oro för hälsan hos de spelare som tävlar under sådana extrema förhållanden.

Klubb-VM 2021 som skulle ha ägt rum förra året ställdes in av samma skäl.

Att spela i extrem sommarvärme är farligt för spelarnas och supportrarnas hälsa, men arrangörerna av VM försäkrade fansen att alla arenor är välventilerade.

Spänningar i arabvärlden

Spänningarna i arabvärlden har ökat ända sedan USA:s drönarattack som dödade Irans generalmajor Qasem Soleimani i Irak. Det har fått Iran att börja kriga mot USA.

På grund av den växande oron i arabvärlden har det amerikanska landslaget och flera klubbar övergett sin idé att inrätta ett träningsläger i Qatar.

Värdnationen är orolig för att om spänningarna inte avtar kommer de att få en stor inverkan på det kommande VM-evenemanget. Det kan leda till att flera lag drar sig ur tävlingen för lagens säkerhet.

Summa summarum

Det finns många kontroverser och farhågor kring det kommande fotbolls-VM, bland dessa finns oron för utbrottet av coronavirus på grund av stora evenemang som detta som gör att social distansering och säkerhetsåtgärder kan äventyras.

Det är sant att det finns många skäl till varför VM inte bör spelas i Qatar, men förberedelserna inför evenemanget som tog flera år har visat Qatars engagemang för sitt värdskap.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *