Xavi föreslår att De Jong kan stanna efter ”tre gyllene poäng”

Xavi har föreslagit att Luuk de Jong skulle kunna stanna i Barcelona bortom januari månads transferfönster efter att ha skjutit sitt lag till ”tre gyllene poäng” mot Real Mallorca. De Jongs lån från Sevilla förväntades avslutas den här månaden innan anfallaren skulle ansluta sig till La Liga-kollegan Cadiz för resten av säsongen.

Barcelona hårt drabbat av Covid

Den nederländske landslagsmannen behövdes dock mot Mallorca när Barca återvände till spel i söndags på grund av en våg av COVID-19-fall i Blaugrana-lägret. Efter att två gånger ha träffat trädet, slog De Jong in sitt andra ligamål för säsongen i den 44:e minuten och beseglade en 1-0-seger för Barca i Palma.

Därmed blev han den första Barca-spelaren förutom Lionel Messi att träffa målramen två gånger i en enskild La Liga-match sedan augusti 2019. Och eftersom Xavi fortfarande väntar på att andra spelare ska återvända till formen, antydde den nyligen utnämnde tränaren att De Jong ännu kan stanna kvar på Camp Nou under resten av 2021-22.

FC Barcelona fotboll

Xavi tycker De Jong är ett proffs

”Han är ett exempel på ett proffs”, sade Xavi på sin presskonferens efter matchen. ”Det sägs att han kan gå ut, men han arbetar, han offrar sig själv. Han är ett helvete av ett proffs. ”Jag är nöjd med honom. Självklart överväger jag att han ska stanna eftersom han idag har varit nyttig för oss. Han är en förebild för alla.

”Beroende på hur du tränar kommer du att spela. Vi får se hur framtiden ser ut. Vi kommer att se om det finns utgångar och ingångar. Men det är bara hypoteser.” De Jong har gjort åtta huvudmål i alla tävlingar sedan säsongen 2019-20, ett rekord som bara överträffas av Karim Benzema (13), Ante Budimir (11) och Youssef En-Nesyri (nio) bland LaLiga-spelare i alla tävlingar.

Barca nu upp till 5:e plats

Det var också Barcas sjunde mål med huvudet i La Liga den här säsongen, vilket är mest av alla lag och samma antal som de lyckades med på 38 ligamatcher förra gången. Det matchvinnande momentet hjälpte Barca till bara sin andra seger på sex matcher i alla tävlingar när de flyttade upp på femte plats i La Liga och är bara en poäng från fjärdeplacerade Atletico Madrid.

Xavi var nöjd med den kampvilja som hans lag visade, även om segern inte hade varit möjlig om det inte hade varit för en imponerande räddning av Marc-Andre ter Stegen som nekade Juame Costa på stopptid.

”Det finns tre gyllene poäng”, sade han. ”Det sätt vi spelade på och de omständigheter vi spelade under är en familjeseger. Vi har visat att vi vet hur man lider. ”Vi hade en mycket bra första halvlek och visade mycket personlighet. Vi är på väg uppåt.

Barca på väg uppåt i tabellen

”Vi ville att matchen skulle avbrytas men jag är stolt över laget och stolt över Marc. Vi behövde honom. Han stoppade ett mål i slutet och räddade oss. ”Men ungdomarna i laget hjälper oss också mycket. De har rätt mentalitet och är väl förberedda. De här tre poängen gör att vi är med i kampen om topplaceringarna.”

Riqui Puig var en av de många ungdomar som visades upp för Barca, akademiprodukten gjorde sitt historiska 50:e framträdande för klubben i alla tävlingar. Han slutförde 66 av sina 69 passningar för en passnings-noggrannhet på 96 procent som ingen annan Barcelonaspelare kunde matcha för dagen.

”Riqui var mycket bra”, sade Xavi. ”Liksom de andra, som [Oscar] Mingueza och [Ferran] Jutgla. De har alla arbetat hårt för laget och det är spännande för oss. ”Det här är vägen framåt och den här segern är ett exempel på det.”

Alves och Alba sjuka i Covid

Dani Alves och Jordi Alba missade söndagens seger efter att ha testat positivt för coronavirus, men paret har sedan dess återkommit med negativa tester och har fått grönt ljus för att återgå till träningen från och med måndag.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *