Hur fungerar odds?

Vad är odds egentligen?

Spelindustrin fortsätter att växa så att det knakar, mycket tack vare de kliv betting på sport tagit. I dag kan vi spela på det mesta, från fotboll till e-sport, och göra enkla samt avancerade bet. Hur stor vinsten blir kokas ned till hur mycket du spelar för och vad oddset på spelet är. Är du inte bevandrad i spelvärlden och undrar hur odds fungerar?  Här följer en förklaring på begreppet och hur det skiljer sig från svenska och engelska och amerikanska.

Sedan majoriteten av allt spelande flyttade över till internet har spelbranschen vuxit enormt, mycket tack vare hur smidigt det är att spela på olika sporter och bevaka sina spel. Det finns också massvis med spelbolag att vända sig till. På jämförelsesajten Odds.se hittar du ta del av speltips och jämföra odds från olika aktörer.

Vad begreppet odds innebär

Kort och gott innebär begreppet odds sannolikheten att någonting specifikt kommer att inträffa. Men där många kan bli förvirrade är att ju högre odds du spelar på, desto lägre sannolikhet är det att du vinner. För att hålla det enkelt kan du tänka dig att högre odds ger större vinst.

När det kommer till att spela på sport tar sannolikhetslära och research dig en god bit på vägen när du gör din bedömning om hur du vill spela. Men när du spelar på liveodds, det vill säga på ett pågående sportevent, kan tillfälligheter förändra förutsättningar. Om en spelare i det favorittippade fotbollslaget plötsligt blir utvisad minskar förstås sannolikheten att de vinner matchen.

Vad ar odds

Hur spelbolagen sätter odds

Odds mellan spelbolagen kan skilja sig rätt mycket och det beror på att de har olika oddssättare. När det kommer till att bestämma hur höga oddsen ska vara, så finns det mängder av faktorer som spelar in. Om det exempelvis rör sig om en match i Premier League mellan Manchester United och Chelsea, så kollar en oddssättare på lagens form, skador inom trupperna, hemmafördel, hur lagen kan prestera som bäst och motivation. En oddssättare försöker värdera matchen på bästa möjliga vis och samtidigt erbjuda lockande odds.

Engelska och amerikanska odds

I Sverige presenteras odds som decimalodds. Om oddset på en fotbollsmatch är 2.37 och du tippar hundra kronor vinner du då 237 kronor. I England använder man sig av “fraktionella odds”, som presenteras i bråkform. Det kan exempelvis se ut som 12/3, 4/1 eller 1/3, där den första siffran visar hur mycket du vinner och den andra hur mycket du måste satsa för att vinna. Oddset 1/3 översätts i decimalform till 1.33 och då måste du med andra ord satsa 333 kronor för att vinna hundra kronor.

I USA presenteras odds med antingen så kallade negativa eller positiva odds. Ett negativt odds kan exempelvis vara 100/200+1, vilket översätts till 1.50 i decimalodds. Det innebär att du måste satsa tvåhundra kronor för att vinna en hundralapp. Ett positivt ser istället omvänt ut (200/100+1) och visar att du vinner tvåhundra kronor genom att satsa hundra kronor.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *