Dam EM: England tog hem finalen efter dramatik

Drottningen ledde hyllningar till Englands vinnare av Euro 2022 efter att Sarina Wiegman lett Lionesses till en betydelsefull 2-1-seger mot Tyskland på Wembley. Det gav Englands kvinnor ett genombrott och ledde till hyllningar från hela fotbollen och långt utanför, med Harry Kane, Boris Johnson och David Baddiel bland dem som deltog i firandet.

Dam EM: Drottningen och harry Kane hyllar Damerna när fotbollen ”kommer hem”

Baddiel var känd för att tillsammans med komikerkollegan Frank Skinner och indiebandet The Lightning Seeds skapa hitlåten Three Lions från 1996, vars text ”It’s coming home…” har varit tungt vägande i över ett kvarts sekel. I ett brev till det engelska laget sade drottningen att de skulle fungera som inspirerande personer för kommande generationer.

Hon skrev: ”Mina och min familjs varmaste gratulationer går till er alla för att ni har vunnit fotbolls-EM för damer. ”Det är en betydelsefull prestation för hela laget, inklusive er supportpersonal. Mästerskapet och era prestationer under det har med rätta fått beröm.

”Er framgång sträcker sig dock långt bortom trofén som ni så välförtjänt har förtjänat. Ni har alla föregått med gott exempel som kommer att vara en inspiration för flickor och kvinnor i dag och för framtida generationer.

england dam EM

”Jag hoppas att ni kommer att vara lika stolta över den inverkan ni har haft på er sport som ni är över dagens resultat.”

Englands förbundskapten Harry Kane, vars lag besegrades på straffar av Italien på Wembley i förra årets EM-final, sade att scenerna den här gången var ”helt overkliga”. Anfallaren sparade på berömmen för Ella Toone, vars precisa lobb gav England en 1-0-ledning i den 62:a minuten, och sa att Manchester United-anfallaren borde ”ta en båge för den avslutningen”.

Hans engelska kollega Raheem Sterling hyllade gruppen som ”historieskapare”. Kane och Sterling kommer att ingå i det engelska laget som siktar på VM-seger senare i år.

Fotbollen har kommit hem

Den tidigare engelska försvararen Gary Neville kallade det ”ett seismiskt ögonblick för idrotten i det här landet” medan den avgående premiärministern Johnson sa att det var en ”fantastisk seger”. Gary Lineker, som nådde VM-semifinal med England 1990 och vann guldstöveln vid turneringen 1986, erinrade om en berömd kommentar han en gång gjorde om tysk framgång.

Han använde den för Lionesses och skrev: ”Fotboll är ett enkelt spel. 22 kvinnor jagar en boll i 90 minuter och i slutet vinner England faktiskt.”

Three Lions-hymnen kanske måste pensioneras nu när England har triumferat på en så stor scen. Baddiel, Skinner och Lightning Seeds har haft stor nytta av sommarens hit från den tiden då England var värd för herrarnas Euro 96-turnering.

Baddiel skrev på söndagskvällen: ”Den har kommit hem. En mening som jag trodde att jag aldrig skulle skriva. Jag har gått. Tack Lionesses.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *