Förändringar på svenska spelmarknaden väntas 2023
Sedan den nya spellagen i Sverige antogs år 2019 har vi sett stora svängningar på den svenska spelmarknaden. Regeringen satte stort hopp till att den nya lagen och kravet på svensk licens skulle frambringa en mer reglerad och sund spelmarknad, något som delvis har uppfyllts.
Spelaktörerna själva såg det nya läget som en chans att få konkurrera om de svenska kunderna på lika villkor som det statliga ägda spelbolaget Svenska spel. Men trots många åtgärder för att styra de svenska spelarna mot att spela hos svensklicensierade spelbolag, tycks många ändå finna ett intresse i att spela på utländska spelsajter – något som både regeringen och spelbolag med svensk licens nu vill råda bot på.
Utländska bettingsidor attraherar trots stort svenskt utbud
Hur kommer det sig då att en del spelare fortsätter att spela på utländska bettingsidor och casinon, när det redan finns en hel uppsjö av sådana med svensk licens? Orsakerna är flera och trots att det egentligen inte är tillåtet för utländska spelaktörer att marknadsföra sig på den svenska marknaden, tycks de nå ut till många svenska spelare ändå.
Det som lockar många spelare är att de utländska spelbolagen erbjuder både fler och större bonusar. En klar fördel jämfört med spelbolag med svensk licens, som enligt spellagen enbart får dela ut en bonus per spelare och enbart i samband med nyregistrering.
En annan orsak tros vara det faktum att de spelare som antingen medvetet, eller av misstag, har skrivit in sig på Spelpaus.se ändå kan spela på utländska sajter om de så önskar. Detta då spelsajter utan svensk licens inte är kopplade till spelpausregistret.
Allt är inte guld och gröna skogar
Även om fler och bättre bonusar kan locka till spel är det viktigt att också känna till de nackdelar som finns med att spela på utländska spelsajter. Precis som Spelinspektionen kommunicerar så är konsumentskyddet på dessa ofta betydligt sämre.
Många gånger finns det exempelvis ingen kundtjänst att vända sig till om något går snett, och dessutom har utländska spelbolag vanligtvis ingen skyldighet att agera när det finns tecken på att spelandet har gått till överdrift hos en kund. Utöver dessa risker måste den som gjort en vinst hos ett spelbolag med en licens utanför EU även betala skatt på denna.
Förstärkning av spellagen
I slutet av januari i år meddelade regeringen att man nu vill förstärka den befintliga spellagen ytterligare. Det ska göras genom en rad olika åtgärder, med syftet att stänga ute olicensierade spelbolag från den svenska marknaden. Bland annat föreslår man att det bör införas ett krav på tillstånd på programvara för spelbolagen, men också ett förbud mot marknadsföring eller främjande av olovligt spel.
Nyligen presenterade Spelinspektionen även en kommande uppdatering av Spelpaus.se. Från och med slutet av maj kommer sidan bli mer användarvänlig med fokus på information och vägledning kring hur man kan få hjälp med sina spelproblem. Med den nya versionen kommer det också bli möjligt att förlänga en avstängning, något som många har efterfrågat enligt Spelinspektionen. Huruvida förslaget om en förstärkt spellag kommer att antas eller inte återstår att se. Om så sker träder lagförändringen i kraft först år 2023.