Barcelona 4-2 Atletico Madrid: Galen match!

Blaugrana gör den bästa prestationen under Xavis regeringstid. Barcelona producerade den kanske mest imponerande prestationen under Xavis tid som Blaugrana gjorde något av ett uttalande i sin 4-2 förlust av Atletico Madrid. Diego Simeone tog upp Xavis tidigare kritik av Atleticos spelstil i upptakten, men den senare hade det sista skrattet på Camp Nou när Barca ersatte Los Colchoneros på fjärde plats.

Besökarna fick en lovande start med Yannick Carrascos välarbetade öppning efter åtta minuter, men Barca var snart i ledningen tack vare Jordi Albas utmärkta volleyskott och ett huvudskott från Gavi. Ronald Araujo ökade Barcas ledning strax före halvtid och Dani Alves sköt in ett fjärde mål för sitt första mål sedan han återvände. Luis Suarez reducerade mot sin gamla klubb och Alves blev utvisad, men Barca vann en välförtjänt seger.

Barcelona tar en viktig seger i liga racet

Atletico ledde med stil när Suarez tog till sig Koke’s utmärkta passning och spelade in Carrasco i boxen, och belgaren satte sin första gångsavslutning i det nedre vänstra hörnet. De fick tillbaka sina poäng bara två minuter senare när Dani Alves passade över till vänster och Jordi Alba mötte den med en spektakulär skivad volley som snurrade högt upp i det bortre hörnet av nätet.

En annan Barca-kryssning visade sig vara avgörande kort därefter när värdarna gick i ledningen, och debutanten Adama Traore fick se sin skarpa leverans nickas in av Gavi. Araujo gjorde sedan 3-1 i slutet av halvleken genom att slå in från nära håll efter att Ferran Torres styrt Alves frispark på ribban.

Alves blev den fjärde äldsta spelaren att göra mål i LaLiga det här århundradet i början av den andra halvleken, när han slog in en retur från Alba. Barca fick lida när Suarez styrde in och Alves blev utvisad för att ha skrapat sina stövlar på Carrascos kalv, men Atletico kunde inte rädda ett resultat.

Vad betyder det? Fördel Barcelona i topp-fyra-racet

Titeln är nästan utom räckhåll för både Barca och Atletico, vilket innebär att säkra Champions League-fotboll är prioriterat. Även om det inte är omöjligt att båda kan sluta bland de fyra bästa, är en seger för Barca här verkligen en betydande ökning – och det motsatta gäller för Atletico, som sjunker till femte plats.

Tidigare år skulle man kunna vara benägen att satsa på Atletico i en sådan här tävling, men de har varit så dåliga defensivt att det är svårt att vara så optimistisk.

Traore gör ett uttalande

Många var lite förvånade över Barcas vilja att ta Traore tillbaka till klubben med tanke på att han inte ens var en startspelare i Wolves, men han visade hur stor inverkan han kan ha. Han hade en roll i Barcas första mål och satte sedan upp det andra med en utmärkt cross. Utöver det orsakade hans bärningar problem i Atleticos försvar, och en sådan explosiv spelare kan vara ovärderlig för ett Barca-lag som ofta har sett ut att sakna uppfinningsrikedom.

Alves’ ögonblick av galenskap

Den brasilianske veteranhögerbacken var utmärkt under stora delar av matchen, han satte upp Albas volleyskott och fick ett vackert eget mål, men hans beslut att skrapa ner sina dubbar på Carrascos vad var helt meningslöst och var en begäran om ett rött kort. Det satte Barca under press – lyckligtvis för honom fick de jobbet gjort.