Superettan – Sveriges näst högsta serie i fotboll

Svenska Superettan

Från 1924 till 1928 var division 2 den näst högsta divisionen i Sverige. Ned- och uppflyttning skedde till och från Allsvenskan trots att divisionen inte var officiell. Under de första åren bestod division 2 av fem stycken olika serier, Mellansvenska, Östsvenska, Västsvenska, Sydsvenska Serien och Uppsvenska. Lag från Norrland, som då spelade i Uppsvenska, fick inte delta i allsvenskan. Du spelar självklart på Superettan via våra spelbolag här inne på sajten.

Fyra lag till Play-Off

Fyra lag gick således till ett play-off, där en lottning avgjorde vilka lag som skulle möta varandra. I ett dubbelmöte avgjordes sedan vilka två lag som skulle ta steget upp till allsvenskan. Inför säsongen 1928/29 delades lagen upp i två stycken divisioner som innehöll totalt 20 stycken lag. De två seriesegrarna gick sedan direkt upp till allsvenskan.

Superettan Sverige

Nästkommande säsong tillkom ytterligare två serier och åtta lag gick upp från division 3. Från 1932 till 1946/47 spelades således division 2 med fyra stycken olika serier. Serierna innehöll 10 olika lag. Inför säsongen 1947/48 hade de fyra serierna slagits ihop till att återigen bli två. Fem lag från vardera serie föll ned en division. Det sista laget från varje serie föll ner två divisioner. Det dröjde fram till säsongen 1953/54 innan lag från Norrland skulle kunna få spela i högre än division 3.

Utökning av serier i Sverige

I och med denna ändring utökade man division 2 till tre stycken olika serier, Norrland, Svealand och Götaland. Vinnaren av varje serie gick direkt upp till allsvenskan. Detta system ändrades redan 1954/55 då man ansåg att det var orättvist att endast en serie existerade i Götaland, då 50% av lagen kom från just Götaland.

Serien i Götaland gick från att innehålla 14 lag (övriga serier innehöll 10 lag) till att bli uppdelad i två stycken serier med 10 lag i vardera. De nya serierna kallades Östra Götaland och Västra Götaland. Säsongen 1956/57 hade Svealand, Östra Götaland och Västra Götaland utökats till 12 lag.

Lite drygt åtta år senare ändrade man namn till Norra Götaland till respektive Södra Götaland. 1971 beslutade man att de fyra serierna skulle bli tre. Bara ett par år senare ändrade man till två serier i division 2, Norra och Södra med 14 lag vardera.

Superettan förändras igen

1982 skulle båda division 2 och allsvenskan skäras ner till 12.
1984 ändrade man tillbaka till 14 lag i division 2.
1987 inroducerades division 1 och division 2 blev därmed den tredje högsta ligan i landet.
1993 delades Division 2 upp i sex serier à 12 lag (regionerna Norrland, Östra Svealand, Västra Svealand, Östra Götaland, Västra Götaland och Södra Götaland).

Superettan från år 2000

Superettan är från 2000 den näst högsta serien i Sverige. I första säsongen av Superettan gjorde Zlatan 12 mål och hjälpte Malmö FF att ta steget upp i allsvenskan. Malmö FF som förresten vann allsvenskan igen 2017, i skrivanden stund har de just vunnit den faktiskt.

Personligen tycker jag att Superettan är riktigt rolig att se på många gånger. Både Brage och Dalkurd har spelat i den serien och i och med att jag bor i Dalarna, så ser jag ibland matcherna live.

Superettan idag

Idag består Superettan av 16 lag från hela landet. Lagen möter varandra i dubbelmöten och de två främsta lagen flyttas direkt upp till allsvenskan. Tredje laget i Superettan får möta det tredje sämsta laget i allsvenskan i en kvalmatch till Allsvenskan. De två sista lagen direkt nedflyttas och lag på plats 13 & 14 får kvala för att hålla sig kvar i Superettan.

Det är ofta en hård kamp om platserna upp i allsvenskan och det spelas många gånger riktigt fina matcher i Superettan. I skrivande stund ligger Brommapojkarna 1:a tätt följt av Dalkurd från Borlänge på 2:a plats.

Det är relativt tätt i toppen och det skall bli spännande att se vilka lag som kommer flyttas upp i allsvenskan efter att serien är avslutad. Dalkurd vet man inte riktigt vart de kommer finnas nästa år. det pratas om en flytt till Uppsala från Borlänge, men inget är just nu klart.

Superettan – Sveriges näst högsta serie i fotboll

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *