Stryktipset historia och fakta

Detta är stryktipset

Stryktipset har en lång tradition i Sverige och har utspelat sig i olika former över flera decennier. Det klassiska spelet där det handlar om att pricka in rätt resultat i 13 matcher. De 13 matcherna är olika fotbollsmatcher beroende på vilken helg det är. Vanligtvis är det matcher från England som man hittar på Stryktipset.

Stryktipset

Bild: Stryktipset/Svenskaspel

Blandning av de 2 högsta ligorna

En blandning av matcher från de två högsta ligorna i England är normen, Premier League och Championship. Det händer även att det dyker upp andra matcher än engelska toppmatcher på Stryktipset. Under sommaren har de engelska ligorna uppehåll och istället brukar stryktipsraden fyllas ut av matcher från Sverige.

Primärt från Sveriges högsta ligor, allsvenskan och Superettan. Det finns också tillfällen vid EM-Kval och VM-Kval då olika landslagsmatcher finns som alternativ på Stryktipset.

Lång historia i Sverige

Den första stryktipsraden lämnades in i Sverige redan på 1930-talet. Stryktipset fanns med i uppstarten av lagligt spel i Sverige. Eftersom spel om pengar inte var lagligt i Sverige under den här tiden hade en stor svartmarknad för spel vuxit sig stark i samhället. Det här oroade den nytillträdda statsministern Per-Albin Hansson.

För att få kontroll på svenskarnas spelande startades 1934 spelbolaget AB Tipstjänst. Med hjälp av Tipstjänst kunde staten få kontroll på spelandet samt få in mer skattekronor från spelet i samhället. Ända från starten av Tipstjänst så fanns Stryktipset med som spel. Spel överlag har förändrats väldigt mycket sen den här tiden.

Idag går det att spela på sport direkt i mobilen, antingen innan matchstart eller som livespel. Det finns massvis av spelalternativ på matcher så som att spela på hörnor eller offsides idag, det går även att spela på live casino direkt i sin dator från vardagsrummet. Alla dessa spelalternativ fanns naturligtvis inte på 30-talet men Stryktipset som fanns då lever kvar idag.

premier league

Bild: Flickr.com 

Tipsextras Draghjälp

I det allra tidigaste skedet av Stryktipset var det redan då fokus på de engelska matcherna. Matcher ifrån de engelska högsta ligorna var standard på stryktipset på lördagar och de allsvenska matcherna fanns med på kupongen på söndagar. Det fanns inte mycket TV sändningar på den tiden och radiosignalen var långt ifrån perfekt.

Om man hade spelat på Stryktipset fick man oftast vänta till att se resultaten i tidningen dagen efter. När TV apparaten flyttade in i fler och fler hushåll i Sverige så lanserades också Tipsextra av Sveriges Television. Tipsextra visade engelsk toppfotboll varje lördag mellan november och mars.

Programmet blev en stor succé i det svenska folkhemmet och drog 33-35% av Sveriges befolkning som tittare varje helg. I och med att man nu som spelare kunde följa Stryktipset live växte intresset. Stryktipsets omsättning växte vilket staten såg som en bra investering då de både köpte in matcherna till SVT och skötte hela spelbolaget själva.

Utvidgning av spelandet

Den första matchen som spelades i Tipsextra var matchen mellan Wolverhampton och Sunderland som slutade 1-0. Det var startskottet för Tipsextra 1969 och man fortsatte sända hela vägen fram till 1991.

Stryktipsets omsättning hade tagit stryk med tanke på hur fotbollen hade utvecklats. Fotbollsmatcherna hade delats upp mellan lördagar och söndagar i England. Det här gjorde det komplicerat för att spela Stryktipset med enbart engelska matcher när hälften av matcherna gick på lördagen och hälften på söndagen.

Italienska Stryktipset

Det förstörde stämningen hos spelarna när man inte kunde få reda på om man fick 13 rätt samma dag. När intresset svalnade så tog TV4 istället över sändningen av fotboll från England. Svenska Spel fokuserade på att man skulle erbjuda bättre spelalternativ som var mer flexibla. Man lanserade något som hette Italienska Stryktipset, det som idag har blivit Europatipset.

Italienska Stryktipset

Bild: https://commons.wikimedia.org

Europatipset hade som utgång att man skulle ha hand om söndagsmatcherna och Stryktipset ha hand om matcherna på lördagar. Det här gjorde att kupongerna blev mer blandade och samma kupong kunde innehålla matcher både från Premier League och allsvenskan. Kupongerna avgjordes numera också på samma dag vilket återigen höjde intresset och omsättningen ökade.

Stryktipsets Utveckling

När man först började spela Stryktipset på 30-talet så kostade en rad 25 öre vilket går att jämföra med dagens 1 krona per rad. På 30-talet var det 12 stycken matcher på en kupong och idag har det ökat till 13 matcher per kupong.

Just antal matcher är inte någonting som har förändrats drastiskt under de senaste 80 åren, endast en till match har lagts till. Något som däremot har förändrats ordentligt är antalet rader man kan spela på en kupong. Vid början av Stryktipset så fick man max spela 8 rader på en kupong vilket har utvecklats till idag då det är möjligt att spela 41,000 rader på en kupong.

Stryktipset Digitaliseras

Precis som så många andra aspekter av samhället så har även Stryktipset digitaliserats med åren. Precis som i så många andra branscher har digitaliseringen gjort även Stryktipset smidigare. Man behöver inte idag springa ner till närmaste spelbutik för att kunna lägga sin stryktipsrad. Det går alldeles utmärkt att spela direkt från sin mobil eller surfplatta.

Det här är fördelaktigt för den enskilda spelaren men det öppnar också upp nya dörrar i spelandet. För möjligheterna att spela tillsammans med andra och spela andelsspel så har det aldrig varit så enkelt som nu. Andelsspel är populära då varje spelare går in med en mindre insats och tillsammans har man råd med fler rader till sin stryktipsrad.

Stryktipset fakta

Stryktipset Online

Det betyder givetvis att man endast får den procenten av vinsten som man har stått för insatsen med. Däremot är vinstchansen större när man har chansen att spela fler rader än om man hade spelat solo. I och med att Stryktipset nu är online så behöver man nödvändigtvis inte känna spelarna man spelar med.

Det går snabbt och enkelt att köpa en andel och i appen så registreras köpet på ditt konto. Det går enkelt att se vem som har köpt andel och vid vinst betalas pengarna ut direkt till ditt konto. Det sker inget fuffens med utbetalningar vilket gör att det inte bara är enklare att spela Stryktipset än någonsin utan det är också säkrare än någonsin.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *