Sir Bobby Charlton – Manchester United legend

När man letar efter ett fysiskt exempel på en sann legend i det engelska spelet skulle man vara förlåten om man nämnde flera spelare innan man kom fram till den man som förmodligen förtjänar denna utmärkelse mer än någon annan – Sir Bobby Charlton.

Läs mer om fotboll

Sir Bobby Charlton – En av de största

Charlton spelade tillsammans med Best och Law och var kanske den mest diskreta av trion, men det var kanske hans ödmjuka inställning till livet och spelet som gjorde att hans karriär och prestationer överträffade lagkamraternas – för yngre läsare som vill göra en nutida jämförelse kan man tänka på hur Paul Scholes och Ryan Giggs uppför sig och hur de båda i slutet av sin karriär just har firat ännu en Europacup.

Upptäcktes som 15 åring

Man kan hävda att Sir Bobbys prestationer, särskilt med tanke på de prövningar han fick övervinna i livet, var ännu större än våra nuvarande legender. Bobby föddes in i en fotbollsfamilj 1937 (hans bror Jack var en berömd fotbollsspelare och manager, medan hans farbröder var de berömda Milburns som spelade för Leeds). Bobby upptäcktes vid 15 års ålder av Uniteds scout Joe Armstrong.

Sir Bobby Charlton

Bild: Wikimedia

Vann ligan som 19 åring

Vid 19 års ålder gjorde han sin debut mot Charlton. Under den första säsongen vann han en ligatitel, förlorade i den kontroversiella FA-cupfinalen 57, deltog i Uniteds Europacup – första gången en engelsk klubb någonsin hade deltagit i tävlingen – och gjorde till och med ett mål i semifinalen på Old Trafford mot ett Real Madrid-lag med den magnifika Di Stefano i spetsen – även om målet i slutändan inte räckte till för att hjälpa United till finalen, säkrade det ett oavgjort resultat.

Bobby överlevde flygplanskraschen

Det var dock nästa säsong som Bobby Charltons namn för alltid skulle skrivas in i Uniteds historia. En urban legend säger att Charlton och Dennis Violett bytte plats med Tommy Taylor och David Pegg på en flygresa efter en match mot Röda Stjärnan i Jugoslavien när planet stannade i München för att tanka – Taylor och Pegg tyckte tydligen att de skulle vara säkrare längst bak i planet. Naturligtvis vet vi alla vad som hände – planet kraschade, Taylor och Pegg var bland dem som tyvärr omkom, och Bobby Charlton var en av de överlevande.

Comeback 2 månader efter kraschen

Få män skulle ha återvänt till arbetet igen, men otroligt nog återhämtade sig Charlton och gjorde sin debut för England bara två månader efter katastrofen – han gjorde ett mål i sin debut mot Skottland på Hampden Park, en magnifik volleyboll som gjorde honom ännu mer känd i offentligheten – men även efter att ha gjort två mål mot Portugal i nästa match kunde han inte ha förväntat sig att hans landslagskarriär skulle leda till att han skulle bli sitt lands bästa målskytt genom tiderna, ett rekord som står sig än i dag.

Man United

1963 och 5 år framåt vann han allt

Efter München var det ont om framgångar på hemmaplan när Matt Busby försökte bygga upp sina berömda ”Busby Babes”, men 1963 inleddes en anmärkningsvärd femårsperiod där Sir Bobby vann alla stora priser och gjorde ett viktigt bidrag på vägen. År 1963 var han en av stjärnorna när United vann sin första pokal sedan München, FA-cupen. 1965 fick han sällskap av en ung nordirländare vid namn Best och var en viktig bidragande orsak till att de röda vann ligatiteln, före en anmärkningsvärd treårsperiod.

Charlton tillgiven Busby

Charlton hade en fantastisk tillgivenhet för sin mentor, Busby, och kallar honom ”the Old Man” – en tillgivenhet som uppenbarligen var ömsesidig, eftersom skotten en gång sade ”… Bobby Charlton svek aldrig det (mitt förtroende)… det var ett privilegium att få honom att spela för dig”.

Vann Ballon D’or

Även om United slutade utan trofé 1966 var Charlton i toppform när han gjorde tre mål i Englands enda framgångsrika VM-kampanj, varav ett minnesvärt mål var en raket mot Mexiko, och hans år avslutades med att han blev den andra engelska vinnaren av Ballon D’or (årets europeiska spelare enligt mannen på gatan).

Han blev tvåa under de två följande åren, år som innebar att han först tog en ny ligatitel (hans tredje och som det visade sig, hans sista) och sedan, tio år efter München, gjorde han två mål när United besegrade Benfica och blev de första engelska Europacupsegrarna någonsin. Att Charlton var klubbkapten vid den här tiden var ödet och det mest passande sättet att stänga dörren till ett årtionde som började med en tragedi och gick i en cirkel.

Man UTD Old Trafford

Charlton spelade i 4 VM

Detta var Sir Bobbys sista pokal, men inte hans sista ära – han fortsatte att sätta rekord i antal framträdanden och mål för klubben och landet fram till sin pensionering 1973. Hans rekord i antal framträdanden för England varade i tre år efter att han drog sig tillbaka efter turneringen 1970, tills den världscupvinnande kaptenen Bobby Moore tog över honom, och hans rekord i antal framträdanden för Manchester United överträffades först i maj 2008 av Ryan Giggs. Charlton är fortfarande den enda spelaren som har spelat i fyra VM-turneringar för England.

Målrekord

Båda hans målrekord står fortfarande fast – 49 mål för England och 249 för United. Medan Michael Owen närmar sig Englandrekordet är det osannolikt att någon i nästa generation kommer att komma i närheten av hans Unitedrekord – båda rekorden är ännu mer imponerande när man tar hänsyn till att Charlton aldrig var en ortodox anfallare.

Efter att ha lämnat United gick Bobby till Preston som spelaransvarig – ett drag som bara varade i ett år, innan han gick en säsong i sin sista professionella klubb, Waterford United på Irland.

Bobby tyckte Best slösade bort sin talang

Även om Charlton var en oerhört sympatisk personlighet var han inte alltid överens med lagkamraterna Best eller Law – Best vägrade som bekant att spela i Bobbys minnesmatch efter att han gått i pension – men under de senaste åren har deras samhörighet med varandra varit tydlig. Charlton träffade Best strax innan han dog, och i sin självbiografi antydde han att den eventuella ovilja som fanns från början enbart berodde på vad Bobby uppfattade som Georges slöseri med talang (en känsla som utan tvekan mildrades av den starka kontrasten mellan den talang som grymt stals från ex-kamraten Duncan Edwards).

Old Trafford Man utd

Blev adlad 1994

Bobby Charlton blev Sir Bobby 1994 efter att ha tilldelats CBE 20 år tidigare – och i dag är han ambassadör för United. Han är mycket uppskattad av dagens spelare och detta illustrerades av att de begärde att han skulle leda dem upp för att hämta Europacupen i Moskva 2008 – en begäran som han accepterade, men då vägrade han typiskt sett först att ta emot sin hedersmedalj och föredrog istället att lämna rampljuset till dagens hjältar.

Det råder ingen tvekan om att precis som Ryan Giggs tycks personifiera dagens United-lag, gör Sir Bobby precis samma sak med Busby Babes – triumfen, tragedin och förmågan att resa sig från denna tragedi och återupprätta klubbens glansdagar är lika imponerande som Giggs troféer – om inte mer.

En tidigare United-lagkamrat sammanfattade faktiskt det hela när han sa om Bobby: ”Hans historia är den bästa i engelsk fotboll”.

Sir Bobby Charlton trivia

 • Charltons fotbollsdynasti är omfattande – förutom kopplingar till hans bror Jack och Jackie Milburn spelade tre av hans farbröder, Jack, George och Jim Milburn, också för Leeds United. En annan farbror, Stan Milburn, spelade för Chesterfield, Leicester City och Rochdale.
 • Charlton var tvungen att göra sin nationella tjänstgöring i Shrewsbury och spela för United på helgerna. Han var vicekorpral i 17th Company Royal Army Ordnance Corps. Han tjänstgjorde också tillsammans med lagkamraten Duncan Edwards.
 • Sir Bobby gjorde mål i sina debutantspel för Englands skolpojkar, Uniteds första lag och det fullständiga landslaget.
 • Han gjorde två mål i sin debut mot Charlton Athletic den 6 oktober 1956. Hans första hattrick kom bara fyra månader senare – återigen på Charlton.
 • I VM 1970 gjorde Charlton oväntat sin sista match för England vid 32 års ålder. England ledde mot Västtyskland med 2-1 och Bobby ersattes av Sir Alf Ramsey så att han kunde vila inför semifinalen. England förlorade dock matchen med 3-2 och nådde aldrig fram till semifinalen.
 • Han har två döttrar – Suzanne och Andrea – varav den förstnämnda själv blev en offentlig person som väderprognos för BBC.
 • Bobby Charlton Soccer School’s äger rum varje sommar för att uppmuntra barn att börja spela fotboll. En 12-årig David Beckham vann ett pris för färdigheter, som överlämnades till honom på Old Trafford på en matchdag.
 • Hans charity match mot Celtic i september 1972 lockade 60 538 åskådare, vilket var rekord för en charity match fram till 2004 då Ryan Giggs charity match överträffade det.
 • Sir Bobby spelade sin sista United-match i England mot Chelsea den 28 april 1973 i en 1-0-förlust.
 • Han spelade dock en gång till mot Verona i den anglo-italienska turneringen den 4 maj 1973 och gjorde två mål i en 4-1-seger för United.
 • Charlton var med i Englands misslyckade VM-kandidatur 2006.
 • På 1960-talet sades det ofta att det fanns barn över hela världen som bara kunde tala två ord engelska. Det ena var ”Bobby” och det andra var ”Charlton”.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *