Roy Keane – Manchester United legend

Roy Keanes beslutsamhet, uthållighet, styrka och förmåga att vinna boll, tillsammans med en rad olika passningar och en utmärkt läsning av spelet gjorde honom till den drivande kraften bakom Manchester United i över ett decennium. När Keane var på planen hade han en sådan kraft och ett sådant inflytande att alla visste att det skulle krävas en jäkla prestation av motståndarna för att slå de röda.

Läs mer om Manchester United

Bestridd ledare i Manchester United

Hans sena löpningar in i boxen för att göra viktiga mål tillsammans med en kraftfull personlighet gjorde honom till den obestridda ledaren för United-laget. Men hans år på Old Trafford kommer också att bli ihågkomna för kontroverser, eftersom irländaren inte drog några stridsyxor och vägrade att nöja sig med det näst bästa.

Roy Keane

Bild: Wikimedia

Ansågs för liten i sin ungdom

I sin ungdom ansågs Keane ursprungligen vara för liten till storleken för att bli fotbollsspelare (något liknande hade hänt med den andra stora mittfältaren Bryan Robson). Han tog ett jobb med att lyfta öltunnor för att bygga upp sin styrka och tränade sina färdigheter obevekligt med stor beslutsamhet att bli fotbollsspelare.

Jobbade stenhårt

Hans hårda arbete lönade sig och efter att ha börjat sin fotbollskarriär i det irländska laget Cobh Ramblers tog Brian Clough honom till Nottingham Forest som 18-åring. Keane gjorde snabbt framsteg i första laget. Hans ligadebut med Nottingham Forest skedde på bortaplan mot Liverpool, de dåvarande mästarna 1990. I slutet av sin första hela säsong deltog Keane i FA-cupfinalen 1991 och fick en andraplatsmedalj. En säsong senare var han återigen på förlorarsidan på Wembley, då Nottingham Forest förlorade med 1-0 mot United i ligacupfinalen.

Manchester United värvar Roy Keane

I juli 1993 betalade United en dåvarande, klubb- och engelsk rekordavgift på 3,75 miljoner pund för Keane. Sir Alex Ferguson snodde Keane framför näsan på Blackburn Rovers som redan hade ett muntligt avtal med spelaren. Till en början spelade han på en mängd olika positioner, till exempel som stödanfallare och högerytter, innan han slutligen slog sig ner på det centrala mittfältet. Keane gjorde ett omedelbart genomslag med två mål i sin hemmadebut i en 3-0-seger mot Sheffield United och det sena segermålet i en dramatisk seger i Manchesterderbyt på Maine Road.

Man United

Roy Keane blev inflytelserik

Tre Premier League-mästerskap och två dubbleringar följde när mannen från Cork blev alltmer inflytelserik och det stod klart att han var den naturliga arvtagaren till Bryan Robson. När Paul Ince lämnade 1995 gjorde Keane mittfältspositionen till sin egen och blev den centrala punkten på Uniteds mittfält. I slutet av säsongen 1996-97 drog sig Eric Cantona tillbaka från den professionella fotbollen och Keane tog över som kapten och blev lagets nya talisman.

Från skada till trippel

Men mindre än två månader efter sitt första år som kapten, i september 1997, ådrog sig Keane en fruktad korsbandsskada i en oskyldig sammandrabbning med Leeds Uniteds Alf Eng Haaland. Det var en incident som fortfarande skulle få konsekvenser flera år senare, för Roy glömde aldrig hur norrmannen hade kallat honom för fuskare när han låg skadad på planen.

United-kaptenen tillbringade en frustrerande säsong vid sidan om för att återhämta sig och bygga upp sitt knä till full styrka igen. Lyckligtvis för Manchester United kämpade han sig tillbaka till full form och var smalare, friskare och bättre än någonsin och ledde laget till sin bästa säsong hittills 1998-99.

Säsongen 98/99 var Keanes bästa

Säsongen 1998-99 var kanske den bästa i Keanes karriär eftersom han var den dynamiska kraften bakom många av lagets bästa prestationer. På bortaplan mot Juventus i Europacupens semifinal visade han sann kaptensanda – även när han visste att han skulle missa finalen på grund av en bokning för en feltajmad tackling, hindrade det honom inte från att spela med hela sitt hjärta. I Champions League-finalen var hans frånvaro alltför uppenbar mot Bayern München.

Årets spelare i United och ligan

Keano återhämtade sig och hade en utmärkt säsong 1999-2000 och vann både PFA:s pris för årets spelare och Football writers player of the year. Hans ledarskap och beslutsamhet var avgörande för Uniteds seger i mästerskapet. Med tanke på att han kunde lämna klubben gratis i slutet av säsongen enligt Bosman-reglerna, spekulerades det mycket om han skulle stanna i klubben. Efter att ha dragit till sig intresse från Inter, Lazio och Bayern tackade Keane nej till deras lukrativa avtal på 100 000 pund i veckan och valde istället Uniteds erbjudande på 52 000 pund (vilket fortfarande gjorde honom till Storbritanniens bäst betalda fotbollsspelare).

Vinnande mentalitet

Den enda verkliga besvikelsen för Keane den säsongen var självmålet mot Real Madrid i semifinalen och hans missade chans som skulle ha gjort 1-1 i samma match. Som alltid var det hans tacklingar och vilja att vinna som gjorde honom så viktig, men Keano hade en målrik säsong: han gjorde en viktig sen dubbelseger som sänkte Arsenal och det vinnande målet i Intercontinental Cup.

Räksmörgåsar

Säsongen 2000-2001 kommer delvis att bli ihågkommen som säsongen med Roy Keanes kontroversiella utbrott. Han anklagade som bekant Uniteds företagsfans för att vara mer intresserade av att äta ”räksmörgåsar” än att titta på laget. Han attackerade lagets prestationer vid ett flertal tillfällen och efter Champions League-utgången mot Bayern München sa Keane att United var ”ett genomsnittligt lag” och kritiserade sina lagkamraters engagemang.

Man UTD Old Trafford

Han hade höga krav på sina medspelare

Det råder ingen tvekan om att även om Keane fick en medalj 1999 men inte spelade i finalen, kände han att han inte riktigt hade vunnit Europacupen. Hans ilska var att han kände att lagkamraterna som hade spelat i Barcelona 1999 inte hade samma brinnande önskan som han att upprepa triumfen och därför hade svikit honom.

Gick över gränsen mellan varven

På fotbollssidan var Keane sitt vanliga outtröttliga jag, överallt samtidigt och den drivande kraften på mittfältet. Han gjorde dock inte lika många mål som föregående termin och den slutade på en låg nivå efter att han blev utvisad på Old Trafford mot Manchester City. En elakartad hämndtackling på Citys Alf Eng Haaland ledde till mediernas överreaktion och mer kontroverser, vilket skulle få senare konsekvenser.

Under 2001-2002 hade Keane anledning att återigen vara kritisk mot United då laget upplevde en halvtidsdepression. Mittfältet hade rubbats av Juan Sebastian Veron, men till jul hade laget vunnit igen. Mot Deportivo i kvartsfinalen i Champions League ådrog sig Keane en otäck hamstringskada som tycktes ha avslutat hans säsong.

Ett mirakulöst tillfrisknande gjorde att irländaren var tillbaka inom tre veckor, men precis som säsongen innan skulle det bli en besvikelse i Europa. Keane kallade det ”en katastrof” och han hade inte fel. Trots att han själv gjorde mål i 1-1 i bortamatchen, satte det föga favorittippade Bayer Leverkusen stopp för Uniteds Glasgow-dröm på grund av regeln om bortamål.

Bråk i VM

Med besvikelsen bakom sig var Roy redo att vara ledare för Irland i VM i Japan/Korea. I mitten av maj bröt dock den länge pyrande splittringen mellan honom och manager Mick McCarthy ut i ett rasande bråk. Keane anklagade det irländska laget för att vara dåligt organiserat och för att ha slarvat med förberedelserna, medan McCarthy kontrade med påståenden om att United-stjärnan hade låtsats vara skadad och svikit sitt land.

Manchester United Blogg

Uteslöts ur truppen och reste hem

Keane började oundvikligen att ösa ur sig en ström av skällsord mot McCarthy och inför de andra spelarna. Han uteslöts ur truppen och flögs tillbaka till England. På Irland var det en sensationell nyhet som orsakade en debatt utan motstycke och delade landet i Keane/McCarthy-läger. Trots förhandlingar och mediaspekulationer kunde Keane helt enkelt inte förmå sig att be om ursäkt.

Irländarna spelade vidare utan honom och VM förlorade en av sina största stjärnor. Keane meddelade sin internationella pensionering kort därefter. Hela händelsen visade än en gång att hans frustrationer är resultatet av en intensiv önskan att vara bäst, han har ingen tid för någon som inte kan leva upp till dessa normer.

Den ”nya” Roy Keane

Under den nya säsongen var Keano tillbaka för United men försvann snabbt från scenen efter bara tre matcher. I augusti 2003 släpptes hans kontroversiella självbiografi där han hävdade att han medvetet skadade Alf Eng Haaland som hämnd för 1997 då Haaland hånade Keane när han låg med sin korsbandsskada.

Stormar runt Keane

Precis när stormen höll på att koka upp gav Keano mer ammunition till media genom att armbåga Jason McAteer så att han blev utvisad i Sunderland. Fergie stod på hans sida som alltid när FA gav honom sex matchers avstängning för att ha misskött spelet.

Ferguson beslöt att använda uppehållet till att skicka Keane till en operation av sin problemfyllda höft, som hade gjort att mittfältaren hade behövt smärtstillande injektioner i över ett år. Operationen visade sig vara allvarligare än man först trodde, men Keane var tillbaka i spel i slutet av december.

Old Trafford Man utd

Ledde United till titeln

Det uppstod snart frågor om den ”nya Roy Keane”. Spelaren hade medgett att han efter operationen skulle bli tvungen att ändra sitt spel och han verkade verkligen vara en förändrad man. Han verkade tystare, mindre aggressiv och allmänt mindre inflytelserik än tidigare. Många experter ansåg att detta berodde på den minskade rörligheten efter skadan och menade att han aldrig skulle bli densamma igen.

Hade de rätt? Det hade tagit längre tid att komma tillbaka till full form, men vid säsongens höjdpunkt var kritikerna tysta. Roy sprang omkring på planen, tacklade, passade, gjorde ”matchens man” prestationer och ledde United till en åttonde premiärtitel.

Bråk med Fergie

Under 2003-2004 valde Ferguson att vila Keane i ett antal matcher under säsongen – till irländarens stora frustration, men med tanke på de många små skadorna hade managern förmodligen inget annat val. Keane överraskade också alla genom att återvända till den internationella fotbollen, och med Brian Kerr som förde Keanes professionalism till FAI-upplägget visade sig frestelsen att rätta till felet vara för stor.

Fortfarande stor spelare

Fri från allvarliga skador spelade Keane betydligt fler matcher under säsongen 2004-2005 och gjorde sitt 50:e mål (inkluderar Intercontinental cup) mot Birmingham. Även om han inte var lika dominerande som förr fanns det påminnelser om att han fortfarande var en stor spelare med fina prestationer mot Liverpool på Anfield och Arsenal på Highbury där rivalerna Vieira och Gerrard sattes på plats. I Highbury-mötet uppstod också ett bråk i tunneln mellan United- och Arsenal-kaptenerna där Keane visade sig från sin bästa sida och utmanade fransmannen efter att han hade skrämt Gary Neville.

Hårda diskussioner med tränare och lagkamrater

Den nya säsongen började med diskussioner mellan Ferguson och hans kapten om träningsarrangemang inför säsongen. Keane blev avstängd från Uniteds resa till Asien och hans relation hade nu svalnat med den man som hade varit hans allierade så länge. Irländaren var inte nöjd med standarden på Old Trafford både på och utanför planen. När han hämtade en bruten fotskada på Anfield den 18 september var det få som trodde att det var hans sista framträdande i en Unitedtröja.

Manchester United

Drog sig tillbaka som spelare under 2006

I en MUTV-intervju ”Roy Keane plays the pundit” efter en 4-1-förlust mot Middlesbrough, skällde Roy ut sina lagkamrater och nämnde bland annat Darren Fletcher och Rio Ferdinand, samtidigt som han antydde att ledningen var dålig. Det sista droppen kom när Keane hade ett rasande gräl med den assisterande tränaren Carlos Queiroz där han öppet och inför lagkamraterna kritiserade den portugisiske tränaren hårt.

Tidigare skulle Ferguson ha tolererat ett sådant utbrott med tanke på Keanes betydelse, men nu var den skadedrabbade kaptenen mer oanvändbar. Fredagen den 18 november 2005 gjorde Keane ett chockartat avsked från Old Trafford och lämnade klubben med ömsesidigt samtycke. Tolv och ett halvt år på Old Trafford hade fått ett abrupt slut. Efter månader av spekulationer gick irländaren till sitt pojklag Celtic. Den 12 juni 2006 drog sig Keane tillbaka och avslutade sin karriär som spelare, men i augusti var han tillbaka som manager för Sunderland och bildade ett osannolikt och hittills framgångsrikt partnerskap med sin gamla fiende Niall Quinn.

Sammanfattning

Keano var hjärtat i Manchester United – laget var helt enkelt aldrig detsamma utan hans inflytande och ständiga motivation. Roy var Uniteds folkets man, en spelare som trivdes bättre med fans på gatan än i det själlösa styrelserummet. Han delade Sir Alex Fergusons obevekliga strävan efter perfektion och kom att förkroppsliga Fergusons egen anda på Old Trafford – han gav sina order på planen och framförde offentlig kritik som många misstänkte kom från managern.

Ferguson betraktar honom som den bästa spelaren under sin regeringstid på Old Trafford och Keane var central för hela fotbollsfilosofin i United under klubbens mest dominerande era. Roy Keane var Premierships bästa mittfältare under det senaste decenniet, han är en man och spelare som kommer att visa sig oersättlig – på och utanför planen.

Keane trivia

 • När han var ung var Keanes engelska lag Spurs och hans hjälte var Glen Hoddle.
 • Keane har sina rötter i arbetarklassbyn Mayfield i utkanten av Cork. Hans pappa har smeknamnet ”Mossie”, hans mamma heter Marie och hans tre bröder heter Denis, Pat och Johnson.
 • Han brukade vara amatörboxare i sina tidiga dagar.
 • Som ung skrev Roy till en hel rad engelska klubbar för att få provträna, men skrev inte till United. Han tyckte inte att han var tillräckligt bra.
 • Keane har spelat i ett rekordstort antal fem FA-cupfinaler under 1990-talet. En för Forest och fyra för United.
 • Keano blev Dr Keano för en dag i maj 2002. Han tilldelades en hedersdoktorsexamen i juridik från Cork University.
 • Keane har varit kapten för United i nio stora segrar, vilket gör honom till Manchester Uniteds mest framgångsrika kapten.
 • Han har ett hus för 1,4 miljoner pund i staden Hale, nära Altrincham i Greater Manchester. Många av hans före detta lagkamrater som Ole Solskjaer och Ruud van Nistelrooy bor i detta rika område.
 • Keane har en fru Teresa och fyra barn: Shannon, Cara, Aidan och Leah. (Och inte att förglömma hans labrador Triggs).
 • I februari 2005 hade komediemusikalen ”I, Keano” premiär på Olympia Theatre Dublin, som berättar historien om händelsen vid VM på Saipan som ett grekiskt epos. Bland karaktärerna fanns Keano (Roy Keane), general Macartacus (Mick McCarthy) och den skotska delfinguden Fergie (Alex Ferguson).
 • Keanes rapporterade tirad mot Mick McCarthy har blivit en legend. ”Mick, du är en lögnare… du är en f**king wanker. Jag uppskattade dig inte som spelare, jag uppskattar dig inte som manager och jag uppskattar dig inte som person. Du är en jävla idiot och du kan stoppa upp ditt jävla VM i röven. Det enda skälet till att jag har något att göra med dig är att du på något sätt är manager för mitt land. Du kan sticka upp den i dina skitstövlar.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *