Rangnick: Sancho behöver lyfta sig på matcherna

Ralf Rangnick har uppmanat Jadon Sancho att börja replikera sina träningsprestationer på planen för Manchester United efter en enormt nedslående start på livet på Old Trafford. United spenderade enligt uppgift 72 miljoner pund på Sancho under försäsongen, hans flytt från Borussia Dortmund var länge på gång efter att klubben ägnat långt över ett år åt att uppvakta honom.

Mer om engelsk fotboll

Sancho har så mycket potential

Sancho lämnade Manchester City som tonåring och blommade upp till en av Europas mest lovande unga spelare i Bundesliga – hans samling av 51 målinsatser utan straff under 2019-20 och 2020-21 överträffades av endast fem spelare i de fem bästa europeiska ligorna.

Av dessa 51 var 27 assist, med Thomas Muller (39), Kevin De Bruyne (32) och Lionel Messi (27) som de enda tre som kunde skryta med en högre siffra.

Även om vissa kritiker har hävdat att Sanchos 16,0 förväntade assist (xA) under den tiden visar att hans form var ohållbar, var det ändå en extremt hög siffra eftersom han rankades på 11:e plats i samma grupp av spelare.

Manchester United Fotboll

Fått en tuffare start i United än vad man förväntade sig

Han har dock fått det lite svårare i United och har bara registrerat två mål som sina enda mål involveringar. Han ligger på femte plats i truppen för xA (2,0) och sjätte plats för xG utan straffar (2,2) över alla tävlingar, och detta är inte ens ett lag som blomstrar.

Den engelske landslagsmannen fick kritik efter ett synnerligen anonymt inhopp i 2-2-matchen mot Aston Villa, även om det verkar som om den Sancho som spelar i matcher nästan inte går att känna igen från den som Rangnick ser på träning.

Sancho är bland de bästa på träningarna

”När jag ser honom träna visar han att han är en av de bästa spelarna på träningarna”, säger Rangnick. ”Men nu handlar det om att överföra det till när han spelar och visa samma nivå och prestation på planen.

”Det sa jag förresten till honom i förrgår: ’Bekräfta de prestationer du visar på träning när du spelar på planen’. ”För mig är det inte alls en fråga om hans position. Det är klart att i en 4-3-3-3 är han en spelare för någon av de två ytterpositionerna, antingen till vänster eller till höger. Han kan spela på båda.

”Jag tror att han skulle föredra lite grann vänsterkanten, eftersom han då kan växla inåt och ha en chans på mål eller skjuta på mål med sin starka fot.

Sancho är en given yttermittfältare

”Men för mig finns det ingen tvekan, ingen tvekan om hans position. Han är en yttermittfältare. Han är någon som kan dribbla snabbt med boll och för mig är det inte alls en fråga om vilken position som är den bästa möjliga för honom.”

När Rangnick pressades på en möjlig förklaring till Sanchos svårigheter var han knappast definitiv, men han erbjöd några teorier, nämligen större krav fysiskt och psykologiskt.

”Det är svårt att säga. Jag tror att det är en annan liga, det är en annan tävling. Det är mer fysiskt”, fortsatte Rangnick.

Lite mer press i United än i Dortmund

”Nu spelar han för en av de största klubbarna i världen. Jag tror att det också har att göra med en massa olika saker här uppe i hans huvud. Det är en skillnad om du kommer som 18-åring, okänd, en talangfull engelsk pojke till Borussia Dortmund.

”Från och med då kan du bara förbättra dig, du kan bara göra en framgång av det. Förväntningsnivån var mycket lägre jämfört med situationen när du som 21-åring kommer till en klubb som Manchester United för en hög övergångssumma, med höga förväntningar.

”Alla förväntade sig av honom att han skulle bli en av de bästa spelarna i laget. Återigen är detta psykologiskt, känslomässigt en mer utmanande situation än den han hade i Borussia Dortmund, och detta är precis den typ av steg som han måste ta för att bli en toppspelare under de kommande tio åren för den här klubben.”

Rangnick är optimistisk om Sanchos chanser

Rangnick är optimistisk och tror att Sancho kommer att återfå sitt självförtroende med några fler avgörande aktioner i den sista tredjedelen, även om han varnade 21-åringen för att det bara är han själv som kan ta dessa steg, det finns bara så mycket som de som hjälper honom kan göra.

”Med den typen av spelare, kreativa, offensiva spelare, handlar allt om självförtroende. Det handlar om att ha det självförtroendet, vara medveten om hur bra de kan vara och sedan visa det inför 75 000 eller 45 000 på Villa Park.

Måste ta det där lilla steget upp

”Naturligtvis måste han göra det i slutändan. Han måste [ta] det steget igen. Som jag sa, under de flesta träningspass tränar han på en mycket hög nivå. Nu handlar det om att ha överföringen in på planen i Premier League, i FA-cupen och i Champions League.

”Han kan göra det, han har förmågan att göra det. Det råder ingen tvekan om det, men nu måste vi utveckla honom till den typen av spelare och visa samma typ av prestationer som han visade i Borussia Dortmund.

”Vi kan ge honom riktlinjerna, vi kan ge honom hjälpande händer och visa honom att vi försöker följa honom på den här vägen och ge all nödvändig hjälp som han behöver, men i slutändan är det upp till honom att ta dessa nästa steg.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *