Peter Schmeichel – Manchester United legend

Peter Schmeichel är utan tvekan den bästa målvakten i Manchester Uniteds historia. Även om jämförelser över tid är svåra kan han faktiskt vara den bästa målvakten genom tiderna. Det är omöjligt att hitta en svaghet eller en brist hos detta berg av en spelare, på alla sätt var han ren klass genom och genom. Ultrakompetens, aggressivitet och obegränsad motivation gjorde denna ”Great Dane” till en till synes ointaglig fästning.

Läs mer om Manchester United

Föddes i Danmark

Han föddes i Gladsaxe i Danmark, var United-supporter som pojke och hans idol var 80-talsstopparen Gary Bailey. Han började spela ofta som anfallare men hans verkliga talang visade sig vara i målet. Snart spelade Schmeichel som proffs för det lokala laget Hvidøvre, men han gjorde sig verkligen känd när han flyttade till topplaget Bröndby i Köpenhamn.

Kom till United 1991

Alex Ferguson såg hans potential och tog honom till Old Trafford i augusti 1991 för den löjligt låga summan av 500 000 pund. Jag vill inte vara respektlös mot Les Sealy och Jim Leighton, men målvaktspositionen hade alltid varit ett problemområde i United. Den store mannen löste detta problem och troféerna rullade snart in: Ligacupen 1992, Premier League 1993, 1994, 1996, 1997 och 1999 samt tre FA-cuper för att göra tre ”dubbleringar”. Och naturligtvis den oförglömliga segern i Champions League under trippelsäsongen 1999 som var kronan på verket.

Peter Schmeichel

Bild: Wikimedia

Spelade i United till 1999

Han beslutade att lämna den engelska fotbollen i slutet av 1999 års säsong eftersom det slitsamma schemat med 60 matcher per säsong i United hotade att underminera hans höga standard vid 35 års ålder. I den mindre intensiva miljön i Sporting Lissabon år 2000 (hans första säsong) hjälpte han dem att vinna sin första ligatitel på 17 år. Schmeichel spelade sin sista landskamp för Danmark mot Slovenien i april 2001 efter att ha fått 129 danska landskamper.

Kom tillbaka till England och Aston Villa

Det fanns dock en sista vändning som chockade alla i fotbollsvärlden när Schmeichel återvände till Premier League med Aston Villa på en fri transfer i juli 2001. En ännu större chock kom för United-fansen när Kevin Keegan värvade honom för Manchester City i början av säsongen 2002, återigen på en gratis övergång. Han bevisade att han fortfarande var en fantastisk stoppare, men hans tid på Maine Road fördärvades av skador och Peter drog sig slutligen tillbaka från professionell fotboll för gott i maj 2003.

Mästaren på en mot en chanser

När det gällde att stoppa skott från långt håll var den store dansken oöverträffad, han blev sällan slagen från utanför boxen under hela sin United-karriär. Inte bara det, utan även från nära håll var han mästare. Under sin skoltid när han spelade handboll hade han fulländat ett märkligt stjärnformat hopp för att täcka så mycket av målet som möjligt.

När det gällde en en-mot-en-situation anfallare mot målvakt var Schmeichel bäst i världen. Om en motspelare lyckades bryta sig igenom Unitedförsvaret och befann sig med bara stora Peter att slå, kom Schmeichel stormande ut för att minska vinkeln. Genom att sprida ut sin enorma ram högt och brett i en stjärnform både avskräckte han spelaren och gjorde målet att sikta på mindre än en flaskstump.

Man United

De stora räddningarna

Hans stora räddningar är alldeles för många för att nämna, men höjdpunkterna måste vara: hans titelvinnande prestation borta mot Newcastle 1996 då han stod emot den svartvita belägringen i 90 minuter och United vann med 1-0. Hans fantastiska räddning mot Rapid Wien senare 1996 var en av alla tiders stora räddningar, liknande Gordon Banks mot Pelé, som visade på fantastiska reflexer. Sedan var det hans legendariska straffräddning i sista minuten i den episka FA Cup-semifinalen 1999 mot Arsenal som nekade Dennis Bergkamp.

Många reflexräddningar

Hans räddning från punkten mot Inter Milans Zamorano 1999 var en annan enastående reflexräddning. För Danmark spelade han en viktig roll i EM 1992 i Sverige. Genom att göra en rad viktiga stopp hjälpte han de rankade outsiders att trotsa oddsen och lyfta pokalen med en 2-0-seger över Tyskland i finalen. Han gjorde även mål för Danmark från straffpunkten i en vänskapslandskamp mot Belgien i juni 2000.

Målvaktsförnyare

Schmeichel var inte bara en mästare i alla målvaktskonster, han skapade även några nya egna målvaktskonster. Förvånansvärt nog för att vara en målvakt var han ett allvarligt anfallshot, hans långa kraftfulla kast till Giggs eller Beckham startade en hel del av Uniteds kontringar, vanligtvis från hörnor. Lagen pressade United i ena stunden, men sedan upptäckte de att Schmeichel hade fångat bollen, kastat en torped till Giggs och öppnat upp deras försvar.

Schmeichel var med i anfallet

En av de mest bisarra synerna var när, om United förlorade sent i en match och fick en hörna, Schmeichel lämnade sitt mål och kom upp i motståndarnas kasse. Synen av honom när han gick upp för hörnan var en stor distraktion för motståndarförsvararna – den här gigantiska vikingen som marscherade som en galning. Schmeichel gjorde till och med ett mål en gång under sådana omständigheter, ett mål mot Rotor Volgograd 1995. I de sista sekunderna av hans sista match för de röda, Europacupfinalen mot Bayern München med United i underläge med 1-0 på tilläggstid, var han där och ställde till med förödelse igen. Och det fungerade!

Old Trafford Man utd

Perfektionist inom fotbollen

Schmeichel gav självförtroende inte bara till försvaret utan till hela laget. Förutom att han var den bäste var han också den mest högljudda. Han var aldrig rädd för att ge utlopp för sina känslor eller sin ilska mot sina egna försvarare om han tyckte att de gjorde ett misstag, och hans stora, böljande röst kunde höras över hela arenan. Och Schmeichels vrede var ofta förekommande, han var en perfektionist, en fotbollsbesatt.

Skrek och styrde försvaret

Om ett mål gjordes förbi honom tog han det som en personlig förolämpning, till och med på träning blev han irriterad på lagkamrater som satte ett mål förbi honom. Att Schmeichel skrek åt sina försvarare blev en vanlig syn på 1990-talet, men försvararna själva hade faktiskt stor nytta av det. Han hjälpte till att fokusera deras uppmärksamhet, de kunde aldrig somna med honom bakom sig.

Schmeichel fick dem att koncentrera sig lite mer och från sin djupa position kunde han upptäcka hot och faror som de inte alltid kunde se – och varna dem. Han samordnade hela försvaret och ingav självförtroende genom sin ständiga röstnärvaro. Spelarna visste alltid att den stora killen var där bak och hade kontroll.

Sammanfattning

Ingen spelare kan någonsin hoppas på att Peter Schmeichel skulle kunna överträffa hans avgång från Manchester United. Han vann Premier League, FA-cupen, ledde laget till seger i Europacupfinalen och fick ta emot den berömda pokalen. Tredubbeln var ett sagolikt slut på hans år av ära och en välförtjänt triumf för detta ultimata proffs.

Folk har alltid sagt att Schmeichel var värd 12 poäng per säsong för United. Hur många troféer skulle United ha vunnit utan honom? Hur många gånger har han förhindrat det viktiga målet i sista minuten eller stoppat Bergkamp, Shearer, Owen, Zidane, Ronaldo…. och så vidare. Om frågan ställdes för några år sedan: ”Vem var den viktigaste spelaren för Manchester United på 1990-talet?” skulle svaret med största sannolikhet ha varit Eric Cantona. Nu, i efterhand, skulle man kunna hävda att svaret på den frågan är Peter Schmeichel?

Manchester United

Den ultimata målvakten

Han var den ultimata sista försvarslinjen, en klippa som man kunde bygga ett mäktigt imperium på. I nio år räddade den store mannen Uniteds fotbollsskinn och var en grundläggande del i skapandet av Alex Fergusons många triumfer. Tillsammans med Shilton, Zoff, Jennings och Yashin kommer Peter Schmeichel alltid att bli ihågkommen som en av de bästa målvakterna världen någonsin har sett.

Schmeichel trivia

  • Namnet ”Schmeichel” är inte av skandinaviskt ursprung eftersom hans far var polack. Hans mor var dansk.
  • Dansken är en ivrig musiker. Han är kan spela piano och gillar även trummor, flöjt och gitarr. Hans far är professionell pianist och hans mor och systrar spelar också.
  • Peter har medverkat i reklamfilmer för Danepak Bacon (där han sjunger en sång), Sugar Puffs (där han tar sig an honungsmonstret), Reebok och Pepsi.
  • I ITV-såpan Coronation Street gav karaktären Les Battersby familjens hund (en grand danois) namnet ”Schmeichel”.
  • Schmeichel bar en målvaktströja i storlek XXXL.
  • Han gjorde ett fantastiskt saxsparkmål i sista minuten mot Wimbledon i ett omspel i FA-cupens fjärde omgång 1997. Tyvärr dömdes det bort eftersom han var offside.
  • Hans son Kasper Schmeichel spelar som målvakt för Manchester City. Han kallades in i den danska U-19-truppen i augusti 2003 och har varit utlånad till League Two-laget Darlington. Kasper spelar numera i Leicester och har gjort i flera år.
  • Han brukade arbeta som expert för BBC fram till 2005, då han blev avskedad på grund av sina ”långsökta meningar”. Nu är han värd för direktsända Champions League-matcher på den danska tv-kanalen TV3+.
  • Schmeichel fick en hedersutmärkelse MBE år 2000. År 2003 blev han invald i English Football Hall of Fame och 2004 utsågs han till en av de 125 bästa levande fotbollsspelarna vid firandet av FIFA 100.
  • Han deltog i BBC:s Strictly Come Dancing.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *