Old Trafford – Manchester United Stadium

”Den vackraste, rymligaste och mest anmärkningsvärda arena jag någonsin sett. Som fotbollsplan är den oöverträffad i världen, det är en ära för Manchester och hemvist för ett lag som kan göra underverk när de är välvilligt inställda.” Sporting Chronicle: Lördag 19 februari 1910. 

Läs mer om Manchester United

Old Trafford – En av världens kändaste arenor

Ovanstående ord skrevs på Old Traffords öppningsdag 1910. Manchester United hade just flyttat från sin gamla stadion på Bank Street, Clayton, till en ny stadion i Old Trafford-området i västra Manchester. Den byggdes 1909 för den då enorma summan av 60 000 pund och var terrasserad på tre sidor med en sittande huvudtribun i söder under tak. Stadion hade en maximal kapacitet på 80 000 personer och ritades av den berömda skotska arkitekten Archibald Leitch, som också ritade läktarna på Hampden Park, Ibrox Stadium och White Hart Lane.

Publikrekord

År 1911 och 1915 hölls finalen i FA-cupen och 1920 hade arenan sin största publiksiffra någonsin med 70 504 åskådare för en ligamatch mot Aston Villa. Halvfinalen i FA-cupen mellan Wolves och Grimsby 1939 överträffade detta med 76 962 åskådare, en siffra som gäller än idag. Det ursprungliga taket på Leitchs södra läktarplats byttes ut på 1930-talet. Hörnen på den södra läktaren täcktes också och ett delvis tak lades till på den norra sidan. Stadion skadades svårt under andra världskriget och under en tid spelade United på lokalkonkurrenten Manchester Citys Maine Road 1946-1949 medan återuppbyggnadsarbetet pågick.

När Old Trafford åter öppnades 1949 hade den byggts om exakt som den hade varit före kriget. Ett tak lades senare till på Stretford End på 1950-talet, men alla läktare hade dålig utsikt på grund av den gammaldags utformningen av takstolparna. I mitten av 1960-talet påbörjades utvecklingen av moderna utskjutande läktare på norra och östra sidan av planen i tid för VM.

Manchester United Blogg

Ny konstruktion – En pågående tillbyggnad

Den nya konstruktionen hade terrasser på framsidan och en större sittplatssektion på baksidan. Klubbens ägare, familjen Edward’s, hade som huvudplan att så småningom ha utskjutande läktare på alla fyra sidorna av planen. Old Trafford var en av spelplatserna för VM 1966 med tre matcher och var också platsen för omspelet av FA-cupfinalen 1970 mellan Chelsea och Leeds. Stadion blev också den första stadion som på 1970-talet byggde upp staket för att bekämpa störningar från publiken. Successivt byggdes hela arenan om med tak som kanter över årtiondena, vilket kulminerade 1994 med Stretford End.

Stretford End

Den västra sidan av planen kommer för många fans alltid att vara den legendariska Stretford End. Bakom målet fanns en svallande massa av nästan 20 000 stående United-fans som var bland de mest högljudda i Storbritannien. Det har en gång uppmätts att brölet från publiken var högre än ett jumbojet som lyfter. Den sista matchen som spelades på den berömda gamla terrassen var en 3-1-seger mot Spurs den 2 maj 1992. Den nya, 10 miljoner pund kostnaden, helt fristående läktaren med alla sittplatser färdigställdes till starten av säsongen 1993-94 och hade en familjesittplats. Under hörnet finns spelarnas omklädningsrum/tunnel och lounge.

På 1960-, 70- och 80-talen kunde över 58 000 personer trängas på Old Trafford. Men i början av 1990-talet, efter Hillsbrough-katastrofen, krävde Taylor-rapporten att Englands topplag skulle ha arenor med alla sittplatser. Old Traffords masterplan från 1960-talet var nu färdig och stadion var en perfekt skål, men med United mer populärt än någonsin var den minskade kapaciteten på 44 000 helt otillräcklig.

Publikkapaciteten har skiftat under åren

Detta ledde till ytterligare expansion 1995-96 med byggandet av den jättelika trevånings norra läktaren, som rymmer 26 000 personer och som ökar kapaciteten till nästan 56 000 personer. North Stand, som är cirka 30 meter hög, har fyra trapptorn, flera hissar och det största enskilda utskjutande taket i Europa.

Denna massiva, bryggande struktur tornar upp sig över planen och skrämmer motståndarlagen. Den kostade 19 miljoner pund att bygga (plus 9 miljoner pund för att köpa marken) och rymmer också det utmärkta Manchester United-museet på tre våningar (öppet under icke-matchdagar) och ett glittrande troférum. Här finns också restaurangen Red Cafe och två lager med ”Sky”-lådor. Tribunen ligger ovanpå United Road, som går genom en tunnel under den.

Man UTD Old Trafford

South Stand – Old Trafford

South Stand är den minsta läktaren på Old Trafford, men här finns ledarbänken, regissörs-, TV- och poliskontrollboxarna samt lyxiga restauranger och ledarsviter. Den syns sällan på TV eftersom den innehåller TV-portalen, som tittar norrut. Spelartunneln brukade ligga i mitten av läktaren, men 1993 flyttades den till det sydvästra hörnet. Den gamla tunneln finns fortfarande kvar och är öppen för speciella tillfällen och stadionvisningar. Sittplatserna lutar i en annan vinkel än resten av stadion, vilket gör att de är något lägre än de andra läktarna. De första cirka 20 raderna av sittplatser runt alla fyra sidorna av planen ligger under gatunivå.

East Stand – Old Trafford

East Stand var hemvist för de inbitna K-Stand United-fansen (av vilka många har flyttat till Stretford End) samt för bortasupportrarna i det sydöstra hörnet och handikappsektionen. Den var tidigare känd som Scoreboard End, som kallades så på grund av den stora resultattavlan som fanns där fram till slutet av 60-talet, då en elektronisk resultattavla installerades. Denna resultattavla ersattes nyligen av fyra moderna elektroniska resultattavlor som är placerade runt om på arenan.

Som en del av en ombyggnad på 30 miljoner pund för att bygga en andra nivå i båda ändarna öppnades East Stands övre däck i januari 2000, vilket gav en kapacitet på 61 000 personer. På utsidan finns en stor färgad glasfasad som liknar ett modernt kontorshus. Nedanför ligger den enorma Manchester United Megastore där alla tänkbara typer av klubbvaror finns tillgängliga. Ovanpå Megastore-entrén står Sir Matt Busby-statyn. Den avtäcktes i maj 1996 och tittar stolt ut över förskolegården i anslutning till den väg som bär hans namn, Sir Matt Busby Way. På vänster sida finns minnestavlan från München och den berömda Münchenklockan som minner flygkraschen den 6 februari 1958 finns i det sydöstra hörnet.

Nu nära 70 000 åskådare igen

I augusti 2000 lades den andra nivån av sittplatser till på Stretford End / West Stand, vilket ger en total kapacitet på 68 217 platser. Du kan också se många banderoller draperade över det övre läktaren, skapade av United-fans för att hylla den tidigare historien och håna rivaler. En staty av 60-talets anfallare Denis Law i den övre hallen placerades där 2002 – Law var känd som ”The King of The Stretford End”.

Många hävdar att atmosfären på Old Trafford inte är lika bra som den en gång var. Ironiskt nog är det legenden om Old Trafford-atmosfären som har lockat turisterna, men de är delvis ansvariga för dess nedgång. Sir Alex Ferguson har ofta klagat över bristen på sång och låga ljudnivåer, men en särskild sångzon på West Stands övre plan har gjort den till den mest högljudda delen av planen.

Semifinal i Euro 1996 – Old Trafford

Old Trafford var en av spelplatserna för Euro 96 och stod för fem matcher, inklusive en semifinal. Det har också varit en årlig plats för en av FA-cupens semifinaler och är en vanlig hemmaplan för det engelska landslagets hemmamatcher. Den 28 maj 2003 hade stadion äran att vara värd för Champions League-finalen mellan AC Milan och Juventus, som Milan vann med 3-2 på straffar efter 0-0.

År 2005 påbörjades en utveckling på 45 miljoner pund för att fylla ut hörnen vid de nordvästra och nordöstra kvadranterna, vilket skapade en kapacitet på 76 211 personer i maj 2006 och återställde ”skål”-effekten på två tredjedelar av planen. Utbyggnadsarbeten på den södra sidan planeras inte inom den närmaste framtiden på grund av begränsat utrymme och kostnader. Det närliggande järnvägsspåret skulle kunna byggas över, men klubben skulle då behöva köpa upp till femtio närliggande hus till stora kostnader och störningar för de lokala invånarna.

Old Trafford Man utd

Manchester United har satsat på Old Trafford

Klubben har under de senaste 14 åren spenderat totalt 114 miljoner pund på att bygga om stadion, men den totala kostnaden för en ny södra läktaren skulle nästan motsvara den summan igen, med uppskattningar på omkring 90-100 miljoner pund. Det långsiktiga målet för klubben måste dock vara att bygga om den södra läktaren i liknande stil som den norra och med fyllda SW/SE-hörn skulle den få en kapacitet på hela 96 000 platser – större än den nya Wembley-arenan på 90 000 platser.

Old Trafford är utan tvekan en av de största och mest berömda idrottsarenorna i världen. I en tid då många klubbar flyttar från sina traditionella hem och även om arenan genom åren har förändrats till oigenkännlighet, kommer magin i Old Trafford alltid att finnas kvar. Under en stor matchdag eller en Europakväll är atmosfären lika bra som på någon annan plats i världsfotbollen. The Theatre of Dreams (som Bobby Charlton kallade den) är Storbritanniens största klubbplan och ett passande hem för världens mest kända fotbollsklubb.

Old Trafford har en total kapacitet på 76 212 platser. (Kapacitetssiffrorna för varje läktarplats är inte exakta siffror)

Norra läktaren: 25 500 = 102 stolsrader
Nedre: 4 250 = 17 rader
Övre: 8 000 = 32 rader
Andra nivån: 8 250 = 34 rader
Tredje raden: 5 000 = 19 rader

Östra läktaren: 11 500 = 89 rader
Östra läktarens nedre del: 1 500 = 17 rader (handikappsektionen)
Östra läktaren övre: 4 000 = 32 rader
East 2nd Tier: 6 000 = 40 rader

Västra läktaren: 12 000 = 89 rader
West Stand lägre: 2 000 = 17 rader
West Stand upper: 4 000 = 32 rader
Västra 2:a nivån: 6 000 = 40 rader

Södra läktaren: 11 500 = 48 rader
Nedre: 2 500 = 11 rader
Övre: 8 500 = 37 rader

Nedre hörn: 1 500 = 48 rader x 4

Övre nordöstra kvadranten: 4 000 = 33 rader (högst)

Övre nordvästra kvadranten: 4 000 = 33 rader (högst).

Ledningsrutor: 1,000

(bestäms av det högsta antalet besökare under perioden)

1910-1939: Kapacitet: 80 000

1945-1960: Kapacitet: 67 000

1960-1974: Kapacitet: 65 000

1975-1980: Kapacitet: 60 000

1980-1988: Kapacitet: 58 000

1988-1990: Kapacitet: 48 000

1990-1994: Kapacitet: 45 000

1994-1996: Kapacitet: 43 000

1996-1999: Kapacitet: 55 000

2000-2001: Kapacitet: 61 000

2001-2005 Kapacitet: 68 000

2006: Kapacitet: 76 212

Manchester United

Old Trafford – Manchester United Stadium

En av världens mest berömda och beryktade fotbollsarenor alla kategorier. Det är en upplevelse i sig att vistas här och se Manchester United spela sina hemmamatcher här. Har du inte varit här, så gör absolut ett besök till Manchester och njut av fotboll på Old Trafford.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *