Aaron Wan-Bissaka: Man Utd kan göra mer för att få mer

Manchester United-stjärnan Aaron Wan-Bissaka har snabbt blivit gårdagens nyhet efter Diogo Dalots uppgång under den nya managern Ralf Rangnick. Det har inte hjälpt att den tyske chefen enligt uppgift sagt till klubbcheferna att engelsmannen inte var tillräckligt bra för att spela för United.

Mera United

Wan-Bissaka är inte förstaval just nu

Om man lägger dessa rykten åt sidan har Dalot förvisso gjort det mesta av de chanser han fått, men han fick till stor del dessa chanser i första hand på grund av Wan-Bissakas frånvaro. Den före detta Crystal Palace-mannen var borta under en längre tid på grund av skada eller sjukdom och därför kallades portugisen in för att fylla ut.

De Röda Djävlarnas behov av bredd i de senaste matcherna har varit uppenbart, särskilt i 4-2-2-2-2-formationen, så Dalots anfallstalanger lyste naturligtvis fram. Till och med Rangnick uttalade sig offentligt om att den före detta Porto-mannen var en bättre anfallare än försvarare, men berömde honom senare för att han förbättrat den delen av sitt spel.

Manchester United Fotboll

Hur man hjälper till

Wan-Bissaka är en före detta yttermittfältare så det verkar förbryllande att han antingen är obekväm eller oförmögen att attackera med övertygelse på högerkanten. Även om han är något begränsad i den delen av fotbollen finns det kanske saker Rangnick kan göra berätta hjälpa honom.

Fansen behövde bara påminnas om Valencias plötsliga svårigheter på högerkanten för att se likheterna mellan de två spelarna. Ecuadorianen spelade till en början briljant som ytterback men verkade senare tappa ångan och lämnade till slut klubben. Både Valencia och Wan-Bissaka kan beskrivas som endimensionella, vilket i sig inte är något dåligt, men om man sätter dem under lupp ser det ut som om de misslyckas.

Den före detta Wigan-mannen var en sorts enformig ponny, men inte på ett dåligt sätt. Han använde sitt sensationella tempo och sin acceleration för att slå sin man och levererade sedan pricksäkra crossar gång på gång. Det var det som gjorde honom så framgångsrik.

Valencia och Wan-Bissaka

När Valencia förvandlades till ytterback hade han inte det stöd han hade som ytterback och fick ofta ta sig an två djupa, defensiva spelare tack vare Uniteds brist på bredd. Han hade det svårt. Wan-Bissaka är liknande i det avseendet. United kan hjälpa honom genom att se till att den som spelar framför honom ger bredd och låter honom överlappa med mycket stöd.

Naturligtvis borde den spelaren vara Jadon Sancho, men han har sina egna problem och det är en historia för en annan dag. Wan-Bissaka är inte nödvändigtvis dålig på att anfalla utan han är snarare endimensionell i hur han gör det. Ge honom de rätta verktygen så kommer han inte att se lika dålig ut och kanske kan han återupptäcka sitt offensiva sätt.

Låt Wan-Bissaka fokusera på det han är bra på och han kommer inte att göra dig besviken när United behöver honom för att leverera en avgörande cross till lagets anfallare.

Hur man inte använder Wan-Bissaka

Om du isolerar honom och förväntar dig att han ska hålla högerkanten på egen hand som Liverpools Trent Alexander-Arnold så kommer han att svika dig. Wan-Bissaka bör förbättras när han återvänder eftersom United nu spelar i en 4-3-3-formation så han kommer att ha Scott McTominay som skyddar honom.

Han kommer också att ha Bruno Fernandes till höger på det centrala mittfältet, och om han har Sancho eller kanske till och med Marcus Rashford till höger så borde den extra bredden och stödet göra att han kommer att komma till sin rätt. Nu kan Rangnick med rätta ställa sig frågan om det är värt att skräddarsy allt kring Wan-Bissaka.

Det är en ännu viktigare fråga när man tänker på Dalots form och om det kanske är lättare att lära honom att försvara än att lära Wan-Bissaka att attackera. Det kommer att vara Rangnicks beslut och det kommer att bli intressant att se, särskilt med tanke på att det potentiellt kan påverka nästa managers beslut också.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *