Woodgate: Ge Howe tid att bygga Newcastle

Jonathan Woodgate hoppas att Newcastle United förblir tålmodiga med Eddie Howe i sin långsiktiga satsning på att bli utmanare i Premier League. Newcastle har återigen fokuserat sina sikten på toppen av tabellen efter ett lukrativt övertagande av ett konsortium som backas upp av Saudiarabiens Public Investment Fund, den rikaste ägaren i världsfotbollen.

Den engelska fotbollen

Newcastle kämpar just nu mott nedflyttning

För tillfället kämpar dock Magpies mot nedflyttning under Howe – den första tränaren som utsågs av de nya ägarna i november. Newcastle var utan seger när Howe tog över och har sedan dess bara lagt till två segrar och ligger kvar i bottenskiktet med nedflyttning som ett stort bekymmer.

Men efter ett transferfönster i januari där Newcastle var de mest spenderande i Europa och betalade omkring 90 miljoner pund för fem spelare, tror Woodgate att de kommer att hålla sig kvar. Den före detta Newcastle-försvararen berättade för Stats Perform: ”Några av de prestationer som de har presterat har varit riktigt bra – särskilt hemma har de varit hyggliga.

Newcastle United

Man bör ge Howe tid att återuppbygga Newcastle

”Okej, borta från hemmet har de haft några svåra resultat, men de är ett bra lag. ”Och man måste ge Eddie Howe tid att verkligen genomföra det han vill göra, för han är en fantastisk manager.” Det var en känsla som Woodgate upprepade när han diskuterade potentialen för Newcastle att utmana om titeln, vilket de gjorde under hans tid i klubben mellan 2003 och 2004.

”Du tittar på fem år, fem till tio år”, sade Woodgate. ”Det beror på vilka spelare du kan köpa, och förhoppningsvis kan de stanna hos Eddie Howe, för jag vet att han kan bygga något där. ”Vi hade ett fantastiskt lag där. Vi var unga, energiska, bra spelare, engelska spelare som verkligen hade den där hungern.

”Vi hade fantastiska seniorspelare, Gary Speed, Alan Shearer, Shay Given, Steve Harper, på den tiden, som var riktigt bra bakom kulisserna och bra med de unga spelarna också.

”Man behöver rätt balans och rätt blandning för att bygga ett lag. Det hade vi i det laget under Bobby Robson-eran.”

Man behöver balansera laget och framtiden

”Balans” är nyckeln igen nu, säger Woodgate, och han tror att Newcastle kan ha hittat den i januari genom att skriva kontrakt med försvararna Kieran Trippier, Matt Targett och Dan Burn, mittfältaren Bruno Guimaraes och anfallaren Chris Wood. Woodgate, som själv allmänt anses vara Newcastles bästa mittback under Premier League-eran, ser i Burn en spelare som har ”förbättrats fantastiskt bra”. Guimaraes, menar han, ”är en mycket bra signering”.

”Jag tror att de behövde någon annan på mitten av planen för att verkligen vara svåra att spela mot, eftersom Newcastle ibland kan vara lätta att spela mot”, tillade den före detta engelsmannen. ”Genom att sätta [Guimaraes] i mitten av planen blir det mycket svårare nu för lagen att bryta ner dem.”

”De har fört in den där balansen”, avslutade Woodgate. ”De behövde två ytterbackar, de behövde en mittback och de behövde en mittfältare och en mittfältare för att hjälpa Callum Wilson. ”Så jag tycker att det har varit ett mycket bra fönster och de har inte spenderat för mycket pengar. De har inte spenderat 200 miljoner pund som alla trodde att de skulle göra, utan de har hållit det fint.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *