Guardiola om Ward-Prowse: ”Världens bästa frisparkssläggare”

Pep Guardiola upprepade sin beundran för James Ward-Prowses frisparkar och insisterade på att mittfältaren från Southampton är världens bästa över döda bollar. Manchester City-managern beskrev Ward-Prowse som den bästa frisparksskytten han någonsin sett i december 2020 efter att hans lag vunnit med 1-0 på St Mary’s Stadium.

Den engelska fotbollen

Gjorde spektakulärt mål senast

Den engelske landslagsmannen gjorde ett spektakulärt långdistansmål i 3-1-förlusten mot Wolves förra veckan som tog honom till 12 mål från direkta frisparkar i Premier League, en siffra som endast överträffas av David Beckham (18) i tävlingens historia.

Sedan starten av 2012-13, Ward-Prowse’s första i Englands högsta liga, är det bara Hakan Calhanoglu (14), Miralem Pjanic (15) och Lionel Messi (33) som har gjort fler mål direkt från frisparkar. Hans 12 mål har dock kommit från bara 90 försök, vilket ger honom en konverteringsgrad på 13,3 procent, en siffra som bara överträffas av Paulo Dybala (13,5 procent) bland spelare som gjort minst 10 sådana mål under den tiden.

Ward-Prowses repertoar sträcker sig dock längre än till spektakulära mål: han har skapat 224 chanser från fasta situationer under de senaste 10 säsongerna och gett 19 assist, siffror som bara slås av Calhanoglu och Dani Parejo i Europas högsta ligor.

unga talanger

Han utgör ett stort hot så snart de har frispark

Inför lördagens match på Englands sydkust uppmärksammade Guardiola återigen det hot som 27-åringen utgör. ”Han är den bäste frisparksläggare jag någonsin sett, just nu i världen”, sade han. ”Ingen spelare är en bättre tagare än Ward-Prowse.

”Han är så bra att vi kanske saknar lite grann den här kvaliteten hos en fotbollsspelare: en kille som anpassar sig i samma position, en lagspelare, stor kvalitet utan boll, med boll, förstår spelet. ”Frisparkarna och hörnor är exceptionella. Vi måste vara mer uppmärksamma.”

Genom att besegra Southampton på bortaplan den sista dagen av säsongen 2017-18 vann City sin första Premier League-titel under Guardiola och blev det första laget i Englands högsta liga som tog 100 poäng på en enda säsong.

Deras senaste besök ger chansen till ytterligare ett historiskt ögonblick, eftersom ett oavgjort resultat skulle innebära att Guardiola når 500 poäng sedan han tog över ledningen 2016. City har redan samlat minst 38 fler än något annat lag i tävlingen under den tiden, och 108 fler än Manchester United.

City går för 500 poäng sedan Guardiola tog över

När Guardiola fick frågan om milstolpen sa han dock: ”Jag tänker inte på detta när det inte har hänt. Det kommer att hända förr eller senare. ”Southampton. Vi kämpade i den första matchen förra säsongen när vi spelade där. När vi spelade hemma vann vi, men vi kämpar i aktionerna. Southampton är ett tufft lag. Ett riktigt tufft lag.”

Guardiola, som bekräftade att Riyad Mahrez har fått en veckas ledighet efter att Algeriet åkte ur Africa Cup of Nations, har sett sitt lag bygga upp en 11-poängsledning i toppen av tabellen med en match kvar tills Premier League tar två veckors uppehåll. Han sade att det inte kommer att bli något träningsläger i Abu Dhabi under det uppehållet på grund av oro för coronavirus.

”Vi talade med klubben och det är inte säkert att åka alla tillsammans med viruset”, sade han. ”Istället beslutade vi att alla ska åka för sig själva med familj och vänner.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *