Vem blir Newcastles nästa tränare?

Kandidaterna till att bli Newcastle Uniteds nästa manager. Timmarna efter att övertagandet av Newcastle United bekräftades medgav Steve Bruce att han inte skulle bli förvånad om han förlorade sitt jobb. Den före detta Manchester United-försvararen har sällan varit särskilt populär under sina två år på St James’ Park, och med Saudiarabiens Public Investment Fund (PIF) och deras häpnadsväckande finansiella makt som nu har kontroll över saker och ting, förväntar sig fansen en mer högprofilerad kandidat som ska leda förstalaget.

Här läser du om fotboll i vår blogg.

Vem blir Newcastles nästa tränare?

Även om Bruce förväntas föra samtal med de nya ägarna nästa vecka finns det förslag om att han kan lämna sin roll före hemmamatchen mot Tottenham den 17 oktober. Vem kan väljas för att leda Magpies in i en ny lovande era? Stats Perform tittar på några av favoriterna.

Newcastle United

Antonio Conte

Efter att ha lämnat Inter i slutet av förra säsongen är Conte ett idealiskt val för Newcastle: en elittränare med erfarenhet från Premier League som för närvarande är en fri agent.

Conte vann 2016-17 Premier League-titeln med Chelsea och FA-cupen året därpå. Han vann 50 av sina första 73 matcher som ansvarig i Englands högsta liga, ett rekord som endast överträffades av Jose Mourinho (50 segrar på 63) och Pep Guardiola (50 segrar på 69) vid den tidpunkten.

Italienaren avslutade sedan Inters tioåriga väntan på Scudetto innan han slutade före den här säsongen, vilket belyser den risk som är förenad med att utse en så flyktig tränare. Stöd ändå hans krav på transfermarknaden och det brukar ge utdelning på kort sikt. Om Newcastles ägare är ute efter en avsiktsförklaring finns det inte många bättre kandidater.

Brendan Rodgers

Rodgers tippades för Tottenham-jobbet när Mourinho lämnade men var tydligen engagerad i Leicester City. Nya rapporter har dock antytt att han skulle kunna frestas av det projekt som nu utvecklas i Newcastle.

Den förre Liverpoolchefen har gjort det extremt bra med Leicester, med två femteplatser i ligan i rad och en lysande FA-cuptriumf förra säsongen, men han har kanske tagit Foxes så långt som han realistiskt sett kan. Även om en femteplats inte är att försmå, höll Leicester en plats i topp fyra under större delen av de två föregående säsongerna, medan de har haft en likgiltig start på den här säsongen.

Rodgers skulle också erbjuda Newcastles fans den typ av attraktiv fotboll som de kommer att längta efter under den nya eran.

Steven Gerrard

Enligt uppgifter håller Gerrard ett vakande öga på utvecklingen på St James’ Park och skulle vara ett välkommet val bland supportrarna med tanke på sin bakgrund som Premier League-spelare.

Förra säsongen ledde den före detta Liverpool-kaptenen Rangers till den skotska titeln utan att förlora en enda match, och de är på väg att försvara den kronan efter en lovande start på 2021-22.

Gerrard skulle vara en större chansning än några av de mer erfarna kandidaterna, men han har utan tvekan förtjänat möjligheten.

Roberto Martinez

Barcelona sades försöka räkna ut hur de skulle ha råd att ersätta Ronald Koeman med Martinez förra månaden, även om den förstnämnde behåller sitt jobb för tillfället.

Efter att ha sett Belgien ge upp en 2-0-ledning och förlora mot Frankrike i Nations League-semifinalen anklagade en djupt frustrerad Martinez sitt lag för att ha kastat bort fem års arbete, vilket gav bränsle åt ryktena om att han känner att hans tid med Röda Djävlarna närmar sig sitt slut.

Martinez gjorde en chock genom att vinna FA-cupen med Wigan Athletic 2013, även om hans satsning på offensiv fotboll inte kunde hålla dem kvar i divisionen och hans tid i Everton slutade i besvikelse efter en inledningsvis lysande start. Men han sa så sent som i veckan till Goal att hans idealiska nästa jobb var ett långsiktigt projekt och att det ”inte spelar någon roll var i världen det kan vara”.

Eddie Howe

Trots att Howe har varit aktuell för Celtic-jobbet är han överraskande nog fortfarande obunden sedan han lämnade Bournemouth, klubben som han hjälpte till att leda från Englands fjärde division till Premier League.

Liksom Martinez fick Howe beröm för den attraktiva fotboll han lyckades locka fram ur relativt obeprövade spelare, även om även han inte riktigt kunde bemästra balansen mellan positivt spel och defensiv disciplin, vilket ledde till att Bournemouth degraderades 2019-20.

Det fanns också kritik mot Bournemouth’s transferutgifter under Howes tid i Premier League: Dominic Solanke, som värvades för ungefär 19 miljoner pund från Liverpool 2019, gjorde bara tre mål på 42 framträdanden i högsta ligan (även om hans Championship-form sedan dess har förbättrats avsevärt).

Rafael Benitez

Benitez återkomst skulle utan tvekan välkomnas av Newcastles fans, som generellt sett har stor respekt för honom efter hans tre år i klubben innan han flyttade till Kina.

Trots att han inte lyckades rädda dem från nedflyttning 2016-17 ansågs spanjoren vara en topptränare som hämmades av Mike Ashleys ägande och en brist på betydande investeringar i truppen. Efter att ha vunnit Championship 2017 slutade Newcastle på tionde plats under sin första säsong tillbaka i högsta ligan, men bara på 13:e plats under de två följande kampanjerna.

Att locka bort honom från Everton skulle varken vara lätt eller billigt, men hans erfarenhet av att vinna stora troféer och hans relation med supportrarna skulle utan tvekan göra honom till det mest populära valet som manager. Det blir spännande att se vem som får jobbet som Newcastles nye manager denna höst/vinter, för jag tror inte Steve Bruce blir kvar vid rodret.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *