UEFA åtar sig att uppnå noll koldioxidutsläpp senast 2040

UEFA planerar att nå nettonoll koldioxidutsläpp till 2040 och halvera dem under de kommande åtta åren som en del av ett hållbarhetslöfte. Den europeiska fotbollens styrande organ har anslutit sig till FN:s kampanj Race to Zero efter att ha lanserat sin egen hållbarhetsstrategi i december.

Det är ett tufft klimatmål av UEFA

Målet är att minska utsläppen av växthusgaser med 50 procent fram till 2030 som en del av planerna på att uppnå nettonoll koldioxidutsläpp 2040 ”inom UEFA, vid UEFA-evenemang och i samarbete inom europeisk fotboll”.

”Klimatförändringarna är ett av de största hoten mot samhället i dag och vi har tyvärr sett hur översvämningar och väderförhållanden som inte passar årstiden har ödelagt infrastrukturen över hela världen”, sade ordförande Aleksander Ceferin.

”Övergången till en blomstrande, grön ekonomi är absolut nödvändig och måste vara en del av lösningen. Fotbollen kan spela en viktig roll när det gäller att införa nya standarder i detta avseende och öka medvetenheten över hela världen.”

UEFA Klimatmal 2040

Det krävs ledarskap inom fotbollen för att nå dessa klimatmål

Lindita Xhaferi Salihu, Sectoral Engagement Lead (Sport for Climate Action) vid FN:s klimatorganisation, tillade: ”Precis som inom fotbollen krävs det ledarskap, motståndskraft och lagarbete för att ta itu med klimatförändringarna, och vi ser fram emot att arbeta med UEFA för att tillämpa dessa standarder på planen och utanför arenan.”

UEFA har intensifierat sina initiativ för att bidra till att bekämpa klimatförändringarna efter anklagelser om ”greenwashing” i kölvattnet av Euro 2020. På grund av oro över miljökostnaderna för att arrangera en turnering i 11 värdstäder – Wales fans tvingades resa mer än 12 000 kilometer bara för två gruppspel i Baku – lovade UEFA att kompensera 405 000 ton koldioxid som produceras av fans och personal som reser till matcherna.

Det fanns också planer på att plantera 50 000 träd i var och en av värdstäderna, men UEFA lade dem på hyllan förra året med hänvisning till pandemins effekter, eftersom uppmärksamheten riktades mot andra projekt.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *