Har Simeones Atletico Madrid förlorat sin glädje efter 10 år?

Det är möjligt att ingen manager i europeisk fotboll har haft en större omvandlingseffekt på en klubb under det här århundradet än vad Diego Simeone har haft i Atletico Madrid.

Naturligtvis är det omöjligt att faktiskt bevisa/förneka det, men när man betänker att hans åtta troféframgångar är nästan en fjärdedel av alla större silverpjäser som klubben någonsin vunnit, skulle de flesta motargument försvinna.

Denna säsongen har inte varit enkel

Ändå har 2021-22 varit långt ifrån smidigt, och de kan gå in i söndagens resa till Villarreal med 17 poäng bakom topplagen Real Madrid, förutsatt att Los Blancos slog Valencia 24 timmar tidigare. En del av Atleticos problem är att de verkar ha förlorat den defensiva soliditet som har varit en hörnsten i Simeones taktiska plan under hans decennium i klubben.

Söndagens match blir den första sedan tioårsdagen av hans båge som Atleticos tränare den 7 januari 2012, vilket ger möjlighet att se hur stor utmaning den här säsongen visar sig vara.

Atletico Madrid

11 bortamatcher, inget rent mål

Ingenting är mer betecknande för Atleticos nuvarande ohälsa än deras svårigheter att stänga ut lag – de blir inte slagna, men vi är så vana vid att se dem skryta med det smartaste försvaret i LaLiga.

Det är helt enkelt inte fallet den här säsongen.

Deras 22 insläppta mål är bättre än sju lag och är inte långt ifrån att vara dubbelt så många som Sevilla (13), LaLigas starkaste försvar den här säsongen.

Atleticos problem har varit särskilt framträdande på bortaplan. De har inte säkrat ett rent mål på bortaplan i LaLiga i någon av sina tidigare 11 sådana matcher, vilket är deras sämsta svit sedan december 2010 (17 matcher).

Inget lag har fler bortamål på bortaplan i de fem högsta ligorna än Atletico (85) sedan Simeones första match, men Manchester City (82) närmar sig snabbt.

Saknar hemmakänsla

De bortamatcher som tidigare antytts översätts även till nederlag, där Atletico förlorat var och en av de tre senaste matcherna på resande fot. Det är värt att komma ihåg att två av dessa kom till Madrid och Sevilla, etta och tvåa i tabellen, men vanligtvis är Simeones Atletico tillräckligt solida för att sådana sekvenser inte ska inträffa, oavsett motstånd.

Faktum är att Atletico före den här serien inte hade släppt in två eller fler mål i tre raka ligamatcher på bortaplan sedan januari/februari 2014. Om de förlorar mot Villarreal blir det deras första serie med fyra raka nederlag på bortaplan sedan december 2011, månaden då Simeone utsågs.

Gula ubåten på väg uppåt

Det var inte så länge sedan Unai Emery verkade vara i fara för att få sparken, då han förde samtal med Newcastle United men i slutändan avvisade dem. Vissa skulle till och med kunna påstå att hans uppvisning i lojalitet då köpte honom lite mer tid på Ceramica.

Som det visar sig verkar Villarreal som håller sig undan ha fungerat bra. Även om de kanske bara ligger så högt som åttonde plats är fjärdeplacerade Atletico bara fyra poäng före dem.

Deras senaste svit har varit avgörande för detta också, då de har vunnit var och en av sina fyra senaste ligamatcher, vilket är de flesta på varandra följande LaLiga-segrar som de har lyckats med under Emery.

Är det slut med Unai?

Atletico kan kanske ta tilltro till det faktum att Emery har ett fruktansvärt rekord mot Simeone. Han har aldrig besegrat argentinaren på 15 matcher i alla tävlingar, vilket är de flesta matcher som Emery har klarat av mot en annan tränare utan att ha vunnit under hela sin karriär.

Å andra sidan är varje rekord eller streak till för att brytas – just detta kan säkert inte fortsätta för evigt, och detta är ett av de mer slagbara Atletico-lagen som Emery har mött. Han kommer att hoppas att slutet på just den här serien är nära.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *