Premier League Julfakta: Kul och roliga saker om PL

Ja, det är årets underbaraste tid och vi är alla väldigt glada över att den stora mannen har varit här. Men vi är ännu mer uppspelta av det välbekanta med ett hektiskt Premier League-schema de närmaste dagarna! Vi förstår att du kanske är på väg att sätta dig på din middag eller snoozar efter att ha övergött dig redan, men varför inte smälta några välsmakande fakta om julens Premier League innan du sätter igång med nästa öl?

Undrar du var du kan njuta av en sådan pärla? Vi har täckt dig nedan, med hjälp av de glada små nissarna på Opta.

EN CRUZ FÖR JULTOMTEN I DECEMBER

Vi hoppas att du inte har något emot ett litet julgag som rubrik för det här avsnittet för att få igång oss…

Det verkade inte mer än passande att börja med en liten slump att en man med ett festligt tema i sitt namn står för det bästa förhållandet mellan minuter och mål under december månad (minst sex mål). Den mannen är den före detta Blackburn Rovers-anfallaren Roque Santa Cruz, som gjorde nio mål på 846 minuter, vilket ger ett förhållande på 94 minuter per mål.

Precis som Rudolph och resten av gänget i slutet av ett hektiskt skift på julafton kan Santa Cruz fortfarande tyglas.

Divock Origi har åtta decembermål på 760 minuter för ett mål var 95:e minut (bara bättre än Mick Quinns åtta på 779 för en kvot på ett mål var 97,4 minut). Liverpools lagkamrat Mohamed Salah har gjort en mäktigt imponerande 23 mål i december, med ett förhållande mellan minuter och mål på 102,1.

Julfakta PL

MAYNOR KUNGEN AV JULGRANSKARNA?

Pappershattar, julskämt och billigt monterade plastleksaker… ni älskar alla att dra en knäck på julen!

Och det har gjorts många knallskott under december månad i Premier League – inte minst Maynor Figueroas insats på 60,5 meter för Wigan Athletic mot Stoke City 2009, som fortfarande är det längsta av långdistansmål i tävlingen under kalenderårets sista månad.

Fullbackens snabba tanke med en frispark från egen planhalva tog Thomas Sorensen på sängen och smög sig in i mål.

Den tidigare Portsmouth-mannen Matt Taylor hade en förkärlek för mål på långa avstånd och hans berömda djärva volleyboll mot Everton 2006 mätte 40,6 meter.

Juan Mata (39,9 meter för Man Utd mot Stoke), Sebastian Larsson (39,4 meter för Birmingham City mot Wigan) och Kevin De Bruyne (38,3 meter för Manchester City mot Crystal Palace) placerar sig alla i topp fem.

LLORIS OCH MÅLVAKTERNA SOM GER UT VARORNA

Julen är, åtminstone under normala omständigheter, en tid då man umgås med sina nära och kära och äter rikligt med mat som inte är särskilt bra för oss. Det är naturligtvis också, om vi ska vara ärliga, en tid för att byta prylar vid julgranen och be en tyst bön om att den generösa köparen har behållit kvittona.

Inom fotbollen är det naturligtvis inte meningen att man ska vara generös med sina gåvor – men Tottenhams målvakt Hugo Lloris har varit särskilt generös med gåvor till motståndarlag vid den här tiden på året.

Frankrikes VM-vinnare har begått sju misstag under december månad, vilket är ett rekord i Premier League och ett mer än Red Devils nummer ett David de Gea.

TOMTEN ÄR INTE DEN ENDA BESÖKAREN I LAPPLAND

Jultomten åker varje år runt jorden för att leverera presenter till alla snälla pojkar och flickor, men 2001 var det en annan som kom från Lappland för att besöka England. Den finländske landslagsmannen Hannu Tihinen kom till West Ham på lån från norska Viking och gjorde passande nog sin Premier League-debut på annandag jul!

Totalt gjorde han endast åtta Premier League-matcher och vann bara en gång i Englands högsta liga. Kanske var skillnaden i kvalitet bara – ahem – poler åtskilda för Tihinen, som ändå var en del av det lag som minnesvärt besegrade Manchester United med 1-0 i FA-cupen i början av 2002.

RED DEVILS TOPPAR TRÄDET

Den gamla klyschan säger att det inte betyder något att vara högst upp i jul… men för skämten i den här artikeln är det mycket viktigt att vara högst upp i granen den 25 december!

Manchester United har suttit i en sådan position vid sju tillfällen, vilket är fler än något annat lag, men Liverpool – sex gånger – är det enda laget som har hållit toppositionen tre säsonger i rad efter att ha gjort det 2018, 2019 och 2020.

Totalt har elva lag lyckats ligga i topp under julen – Chelsea (5), Manchester City (3) och Arsenal (2) har föga förvånande också gjort det. Norwich City, Blackburn Rovers, Newcastle United (2), Aston Villa, Leeds United och Leicester City har också uppnått denna ära.

Det har förekommit 15 gånger att ett lag har legat på första plats den 25 december och jublat hela vägen till Premier League-titeln, men ingenting kan vara avgjort så här tidigt på säsongen.

SNÖBYS GÖR DET BÄTTRE ÄN SHEARER ÖVER JULEN

För en man med 260 Premier League-mål i bagaget borde det inte komma som någon överraskning att höra att den spelare som gjort flest mål under perioden från den 26 december till den 5 januari är Alan Shearer.

Newcastle Uniteds storspelare gjorde 23 mål mellan dessa datum, vilket är fem fler än de 18 som den före detta Liverpoolanfallaren Robbie Fowler gjorde.

Dimitar Berbatov och Jermain Defoe har 17 vardera, lika många som Tottenhamstjärnan Harry Kane, som har Shearers rekord i sikte.

JESUS STÅR UPP FÖR TILLFÄLLET

Julen är för många främst ett sekulärt firande nuförtiden, men den traditionella innebörden av julhelgen är att fira Jesu Kristi födelse. I Premier League har det vid sex tillfällen förekommit att en spelare med Jesus i sitt namn har gjort ett mål i december – fem av dessa har gjorts av Manchester Citys anfallare Gabriel Jesus.

Det andra målet gjordes av den före detta City-anfallaren Jesus Navas, som passande nog vid denna tid på året ofta levererade för andra – han producerade sex assist i december och samlade ihop 74 crosses från öppet spel.