Premier League data dykning: Snabb genomgång

Man City tappade poäng, Moyes är offer för Rashfords vana vid sena mål. Premier League-ledarna Manchester City tappade poäng för första gången på 13 matcher på lördagen, medan rivalerna Manchester United firade en seger som säkrades långt in i ”Fergie Time”. Lördagens match kanske inte var överfylld av mål, men det rådde ingen brist på berättelser och samtalsämnen.

Fotboll i England

Steven Gerrard var tillbaka på Merseyside för att möta Everton, medan David Moyes fick se sin besvikelse mot United fortsätta. Utan vidare fördröjning, här är en titt på de framstående Opta-fakta från några av de viktigaste matcherna…

Southampton 1-1 Manchester City: Ledarnas segersvit tar slut

Man Citys 12 matcher långa segersvit i Premier League avslutades av Southampton på St Mary’s. Det oavgjorda resultatet innebär att Saints har undvikit nederlag i båda ligamötena med City under en och samma säsong för första gången sedan 2002-03.

Det kunde ha gått ännu bättre för Southampton också, eftersom de faktiskt gjorde mål först – deras oförmåga att vinna tog dem till 77 tappade poäng från vinnande positioner i ligan under Ralph Hasenhuttl, 14 fler än något annat lag under samma period. Aymeric Laporte räddade oavgjort för City, genom att huvudet i Kevin De Bruynes inbjudande frisparksleverans.

Det var De Bruynes femte assist på bortaplan mot Saints i Premier League, en siffra som inte överträffats av någon bortaspelare på St Mary’s.

Fotbollsfakta england

Leeds United 0-1 Newcastle United: Magpies oroande svit på bortaplan förpassas till historien

Newcastle säkrade sin första bortaseger för säsongen på lördagen när man slog Leeds med 1-0. Det skedde i deras tionde match på bortaplan den här säsongen, vilket gör det till den längst in i en säsong som Newcastle har gått innan de fått en bortaseger sedan 2012-13, då det tog dem 12 försök.

Jonjo Shelvey fick in segermålet med en smart frispark – 61 procent av hans Premier League-mål har gjorts från utanför boxen, en siffra som endast David Ginola (67 procent) och Laurent Robert (65 procent) kan slå bättre bland spelare med minst 20 anfall i sitt namn.

Den insatsen förpassade Leeds till sitt första Premier League-nederlag mot ett lag som inledde dagen i bottenskiktet sedan december 2003.

Men om något lag skulle göra det, så tydde historien på att Newcastle hade en stor chans. Detta var trots allt deras sjunde seger på Elland Road i Premier League, ett rekord som de nu delar med Liverpool.

Manchester United 1-0 West Ham: Moyes har fortfarande inte lyckats slå sina tidigare arbetsgivare

Marcus Rashford var Man Utd:s hjälte här, och kom upp till trumf precis i slutet när David Moyes problem på Old Trafford fortsatte. Rashfords segermål var hans fjärde matchvinnande mål som kom i eller efter den 90:e minuten av en match i Premier League, vilket är det mesta av alla i tävlingens historia och minst dubbelt så mycket som för någon annan Man Utd-spelare.

Den förre United-bossen Moyes åkte därmed på sitt elfte Premier League-nederlag på bortaplan mot de röda djävlarna och förlängde sitt rekord att aldrig vinna som gästande manager på Old Trafford på 15 försök.

Endast Harry Redknapp (också 15) har lyckats med lika många bortamatcher på Old Trafford utan att vinna under Premier League-eran, medan West Ham fortfarande är utan framgång på 14 besök, en svit som sträcker sig tillbaka till maj 2007.

Everton 0-1 Aston Villa: Gerrard segrar på Merseyside-returen

Everton var inte bara utan manager mot Aston Villa, de var också utan styrning under den tillfälliga chefen Duncan Ferguson efter Rafael Benitez avskedande. Detta var första gången sedan åtminstone 2003-04 som Everton inte lyckades spela in ett enda skott under den första halvleken i en match på Goodison Park i vad som var deras 352:a hemmamatch under den perioden.

Gerrard njöt av sin återkomst till Merseyside, liksom Lucas Digne. Vänsterbacken anslöt till Villa för Everton först den här månaden och han blev den första spelaren att få en Premier League-assist mot Toffees på Goodison Park efter att tidigare ha spelat för dem sedan Nikica Jelavic i december 2014.

Förlusten gör att Everton bara har 19 poäng på 20 matcher den här säsongen, vilket är deras lägsta totalsumma i det här skedet av en kampanj sedan 1997-98 (17), då de gick vidare till sin lägsta Premier League-placering någonsin, 17:e plats.

Det finns dock betydligt mindre dystra utsikter för Villa för tillfället, eftersom detta var Emiliano Martinez 21:a rena mål sedan starten av 2020-21 – endast Ederson (31) och Edouard Mendy (24) har hållit fler under den tiden.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *