Lewandowski: Tonar ner Haaland hypen

Stor potential betyder inte att du förblir en stjärna.  Robert Lewandowski insisterar på att Erling Haalands imponerande form i Borussia Dortmund inte nödvändigtvis innebär att anfallaren kommer att vara en världsklass talang under de kommande åren. Haaland är en av de mest eftertraktade talangerna i världsfotbollen efter att ha gjort 80 mål på 79 matcher för Dortmund sedan han anslöt sig till klubben i januari 2020.

Haaland och Lewandowski på höga nivåer

Det är en målskörd som endast Lewandowski kan matcha under den perioden bland spelare från Europas fem bästa ligor, Bayern München-stjärnan har gjort 107 mål på 90 matcher. Haalands 80 anfall har kommit från en förväntad måluppfyllelse (xG) på 64, vilket innebär att han har gjort 16 mål mer än förväntat med tanke på sannolikheten för att skottet skulle gå in.

Ingen spelare från Bundesliga, Premier League, LaLiga, Serie A eller Ligue 1 kan skryta med en så stor xG-differential, med Lewandowski (12,3) bakom Luis Muriel (12,4) på tredje plats. Även om det inte går att ifrågasätta Haalands kvalitet framför mål har Lewandowski dock ifrågasatt om den norske landslagsmannen kommer att förbli lika produktiv under kommande säsonger.

Fotbollsresor till Bayern Munchen

Lewandowski njuter av att se Haaland

”Haaland är en fantastisk spelare som är rolig att titta på”, säger Lewandowski till den polska tidningen PilkaNozna. ”Men bara för att någon har stor potential betyder det inte att de kommer att vara en riktig stjärna i många år.” Om man bryter ner Haalands mål med Dortmund ytterligare har han gjort 96 procent av dem från insidan av boxen, jämfört med 84 procent för Lewandowski under den perioden.

Haaland har dock gjort betydligt fler mål med vänsterfoten (80 procent), medan Lewandowski är övervägande högerfotad och har gjort 67 procent av sina mål inom 18 meter. Duon är långt ifrån identiska när det gäller spelstilen också, vilket Lewandowski påpekade.

Lewandowski gör fler mål

”Jag gillar inte att jämföra en 33-årig spelare med en 21-årig spelare eftersom alla har sin egen utveckling”, sade han. ”Men han är stark, snabb och fysisk. Hans spel bygger på det. Jag har olika kvaliteter. Och vi vet inte hur han kommer att utvecklas…” Bara den här säsongen har Lewandowski gjort 10 mål mer än Europas näst bästa skytt i Karim Benzema (24 mål), med Haaland på tredje plats med 23 mål.

Den polske landslagsmannen fyller 34 år i augusti, men i en varning till sina rivaler om utmärkelsen Ballon d’Or 2022 tror han inte att han ännu är på topp. ”Mina prestationstester ger nu bättre resultat än förra året”, säger han. ”När det gäller siffrorna verkar det som om min bästa tid ännu inte har kommit. Jag känner mig bättre nu än vad jag gjorde för två år sedan.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *