Leicester City 1-0 Liverpool: Tappade Reds chansen nu?

Leicester City 1-0 Liverpool: Tre samtalsämnen som Foxes tjänar osannolik seger över titeljagande Reds

Liverpools förhoppningar om att vinna Premier League-titeln den här säsongen tog en smäll på tisdags-kvällen, då Leicester City lyckades ta alla tre poängen mot dem på King Power Stadium, tack vare ett enstaka mål av Ademola Lookman.

Förtjänt nederlag för Liverpool

Resultatet av den här matchen kommer att ha kommit som en stor chock för många, även om det inte är alltför svårt att förklara vad som hände. Det första man kan säga är att de flesta Liverpoolspelare gjorde överraskande dåliga individuella prestationer. Virgil van Dijk och Joel Matip i hjärtat av försvaret, tillsammans med Kostas Tsimikas som tog platsen för den avstängde Andy Robertson på deras vänsterkant, gjorde en hygglig insats. Resten av laget såg, för att uttrycka det enkelt, ut som om de inte hade fått någon frukost den morgonen.

Trent Alexander-Arnold, som vanligtvis står för många dödliga crossar, ett pålitligt alternativ för att spela invecklade kombinationer med Mohamed Salah på högerkanten, kom gång på gång till korta från sin vanliga kvalitet på bollen, och han togs alldeles för lätt ur position vid Leicesters mål. Fabinhos skydd av de bakre fyra var minst sagt läckande, medan Alex Oxlade-Chamberlain och Jordan Henderson inte kunde införa den nödvändiga kontrollen över förhandlingarna, saknade lugn och oftare än inte valde fel alternativ med bollen.

Leicester fotboll

Mane försökte hårt, men bollen verkade vägra att göra hans önskemål punktvis. Bortsett från Salahs straffmiss slarvade senegalesen bort den bästa chansen som Liverpool hade i matchen, fyra minuter innan man tog emot. Diogo Jota gav honom en härlig passning när han gjorde en inåtriktad löpning och undkom sin markör och bröt ut en mot en med den framstormande Schmeichel. Han stötte sitt skott över Leicestermålvakten, men också över ribban.

Ändå kom matchens avgörande ögonblick uppenbarligen i den 14:e minuten, när Wilfred Ndidis sena utmaning klippte Salah på vristen inne i boxen, egyptiern gick omkull och domaren Michael Oliver blåste i sin visselpipa. Salah brukar vara skoningslös från platsen, men den här gången var det ett överraskande dåligt skott som Kasper Schmeichel läste med lätthet och stoppade, innan Salah styrde in returen i ribban.

Salah missade straffen

Från den punkten såg Salah ut att vara berövad viljan att göra något betydelsefullt i den här matchen, och det var som att se en genomsnittlig spelare som hade tagit sig det yttre utseendet av en av de bästa i världen, iklädd Liverpools tröja med nummer 11. 29-åringen hade visserligen ytterligare en bra chans att göra mål i den 32:a minuten, efter att en smart passning från Henderson till slut bröt igenom Leicesters försvar, men Schmeichel förkortade vinkeln väl och gjorde ännu en fin räddning.

Diogo Jota befann sig i flera situationer som han vanligtvis inte gör några misstag från, men precis som med Mane och Salah var det inte hans dag.

Kort sagt, manager Jürgen Klopp ställde upp sitt lag på rätt sätt; faktumet att de hade 64 % av bollinnehavet, tog 21 skott (Leicester 6) och fick 12 hörnor (Leicester 1) bevisar att det inte var något fel på det system som utarbetades. Den här gången handlade allt om utförandet, som till Liverpools supportrars bestörtning var på en nivå som var förskräcklig för deras vanliga standard.

Leicesters kvicka motståndskraft vinner dagen

Ja, Leicester hade ganska mycket tur vid ett antal tillfällen i den här matchen, men de förtjänade sin tur. Liverpool slog ut dem ur Carabao Cup förra veckan, och medan Merseysiderna fick sin match mot Leeds United på söndag uppskjuten (på begäran av Leeds, bör det sägas, inte Liverpool), spelade Leicester en särskilt svår match på Etihad som de förlorade med 6-3 mot de regerande mästarna Manchester City. Och sedan tvingades de spela den här, drygt 48 timmar senare.

Foxes var utan utsedda mittbackar. Rodgers var tvungen att använda sig av mittfältarna Daniel Amartey och Ndidi i hjärtat av försvaret, flankerade av Timothy Castagne och 20-årige Luke Thomas. Men det verkar som om de förändringar som den tidigare Liverpoolchefen gjorde under matchen gjorde hela skillnaden.

I den 56:e minuten tog Rodgers ut Hamzah Choudhury och Kelechi Iheanacho för att ersättas av Youri Tielemans respektive Lookman, och det visade sig vara ett genidrag. Tielemans försåg Leicesters mittfält med mycket kreativitet jämfört med Choudhury, och Lookmans fräscha ben, tillsammans med några smarta taktiska råd som föddes ur observation av matchen, var avgörande för matchens enda mål.

Den vikarierande yttern tog plats på vänsterkanten och fick bollen precis när minut 58 gick ut. Han gick några steg mot mitten av planen och drog med sig Alexander-Arnold. Henderson misslyckades med att täcka det hål som lämnades gapande på det sättet och Kiernan Dewsbury-Hall utnyttjade det till perfektion, medan Lookman använde sin snabbhet för att undkomma Alexander-Arnold. När Dewsbury-Hall lämnade tillbaka bollen till honom sprang Lookman in i boxen i full fart och han sköt in i det närmaste nedre hörnet innan Van Dijk eller Matip kunde blockera honom.

Liverpool

Sänka tempot och stänga matchen

Nio minuter senare drog Rodgers tillbaka Maddison och skickade in Marc Albrighton, vars erfarenhet var till stor hjälp när Foxes försökte sänka tempot och stänga matchen.

Det var en stor seger för Leicester, i motgång, i nära anslutning till två svåra matcher. Rodgers kommer att vara stolt över det resultat man fick mot sin tidigare klubb, men ännu mer över de tre poäng man tog.

Oönskade sånger

Men medan deras hjältar var där ute och kämpade en fantastisk kamp med allt de hade, sjöng ett stort antal av Leicester-supportrarna på läktarna i King Power Stadium sånger som inte borde ha någon plats på ett idrottsevenemang, eller någon annanstans för den delen.

Den motbjudande sången ”Feed the Scousers”, som skapades för att håna Liverpools invånare och som hördes under hela matchen i tisdags, hänvisar till det faktum att nordvästra England genomgick en extremt svår tid på 1980-talet, då många av invånarna blev utan jobb när regeringen genomförde vad de kallade en ”managed decline” av området.

Liverpool som stad är under genomsnittet

I dag finns det ett antal städer i England som har en sämre genomsnittlig levnadsstandard än Liverpool, men oavsett vad som händer är fattigdom inget att skratta åt. Rasism på Premier League-stadion (och andra arenor över hela världen) har fördömts och är med rätta straffbar enligt lag i många länder, men det bör sägas att hånandet av fattigdomen visar på ett mycket liknande tankesätt – en känsla av berättigande hos förövarna, vilket ger upphov till diskriminering.

Kanske är det dags för Premier League att undersöka frågan och införa regler mot denna högst ovälkomna företeelse, eller åtminstone för klubbarna att genomföra projekt som syftar till att utbilda supportrar och avskräcka dem från att agera på ett sådant motbjudande sätt. Det finns saker som helt enkelt inte kan klassificeras som ”fotbollsskämt”. De har ingenting med fotboll att göra överhuvudtaget.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *