Kärleken till fotboll grundar sig i historien

Fotboll är och förblir tidernas allra största och mest folkkära sport. På proppfulla arenor, på sportbarer, i parker, eller i någons vardagsrum samlas människor för att dela glädjen och kärleken till fotbollen. Fotbollen för oss samman, stärker vänskapsband och banar vägen för nya relationer.

Inom fotbollsvärlden har även spelbolag utan svensk licens blivit platser för folk att betta och satsa pengar på sina favoritlag.

Men vad är det med fotboll som gör att vi känner såhär starkt? Har det alltid varit såhär och hur började allt?

Allt startade i Kina

Bollspel i allmänhet har funnits sedan urminnes tider och de tidigaste spåren av det vi idag kallar för fotboll hittar vi i Kina omkring 400 år f.kr. Man spelade även då i två lag och med två mål i form av bambustänger med nät emellan. Bollen som användes var gjord av läder och stoppad med fjädrar.

historien och fotboll

Fotbollen sprider sig till Europa

Likaså i europeiska länder som Italien och Frankrike fick fotbollen ett tidigt fäste. I renässansens huvudstad Florens, spelades ett liknande spel redan under 1400-talet vid namnet calcio – fotboll på italienska.

Vid den här tiden hade man utvecklat en strukturerad taktik med anfallare, försvarare och målvakter om ett lag på totalt 17 spelare.

I Frankrike och England kunde spelet vara mycket våldsamt och sporten ansågs ha kopplingar till anarkismen. I strävan om att stärka förtroendet för landets styre och arméns kapacitet ville kungahusen att folket istället skulle ägna sig åt bågskytte.

Fotboll förbjuds

I hopp om att lyckas sudda ut fotbollens popularitet utlyste man därför flera gånger om förbud mot fotbollen. Förbuden fick dock inte önskad effekt. I ett nytt försök om att få folk att sluta spela fotboll uppkom därför en helt ny yrkesgrupp vid namn football officers.

Fotbollspolisernas uppgift var att förhindra att fotboll spelades, en uppgift som visade sig vara omöjlig. Engelsmännens kärlek till fotbollen hade helt enkelt hunnit växa sig så pass stark att inget kunde rubba den.

Fotbollsregler införs

Från att ha varit ett gatuspel utan ett tydligt regelverk utvecklades folkfotbollen så småningom till den fotboll vi spelar idag. Den moderna fotbollens evolution tog fart i takt med industrialiseringens framväxt. Tidigare öppna ytor togs nu upp av stora byggnader i form av fabriker och bostäder och behovet av riktiga fotbollsplaner växte fram.

Fotbollen fick främst ett starkt fäste bland unga, framförallt på dåtidens internatskolor. På 1840-talet började de olika skolorna skriva ner regler, men eftersom reglerna skilde sig åt uppstod det ofta problem när elever från olika skolor mötte varandra.

I syfte om att skapa enhetliga regler för fotbollen gick därför ett par elever från Cambridge University i täten. De sammankallade elever från andra skolor till en regelkommité och tillsammans skapade man år 1858 Cambridgereglerna.

De nya reglerna fick spridning och i samband med detta bildades de första fotbollsklubbarna och först ut var Sheffield FC.

Efter sina studier bosatte sig många internatelever i London för att arbeta. Trots detta fortsatte många av de före detta internateleverna att spela fotboll och London kom att bli centrum för fotbollen i England. Kanske är detta en av anledningarna till att London idag har hela sex (!) fotbollsklubbar i den högsta ligan Premier League.

fotboll genom historien

En sport för alla

Fotbollen spred sig under åren snabbt till olika länder världen över och idag möter lagen varandra i olika cup-former som VM, EM, Champions League med flera.

Eftersom fotbollen i sig inte är en dyr sport att utöva välkomnar den medborgare ur samtliga samhällsklasser. Den skapar drömmar och hopp för den som har det allra sämst. Vem som helst med de rätta fysiska förutsättningarna har möjligheten att bli bäst i världen, oavsett hudfärg, nationalitet eller ekonomiska förutsättningar.

Fotboll inkluderar, skapar mening och framförallt – gemenskap. Därför är och förblir fotbollen världens största sport.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *