Mancini: Italien måste glömma Euro 2020 och fokusera på VM-kvalet

Roberto Mancini har beklagat Italiens misslyckande med att säkra automatisk VM-kvalificering och varnar Azzurri för att de måste glömma sina Euro 2020-succéer inför slutspelet. Italien, som missade VM 2018, har genomgått en omvälvande period under den tidigare Inter- och Manchester City-managern Mancini. Det kulminerade i att de triumferade i Euro 2020 – deras första EM-titel sedan 1968.

Världsrekord i vunna matcher på raken

Azzurri inledde en 37 matcher lång obesegrad svit med världsrekord, som slutade i händerna på Spanien i Nations League-semifinalen i oktober, men deras VM-utsikter hänger på en skör tråd.

Italien slutade tvåa mot Schweiz i grupp C, liksom Portugal mot Serbien i grupp A. Paret lottades sedan till samma slutspel, vilket innebär att det inte finns något sätt för Mancinis lag och Cristiano Ronaldo och co att båda kan kvalificera sig för Qatar 2022.

Italien fotboll

Måste höja sig nu

Italien måste ta sig förbi Nordmakedonien i playoff-semifinalen i slutet av mars och Mancini önskar att hans lag hade lyckats bekräfta kvalet tidigare.

Han sa till Sky Sports Italia: ”Det här är fotboll, det är sport. Ibland förtjänar man att vinna och man vinner inte, vi förtjänade att avsluta gruppen mycket tidigare.

”Vi släppte oss själva lite och nu måste vi kavla upp ärmarna och göra ett bra jobb i de två matcherna. Men jag förblir optimistisk eftersom jag visste att vår grupp med Schweiz skulle bli svår. Jag trodde att vi skulle kvalificera oss, men jag visste att det skulle bli svårt.”

Måste glömma Euro 2020 och steppa upp

Med tanke på framgången i Euro 2020 sade Mancini: ”Vi har gjort en extraordinär sak, vi har gjort miljontals människor lyckliga. Det är den vackraste sak som vi alla är stolta över. ”Men EM ligger bakom oss, nu måste vi tänka på något annat.”

Slutspelet är en enkel match, där Italien och Portugal tar emot Nordmakedonien och Turkiet i sina respektive semifinaler. Vinnarna i dessa två semifinaler möts i en final, där Portugal eller Turkiet är hemma, för att säkra en plats i Qatar 2022.

Det går att lyckas tror Mancini

Om Italien kan ta sig igenom en sådan knepig väg tror Mancini att de har spelare som kommer att gynnas av att uppleva ett VM. Han sade: ”Det finns många spelare som kan förbättra sig mycket och för mig blir det viktigt att åka till VM eftersom jag tror att det finns 10-12 spelare som kan förbättra sig mycket genom att åka till VM, om vi åker dit.”

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *