Frankrike motsätter sig VM vartannat år

LFP bryter med Le Graet och det franska förbundet och säger nej till ett VM som arrangeras vartannat år.  Det franska förbundet har röstat för att motsätta sig FIFA:s planer på att arrangera VM vartannat år, och har slagit fast att förslaget är ”irreparabelt negativt för de inhemska ligorna”.

Fotboll idag

Vill ha VM vart fjärde år

I ett uttalande från den professionella fotbollsligan (LFP) som svar på den tvååriga revolutionen som Zürich har marknadsfört kraftigt under de senaste månaderna, står det: ”Utan föregående samråd vill FIFA fatta ett beslut som ligger i dess eget intresse och vars konsekvenser är oåterkalleligt negativa för de inhemska ligorna och klubbarna som arbetsgivare för spelarna.”

Ligue 1

Ligorna är emot VM vartannat år

Med sin oro upprepar LFP argumenten från några av Zürichs andra motståndare. UEFA har upprepade gånger förklarat att världsförbundet inte har genomfört ett ordentligt samråd med intressenterna vid utformningen av planer som kommer att omforma det globala spelet i grunden. Andra europeiska ligor har också fördömt planerna för att de har en negativ inverkan på det inhemska klubbspelet.

Störa de inhemska ligorna och cuperna

”Det här projektet skulle också innebära att de internationella perioderna förlängs, vilket i hög grad skulle störa de inhemska mästerskapsserierna och framkalla ointresse bland supportrarna”, säger LFP. ”Fotbollens utveckling sker inte bara genom VM, utan den vilar framför allt på inhemska mästerskap.”

LFP:s motstånd är ett brott med åsikten hos det franska fotbollsförbundet (FFF), vars kontroversiella ordförande Noel Le Graet har stött FIFA:s planer. Inga andra UEFA-medlemmar har hittills offentligt uttalat sig för att stödja världsförbundets tvåårsrevolution. UEFA:s ordförande Aleksander Ceferin har sagt att hans förbund är berett att bojkotta ett världsmästerskap som arrangeras vartannat år.

Vm är ett världsarv som skall bevaras

Tidigare har den franske tränaren Didier Deschamps, som ledde världsmästarna till en Nations League-seger nyligen, och Hugo Lloris också ifrågasatt det kloka i att förkorta VM-cykeln från fyra år till två år. LFP tillade: ”VM är ett världsarv som måste bevaras och inte trivialiseras”.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *