Förhandsgranskning av dagens AFCON-matcher

I söndagens match i Africa Cup of Nations kommer två tidigare vinnare att gå på jakt efter välbehövliga poäng. Algeriet, mästare 1990 och för tre år sedan, fick ett överraskande oavgjort resultat av Sierra Leone på matchdag ett och ligger tvåa i grupp E.

Algeriet och Tunisien kämpar för att ta sig vidare

De nordafrikanska grannarna Tunisien, som vann turneringen 2004, inledde sin kampanj med en 1-0-förlust mot tio man starka Mali och är i desperat behov av ett resultat mot Mauretanien. Mali möter Gambia, medan Elfenbenskusten försöker befästa sin topplacering i gruppen när de möter Sierra Leone.

Gambia mot Mali

Gambia vill bli de första debutanter som vinner sina två inledande matcher i Afrikanska nationernas mästerskap sedan Ekvatorialguinea gjorde det 2012.

Med det sagt har Mali en svit på tre segrar på fem AFCON-matcher – lika många som i de 15 tidigare matcherna i tävlingen – och vill vinna i rad för att inleda gruppen för första gången sedan 2004.

I vad som blir det första mötet mellan dessa sidor i denna turnering är rådet att hålla ögonen på händelserna i den andra halvleken: under de senaste 12 åren har Mali gjort 21 av sina 31 mål i denna tävling efter halvtid, en siffra som är näst bäst efter Elfenbenskusten (25).

En att hålla koll på: Hamari Traore

Rennes kapten Traore gjorde nio inlägg i sista tredjedelen mot Tunisien, vilket är flest av alla spelare, och han visade sig vara en farlig utväg. Han kan bli ett stort hot.

Tunisien fotboll

Tunisien mot Mauretanien

Tunisiens chockförlust mot Mali var deras tredje raka förlust i AFCON, något som de senast drabbades av 2004. De har aldrig tidigare förlorat fyra raka matcher i den här turneringen.

Mästarna från 2004 har också fyra matcher utan seger i gruppspelet och höll Mauretanien i ett mållöst oavgjort resultat 2019 i deras enda tidigare möte i den här tävlingen.

Mauretanien, som fortfarande är utan seger i Afrikanska nationernas cup, hoppas åtminstone kunna avsluta en tre matcher lång svit utan mål.

En att hålla koll på: Wahbi Khazri

Khazri missade en avgörande straff i den 77:e minuten mot Mali under en frustrerande insats. Saint-Etienne-anfallaren kommer att vara mer beslutsam än någon annan att gottgöra detta.

Elfenbenskusten mot Sierra Leone

Elfenbenskusten strävar efter att vinna för tredje gången i rad i AFCON:s gruppspel, något som de senast lyckades med mellan januari 2010 och januari 2013.

Historien är på deras sida mot Sierra Leone: de vann det enda tidigare mötet i denna tävling med 4-0 1994, då Joel Tiehi gjorde ett hattrick – något som ingen Elfenbenskustenspelare har lyckats med sedan dess i AFCON.

Sierra Leone har inte gjort mål i fem av sina sex tidigare matcher i denna tävling och lyckades bara göra det mot Burkina Faso 1996, men de har en man i god form i dessa slutspel…

En att hålla koll på: Mohamed Nbalie Kamara

Efter att ha studerat Algeriets Riyad Mahrez genom att titta på filmer från Manchester City blev Sierra Leones målvakt en nationalhjälte för sin insats i öppningsmatchen. Han fick till och med beröm av landets president Julius Maada Bio, som lämnade ett personligt tackbrev på sociala medier.

Algeriet mot Ekvatorialguinea

Det tredje högst rankade afrikanska laget var frustrerade under matchdag ett och det kommer att finnas en beslutsamhet att rätta till saker och ting.

De har åtminstone en imponerande defensiv historia, eftersom de är obesegrade i nio matcher i den här turneringen och har hållit sex rena mål på sina senaste åtta matcher.

Ekvatorialguinea har bara vunnit en AFCON-match sedan de vann två gånger i sin turneringsdebut 2012. Ändå var de obesegrade i fem matcher före detta slutspel och slog Tunisien i VM-kvalet i slutet av förra året.

En att hålla koll på: Youcef Belaili

Belaili skapade sex chanser under den första matchdagen och tog sin siffra till 18 i tävlingen totalt. Det är dubbelt så många chanser som någon annan algerisk spelare skapat sedan hans debut för tre år sedan.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *