Förhandsgranskning av AFCON: Kamerun och Kap Verde matcher

Värdarna för Africa Cup of Nations, Kamerun, är tillbaka i spel när de andra matcherna i gruppspelet drar igång. På torsdag står grupp A i centrum, där Kamerun möter Etiopien och Kap Verde tar emot Burkina Faso.

Kamerun, mästare 2017, har naturligtvis som mål att gå hela vägen på hemmaplan och ta sin sjätte AFCON-titel. En seger, i kombination med en seger för Kap Verde, skulle innebära att båda går vidare till utslagsrundan med en match kvar.

Kamerun mot Etiopien (16:00 GMT)

Kamerun är rankat på 50:e plats i världen av FIFA, vilket gör dem till det sjunde bästa laget i tävlingen, men turneringsvärdarna har alltid den där extra drivkraften att gå hela vägen.

Kapten Vincent Aboubakar gjorde båda Kameruns mål i öppningsmatchen mot Burkina Faso med 2-1. En seger mot Etiopien – som de okuvliga lejonen besegrade med 3-2 i det enda tidigare AFCON-mötet 1970 – kommer att ta dem vidare.

Kamerun fotboll

Etiopien försöker att återhämta sig från sin 1-0-förlust mot Kap Verde. De har inte vunnit sina nio senaste AFCON-matcher (D3 L6), vilket är den längsta serien bland lagen i årets tävling.

Kamerun är däremot obesegrade i sina sju senaste gruppspelsmatcher (W3 D4) och förlorade senast i januari 2015 (0-1 mot Elfenbenskusten). De femfaldiga mästarna siktar på att vinna sina två inledande matcher i ett AFCON för första gången sedan 2006.

En att se: Vincent Aboubakar

Den tidigare Portoanfallaren Aboubakar var Kameruns Mr Reliable med två straffar i comebacksegern mot Burkina Faso. Han har nu gjort mål i sina två senaste AFCON-matcher och blir den första spelaren att göra mål i tre raka matcher i turneringen för de okuvliga lejonen sedan Samuel Eto’o i januari 2008 (fem totalt) om han gör mål på torsdag.

Kap Verde mot Burkina Faso (19:00 GMT)

Även om den största uppmärksamheten kommer att riktas mot Kamerun kan Kap Verde också boka sitt spel på torsdag. Kap Verde besegrade Etiopien tack vare Julio Tavares mål i första halvlek, medan Burkina Faso fick se sig besegrade av Aboubakars två straffar inom loppet av åtta minuter.

Detta blir det första AFCON-mötet mellan nationerna, och Kap Verde vill för tredje gången i rad förbli obesegrade i sina två inledande matcher, efter att ha gjort det i sina två tidigare deltaganden (två oavgjorda matcher både 2013 och 2015).

Burkina Faso försöker å sin sida undvika att drabbas av raka nederlag i en enda upplaga av turneringen sedan 2012, då de förlorade alla tre gruppspelsmatcherna.

Med fyra av de bäst rankade tredjeplacerade lagen som går vidare till utslagsfasen kommer Burkina Faso säkert att satsa allt på en seger för att sätta sig i fokus trots öppningsnederlaget mot Kamerun.

En att hålla koll på: Gustavo Sangare (Burkina Faso)

Sangare gjorde sin AFCON-debut med öppningsmålet mot Kamerun och var en framstående spelare som skapade fyra chanser i matchen. Ingen spelare från Burkina Faso har gjort mål i flera AFCON-matcher i rad sedan Alain Sibiri Traore i januari 2013.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *