FIFA tillkännager nya lånebestämmelser

För att förhindra att klubbarna ”förvarar spelare”

FIFA har tillkännagivit nya regler som kommer att begränsa antalet spelare som kan lånas ut och in för att förhindra att klubbarna ”hamstrar spelare”. De nya reglerna beskrevs av det styrande organet på torsdagen och kommer att träda i kraft från början av nästa transferfönster om de ratificeras av FIFA-rådet.

Blir begränsningar i hur många man kan låna in och ut

Lag kommer inledningsvis att begränsas till att ha högst åtta spelare utlånade och åtta spelare inlånade vid varje given tidpunkt under en säsong. Det antalet kommer att sjunka till sju inför säsongen 2023-24 och sex från och med början av nästa säsong och därefter.

Detta omfattar inte inhemska lån, men FIFA har bett de nationella förbunden att anpassa sina egna bestämmelser senast i juli 2025. Spelare som är 21 år eller yngre och klubbtränade spelare kommer dock att undantas från dessa begränsningar.

Manchester City

Kortare låneperioder

Vidare kommer antalet spelare som lånas in från samma klubb att begränsas till tre per säsong. Och den minsta längden för ett låneavtal kommer att vara mellan två transferfönster, medan den maximala låneperioden kommer att vara ett år.

Skall ge ökad konkurrens och bättre situation för spelarna

FIFA hoppas att det nya regelverket, som försenats med två år på grund av pandemin av coronavirus, kommer att bidra till spelarnas utveckling och främja ökad konkurrenskraft. Reglerna kan få stor inverkan på Premier League-paret Chelsea och Manchester City, som för närvarande har 21 respektive 14 spelare utlånade.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *