Domaren som hamnade på två olika omslag för PES

Det har funnits många utmärkande fotbollsdomare genom åren. Vi har bland annat fått se svenskar som Anders Frisk och Jonas Eriksson döma några av de absolut största matcherna under 2000-talet. Få, om ens någon, har dock nått samma stjärnstatus som den före detta domaren Pierluigi Collina.

Italienaren är en av de bästa domarna som sporten har skådat och hans status växte sig bortom hans bedrifter på gräsplanerna. Ingen domare har, varken innan eller efter Collina, uppnått samma stjärnstatus på och utanför planen.

Pierluigi Collina – domaren som hade allt

Trots att Collina inte hade någon märkbar fotbollskarriär som spelare så hade han alla egenskaper som behövdes för att bli en mästare på att döma sporten.

Respekten som domaren Pierluigi Collina fick från hela fotbollsvärlden (läsa mer om legendaren på https://www.spelaspel.se/odds/fotboll/legendarer/pierluigi-collina) kom både tack vare hans beslutsförmåga och sättet som han förde sig på när han dömde.

Collina gjorde sig tidigt i karriären till en domare som spelare, tränare och fans alla kunde lita på, men det var som sagt inte den enda kvaliteten som bar honom hela vägen till toppen. Med sina nästan 190 centimeter, sin komplett kala hjässa och sin fullkomligt genomborrande blick blev hans blotta närvaro på planen en respektingivande faktor.

Tack vare sina egenskaper klättrade han snabbt till toppen inom italiensk fotboll, men det var bara början på Collinas resa. Innan karriären var över dömde han så gott som alla av fotbollens stora matcher, inklusive finaler i Champions League, OS och VM. I sin biografi har Collina beskrivit att han såg – i inledningen nämnda Anders Frisk – som den enda genuina utmanaren till att tilldelas VM-finalen i Sydkorea och Japan 2002.

Collina kan även stoltsera med att ha utsetts till Italiens bästa domare sju gånger, samt till FIFA:s bästa domare hela sex år i följd.

Pro Evolution Soccers omslagsprofil två år i följd

Det var som sagt inte enbart på planen som Collina utmärkte sig. Tack vare sin stjärnstatus så syntes Collina allt mer även i kommersiella sammanhang och han cementerade sin roll som en domarprofil utan jämlike när han 2003 fick pryda omslaget till Pro Evolution Soccer 3. På omslaget kan vi se Collina stå med visselpipan i munnen och även hans signatur.  Året efter var det dags igen – på Pro Evolution Soccer 4-omslaget var Collina än en gång i centrum. Denna gången flankerad av storspelarna Thierry Henry och Francesco Totti.

Sedan Collina var på omslagen till spelet två gånger om så har ingen annan domare fått äran att tilldelas uppdraget. Inte heller på någon av omslagen till den konkurrerande spelserien FIFA har någon domare fått stå som frontfigur.

Domare inom idrott är alltid kontroversiellt ämne att diskutera och fokuset tenderar att ligga på vad de gör fel. Arvet som Pierluigi Collina har lämnat efter sig är dock någonting helt annat, och han är utan tvekan någon som vi kommer att fortsätta minnas som en av fotbollens allra bästa genom tiderna.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *