Digne vill lämna Everton: Går till Chelsea?

Rafael Benitez har bekräftat att Lucas Digne vill lämna Everton

Vänsterbacken Digne, som skrev på från Barcelona för rapporterade 18 miljoner pund i augusti 2018, har inte spelat för Toffees sedan en 4-1 hemmaförlust mot Merseyside-rivalerna – och Benitez tidigare klubb – Liverpool den 1 december.

Den förlusten var en av åtta för Everton från deras 12 senaste Premier League-matcher. De har bara vunnit en av sina matcher under den perioden, då de slog Arsenal med 2-1 tack vare en sen Demarai Gray-träff.

Redan ersatt Digne?

Everton, som var begränsade i transferfönstret utanför säsongen delvis på grund av Premier Leagues vinst- och hållbarhetsregler, har varit aktiva redan den här månaden och värvat högerbacken Nathan Patterson från Rangers för en summa som tros uppgå till 11 miljoner pund plus tilläggsbelopp, och tagit in vänsterbacken Vitaliy Mykolenko från Dynamo Kiev, till synes för att ersätta Digne.

Chelsea, som behöver en ersättare på vänsterkanten efter beskedet om Ben Chilwells säsongslånga skadeuppehåll, sägs vara intresserade, medan West Ham och Newcastle United också har kopplats samman.

I ett något oväntat utbrott under fredagens presskonferens inför Evertons resa till Hull City i FA-cupen avslöjade Benitez att Digne, som skrev på ett nytt långtidskontrakt 2021, ville lämna.

Benitez har varit pressad ett längre tag nu

Benitez vände sig också till en Everton-legend från klubbens storhetstid på 1980-talet i form av Peter Reid, som i söndags, efter ett 3-2 nederlag mot Brighton and Hove Albion, twittrade: ”Stora problem på Goodison Park, stor oro över fotbollsklubbens inriktning.”

Den spanske tränaren berättade för reportrar: ”Jag vill ställa en fråga till alla fans, eller tidigare spelare, om vad Peter Reid kommer att göra eller säga om en spelare inte vill vara där. Så enkelt är det.

”Jag hade ett par samtal med [Digne], han berättade vad han tyckte. Vad förväntar du dig att en manager ska göra? Fans, tidigare spelare, vad kommer Peter Reid att säga om en spelare går till managern och säger att han inte vill vara här?

Everton behöver spelare som verkligen vill spela för laget

”Vi behöver spelare som vill vara här. Att prata om individuell statistik när laget slutade på 10:e plats [förra säsongen] betyder ingenting för mig. Jag vill ha en vinnarmentalitet, ambition, det kommer att ta tid.”

På frågan varför han inkluderade Digne på bänken i söndagens förlust mot Brighton, efter att ha släppt honom helt och hållet i tidigare matcher, sa Benitez: ”Jag försöker göra vad som är bäst för klubben, ibland får man betala för det.”

Benitez bekräftade också att det inte hade funnits några bud på Digne.

”Jag skulle vilja värva [Erling] Haaland och [Kylian] Mbappe, men det krävs engagemang. Vi har inget åtagande ännu”, sade han.

”Det finns intresse men inget konkret. Vad jag inte kan göra är att prioritera dem som inte är intresserade. Vill vi växa och förbättra oss eller bara hantera egon?”

Stora stövlar att fylla?

Med Dignes ersättare redan genom dörren kommer fokus för Everton att ligga på att få tillbaka en lämplig avgift för en så erfaren spelare som utan tvekan befinner sig i sina bästa år.

Digne har utan tvekan varit en framgång i Everton efter att ha haft en knepig tid i Barca, där han kämpade för att få regelbundna minuter bakom Jordi Alba i hackordningen.

Efter att ha ersatt fansens favorit Leighton Baines som förstaval i Everton blev Digne en kreativ stöttepelare under Marco Silva och Carlo Ancelotti, både från fasta situationer och från öppet spel.

Sedan han debuterade i Everton den 11 augusti 2018 har Digne skapat 211 chanser i Premier League, vilket placerar honom bakom endast Liverpoolstjärnan Trent Alexander-Arnold (267) bland försvararna.

Digne skapar massor med chanser

Dignes 34 skapade stora chanser är tredje mest, bakom Alexander-Arnold och Andrew Robertson, och hans 18 assist i ligan är också bara överträffade av Liverpoolduon.

Alexander-Arnold (1 408) är också den enda försvarare som har spelat fler passningar/passningar in i straffområdet än Digne (902), vilket understryker hur mycket av ett ihållande hot fransmannen kan vara.

Men på den defensiva sidan har Digne visat sig vara något mer pålitlig i tacklingen än Alexander-Arnold och Robertson, där den tidigare Paris Saint-Germain-backen har en bättre framgång (63,2 procent) än båda i sådana situationer.

Den viljan översätts även till hans duellmedverkan, där Aaron Wan-Bissaka och Charlie Taylor är de enda ytterbackarna (minst 50 spelade matcher) som har en bättre duellframgångsfrekvens än Dignes 59,4 (712/1 199) sedan Everton-mannen debuterade i Premier League.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *