Boxing Day Premier League 2021: Rekord dag!

Manchester City och Arsenal var magiskt bra

Inte ens ett flertal koronavirusframkallade avstängningar kunde hindra Premier Leagues Boxing Day-schema från att leverera ett berg av mål. Ledarna Manchester City demolerade Leeds United med 7-0 tidigare i december innan man slog Newcastle med 4-0 och följde upp det med en thriller med nio mål mot Leicester City.

Formstarka Arsenal

Mikel Artetas formstarka Arsenal fortsatte sin jakt på en plats i Champions League genom att slå fem mål mot det kämpande Norwich City, medan det återupplivade Tottenham körde förbi Londonrivalerna Crystal Palace.

I huvudstaden fortsatte West Hams dåliga formkurva med en 3-2 hemmaförlust mot Southampton innan Chelsea kom från baksidan och besegrade Aston Villa på bortaplan. Efter att ha sett mycket festlig glädje i söndagens toppmatcher tar Stats Perform en titt på de bästa Opta-uppgifterna.

tottenham

Tottenham 3-0 Crystal Palace: Conte’s dödliga trio gjorde ner ledsna Eagles

Spurs hade bara förlorat en av sina 12 senaste toppmatcher hemma mot Palace och fortsatte den imponerande formkurvan när Harry Kane satte ännu ett rekord i en dominant 3-0-seger. Kane öppnade målskyttet i den första halvleken efter att Lucas Moura hade satt honom på plats och gjorde sitt sjätte raka mål på annandag jul när han tangerade Robbie Fowlers rekord i Premier League med nio mål på dagen efter jul.

Kane och Moura i Spurs

Lucas lade till ett andra när han för första gången gjorde mål och assisterade i samma högstaliga match, och brasilianaren har registrerat fem målinsatser i sina fem senaste ligamatcher, lika många som i sina tidigare 23 matcher i tävlingen.

Wilfried Zahas utvisning i första halvlek för två utvisningsbara förseelser förvärrade Palaces elände, vilket var ytterbackens femte röda kort för Eagles i alla tävlingar – tre fler än någon annan spelare i klubben sedan han debuterade 2010.

Son Heung-min gjorde sedan sitt sjätte mål på sex toppmatcher hemma mot Palace, när Antonio Conte blev den tredje Spurs-chefen att gå obesegrad i sina sex första ligamatcher efter Jacques Santini 2004-05 och Tim Sherwood 2013-14.

Leicester fotboll

Manchester City 6-3 Leicester City: Citizens besegrar Foxes i rekorddrama på annandag jul

City förlorade med 5-2 i den här matchen förra säsongen, men triumferade i en klassiker med 6-3 den här gången, trots en livlig kamp från Leicester i andra halvlek, i den första Premier League-matchen på Boxing Day med så många som nio mål.

Kevin de Bruyne gjorde sitt första mål och har nu gjort mål i fem av sina sex senaste ligastarter på Etihad Stadium, innan Riyad Mahrez gjorde mål i sitt fjärde raka framträdande för första gången sedan han flyttade till England 2014 när han satte in ett mål från straffpunkten.

Raheem Sterling lägger straffar

Raheem Sterling, som har vunnit flest straffar av en spelare i Premier Leagues historia (22), rullade in ytterligare en straffspark, medan Ilkay Gundogan var på mål när Leicester låg under med 4-0 inom 25 minuter för första gången i högsta ligan sedan Watford gjorde det mot City 2019.

Leicester reducerade efter paus då James Maddison hittade nätet för fjärde gången på sina fem senaste toppmatcher innan lånade Ademola Lookman avslutade förbi Ederson.

De två tidigare målen var uppslagna av Kelechi Iheanacho, som för första gången assisterade två gånger i en toppmatch innan han gjorde ett eget mål till 4-3.

Pep Guardiolas lag bekräftade dock segern med ett huvudskott från Aymeric Laporte och Sterlings andra mål – Citys 112:e ligamål under 2021, det mesta ett lag har gjort på ett år sedan Arsenal gjorde 112 mål 1963.

arsenal fotboll

Norwich City 0-5 Arsenal: Saka i dubbelt mål när Gunners slår bortarekordet

Bukayo Saka noterade en dubbel när högflygande Arsenal sprang iväg i en 5-0-seger över Norwich, som har spelat fler Premier League-matcher på Boxing Day utan att någonsin vinna än något annat lag i tävlingen (åtta).

Saka gjorde sitt första mål efter bara sex minuter innan hans andra kom efter timmen. Med sina 20 år och 112 dagar är han den näst yngsta spelaren att göra över 10 Premier League-mål för Arsenal, efter Nicolas Anelka (19y 225d).

Kieran Tierney fördubblade Gunners ledning mellan Sakas två mål och Martin Odegaard stod för sin andra assist i matchen – den norske landslagsmannen har varit inblandad i sex mål på sina sex senaste ligamatcher, två fler än han hade på sina första 25 framträdanden i tävlingen.

Alexandre Lacazette lade till ett fjärde, medan Emile Smith Rowe gjorde mål efter att ha kommit från bänken igen – hans ligaledande tredje mål som inhoppare. Inget topplag har överträffat Arsenals fem mål från inhoppare den här säsongen.

Norwich kunde inte hitta en väg förbi Aaron Ramsdale när Gunners noterade sin näst största segermarginal borta från hemmet i en Premier League-match, samtidigt som de gjorde fyra plus mål i raka bortamatcher i ligan för första gången sedan 2009.

Aston Villa 1-3 Chelsea: Jorginho straffar och beseglar Blues comebacktriumf

Chelsea har haft det svajigt de senaste veckorna men återvände till vinnarspåret när Jorginho med en straffspark såg till att de kom från baksidan och besegrade Aston Villa med 3-1.

Reece James skruvade oavsiktligt in i eget mål när Villa för andra gången fick ett självmål av Chelsea i Premier League, efter att Frank Sinclair också vände förbi sin egen målvakt i december 1994.

Jorginho återställde snart jämnheten från straffpunkten efter att Matthew Cash hade fällt Callum Hudson-Odoi innan den inhoppande Romelu Lukaku gav Blues ledningen med sitt nionde mål i toppstriden på tio matcher mot Villa.

Jorginho avgjorde när han återigen rullade in från 12 meter, med sitt 17:e Premier League-mål från straffpunkten. Faktum är att 89 procent av hans 19 mål har kommit från straffar, vilket är den högsta andelen av alla som gjort mer än 10 mål i tävlingens historia.

Sedan Thomas Tuchels första match som ansvarig i januari har Blues gjort fler straffar än någon annan klubb i Englands främsta tävling (12), och Jorginho har själv gjort 10 av dessa – fler än någon annan klubb förutom Chelsea under den perioden.