De bästa fotbollsligorna enligt statistiken och spelbolagen

Bästa fotbollsligorna i världen

Det är inte det lättaste att avgöra vilken fotbollsliga som är den allra bästa. UEFA har sitt bedömningssystem medan organisationer som IFFHS (International Federation of Football History & Statistics) har sitt. Och vad menas egentligen med den bästa? Är det den ligan som har flest fotbollsproffs eller den med flest framgångsrika klubbar? Kanske är det den ligan som har flest följare och som flest bettare väljer att spela på.

Liknande topplistor

Trots att olika organisationer använder sig av olika bedömningssystem är det ofta samma ligor som hamnar i toppen. Det är bara deras placeringar som är omkastade. Enligt UEFA är det spanska La Liga och brittiska Premier League som ligger på plats nummer ett och två.

Det beror på att de har haft flest framgångsrika klubbar i Europa League och Champions League under de senaste fem åren. Real Madrid toppar listan över flest Champions League-segrar. Totalt har de vunnit tretton titlar, medan FC Barcelona har vunnit fem. De två spanska klubbarna har även spelat i final tre gånger vardera utan att vinna.

La Liga i Spanien

Bild från Facebook

Premier League är i sin tur listad som den mest framgångsrika ligan enligt IFFHS. Detta baseras på statistik från den senaste säsongen. 2019 var det fyra engelska klubbar som spelade final i Europa League och Champions League. Chelsea vann den näst högsta ligan medan Liverpool vann den högsta.

Däremot visar statistik från CIES Football Observatory att det är tyska Bundesliga som under säsongen 2019/2020 har haft det högsta publiksnittet och målsnittet. Under hösten var det genomsnittliga antalet mål per match 3,2.

Spelbolagen listar världsligor

Ju populärare en fotbollsliga är, desto fler är intresserade av att betta på den. Spelbolagen erbjuder däremot inte endast odds på de mest kända ligorna. De har även oddsspel på mindre kända ligor. Förutom de europeiska fotbollsligorna går det att betta på såväl asiatiska som afrikanska, såsom Hongkong Cup eller Angolas Girabola.

Några av dessa ligor går ibland att streama live direkt på plattformen, utifall det skulle vara svårt att hitta en tv-kanal som visar dem. Samtliga spelbolag odds är uppdelade i olika bettingformer. Oddsen som presenteras kan vara för matchvinnare medan andra är för cup- eller ligavinnare. Det går också att spela på resultat, mål och ställning efter halvtid.

Allsvenskan skickar vidare

allsvenskan hamnar tyvärr långt ned på de flesta rankingar. På UEFA:s ranking hittas den svenska högsta ligan på plats tjugoett. Däremot kan Sverige stoltsera med att landet levererar fler utlandsproffs än de stora fotbollsnationerna. Totalt spelade 160 svenska fotbollsspelare utomlands förra året, vilket var fler spelare än vad USA och Italien hade.

Den nation som exporterar flest fotbollsspelare är Brasilien och 1330 brasilianska fotbollsspelare spelade utomlands förra året. En trolig anledning till att Sverige exporterar så många fotbollsspelare är för att allsvenskan inte är tillräckligt konkurrenskraftig för att spelarna ska kunna utvecklas vidare.

Allsvenskan i Sverige

Bild från Facebook

Personligt val – Bästa ligan

Det går att mäta fotbollsligor på flera olika sätt och det finns egentligen inget rakt svar på vilken fotbollsliga som är den bästa. Det är samtidigt en väldigt personlig fråga. Om du anser att det är Allsvenskan, Serie A eller kinesiska Superligan som har den roligaste fotbollen, och den bästa betting, är det upp till dig att avgöra.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *