Barcelona: Spelstilar med Traore och Torres

Två sätt för Barcelona att ställa upp med Adama Traore och Ferran Torres. Julen har kommit sent på Barcelonas kontor, och särskilt Xavi, som har välsignats med nya tillskott i frontlinjen. Katalanernas anfall har varit trubbigt under en betydande del av säsongen, särskilt efter olyckliga skador på Ansu Fati och Martin Braithwaite. Dessutom har Sergio Agueros oväntade avgång inte heller hjälpt Blaugranas fall.

Ferran Torres och Adama Traore har anlänt till Barca

Ferran Torres och Adama Traore anländer till Camp Nou som två spelare som kan ge mycket till ett lag som kämpar framför mål. Medan Torres för med sig en känsla av sammanhållning och kliniska avslut, kan Wolves-anfallaren hjälpa klubben att hantera den oundvikliga avgången av Ousmane Dembele.

Att passa in båda spelarna i en startuppställning kommer dock att bli svårt för Xavi, med tanke på deras preferenser för samma flygel. I den här artikeln utforskar vi två startelvor där den spanska duon kan arbeta tillsammans.

FC Barcelona fotboll

1. 4-3-3

Inför återstarten av klubbfotbollen efter uppehållet har Xavi löst många delar av sitt pussel. I målet är Marc-Andre ter Stegen oersättlig för laget.

Fyrbacksförsvaret skulle helst bestå av Dani Alves och Jordi Alba på höger- respektive vänsterbacksplatsen, som flankerar mittbacksparet Ronald Araujo och Gerard Pique. Eric Garcia skulle vara förstahandsvalet som rotationspjäs för någon av de båda mittfältarna.

Ett tremannamittfält skulle vara mycket begränsande med tanke på klubbens guldgruva av talangfulla mittfältare. Sergio Busquets, Gavi och Pedri verkar dock vara de idealiska alternativen i ett sådant scenario, med tanke på Frenkie de Jongs dåliga form. Medan Busquets kommer att förankra mittfältet har de två tonåringarna visat att de är mer än kapabla att agera internt.

I en 4-3-3-uppställning skulle Adama Traore helst starta på högerkanten och konkurrera med Ez Abde om en plats. Hans förmåga att dribbla och muskela sig igenom motståndarnas försvar kan lysa upp katalanernas högerkant.

På vänsterkanten finns duon Ferran Torres och Jordi Alba. Dessutom kan Torres förmåga att skära in perfekt komplettera vänsterbackens löpningar bortom försvaret.

Luuk de Jong verkar vara inställd på att starta som anfallare om Xavi bestämmer sig för att välja ett tremannasystem framåt.

Den holländske anfallaren har vänt sin situation i Barcelona och kommer främst att vara en idealisk partner för Traore, som är känd för att piska in crossar från mållinjen efter att ha tagit sig an sin markering.

2. 3-5-2

En 3-5-2 kan mycket väl vara Xavis plan för resten av säsongen, särskilt med tanke på de spelarprofiler han har till sitt förfogande.

Detta tillvägagångssätt skulle inte innebära någon skillnad i målet, med ter Stegen som tar på sig handskarna. De tre mittbackarna, i Eric Garcias frånvaro, skulle helst vara Ronald Araujo, Gerard Pique och Clement Lenglet.

Det fem man starka mittfältet består av två wingbacks och tre centrala mittfältare. På högerkanten kan Adama Traore användas som ett potent vapen för att bulldozer mot motståndarnas försvar och starta bollutvecklingen från djupare områden. Spanjoren användes på den här positionen under säsongen 2019/20 av Nuno Esperito Santo och gav lysande resultat.

Jordi Alba kommer att täcka en liknande uppgift på den motsatta flanken.

Sergio Busquets kommer att fortsätta att förankra mittfältet med Frenkie de Jong och Pedri som spelar i framskjutna positioner. Medan den sistnämnda kan erbjuda den perfekta blandningen av pressmotstånd och bollcirkulation, kommer de Jong att vara avgörande för att omvandla crossar till mål genom sina ihärdiga löpningar in i boxen.

Spännande att se Barcelona framöver igen

De två forwards skulle utan tvekan vara Memphis Depay och Ferran Torres. Här kommer Memphis att vara den djupare av de två och fungera som en andra anfallare, medan Torres spelar från den sista försvararens axel – som Jamie Vardy.

Om duon kan kombinera bra mellan linjerna – som Romelu Lukaku och Lautaro Martinez i Inter Milan – kan 3-5-2-systemet vara en utmärkt lösning på kort sikt, särskilt med Europa League i antågande. Vidare kommer de Jongs närvaro i boxen genom mittfältet definitivt att hjälpa Traore, för Memphis och Torres kan inte komma på slutet av crossar.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *